Η βασίλισσα Ελισάβετ μίλησε πρώτη φορά δημόσια για τον Φίλιππο και συγκίνησε

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Η βασίλισσα Ελισάβετ μίλησε πρώτη φορά δημόσια για τον Φίλιππο και συγκίνησε

Η μονάρχης απέτισε φόρο τιμής στον σύζυγό της.

Η βασίλισσα Ελισάβετ μίλησε δημόσια για τον πρίγκιπα Φίλιππο για πρώτη φορά μετά το θάνατό του, καθώς απευθύνθηκε στα μέλη του κοινοβουλίου στην επίσημη έναρξη της νέας συνόδου του Σκωτικού Κοινοβουλίου.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος έφυγε από τη ζωή στις 9 Απριλίου 2021, δύο μήνες πριν τα 100α του γενέθλια. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε μια εβδομάδα αργότερα, στις 17 Απριλίου στο Windsor.

elisavet karolos

Η πρώτη φορά που Ελισάβετ μίλησε για τον Φίλιππο

Η βασίλισσα Ελισάβετ πήγε στην Σκωτία με τον Κάρολο και την Καμίλα και αυτή ήταν η πρώτη φορά που η μονάρχης μίλησε μπροστά σε κόσμο για τον Φίλιππο μετά τον θάνατό του.

Η Αυτού Μεγαλειότητα θυμήθηκε τις «πολλές ευτυχισμένες αναμνήσεις» με τον δούκα του Εδιμβούργου σε «αυτήν την υπέροχη χώρα» κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο δωμάτιο συζητήσεων του Holyrood το μεσημέρι του Σαββάτου (2/10).

Πρίγκιπας Φίλιππος: Η διαθήκη του θα ανοίξει σε 90 χρόνια για το καλό της βασίλισσας

Στην ομιλία της, η 95χρονη μονάρχης εξήρε επίσης την «εξαιρετική συνεισφορά» όσων βοήθησαν στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Επίσης κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να συγκεντρωθούν και να αξιοποιήσουν τη στιγμή στη σύνοδο κορυφής COP26. Η Μεγαλειότητά της, φορούσε ένα επίσημο ένδυμα σε σκούρα πράσινη απόχρωση, και μεταξύ άλλων ανέφερε: «τα μάτια του κόσμου θα είναι στραμμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο» όταν οι πολιτικοί θα συναντηθούν για τη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο.

Τα λόγια της βασίλισσας για τον Φίλιππο

«Σήμερα είναι μια μέρα κατά την οποία μπορούμε να γιορτάσουμε όσους συνέβαλαν εξαιρετικά στη ζωή άλλων ανθρώπων στη Σκωτία, τοπικά ή εθνικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Έχω μιλήσει προηγουμένως για τη βαθιά και διαρκή αγάπη μου για αυτήν την υπέροχη χώρα και για τις πολλές ευτυχισμένες αναμνήσεις που είχαμε πάντα με τον πρίγκιπα Φίλιππο για τον χρόνο μας εδώ. Συχνά λέγεται ότι οι άνθρωποι είναι αυτοί που φτιάχνουν ένα μέρος. Και υπάρχουν λίγα μέρη όπου αυτό είναι πιο αληθινό από ό, τι στη Σκωτία. Όπως είδαμε τον τελευταίο καιρό.

Όλοι γνωρίζουμε τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν πολλοί άνθρωποι τους τελευταίους 18 μήνες. Ωστόσο, παράλληλα υπήρξαν αμέτρητα παραδείγματα ανθεκτικότητας και καλής θέλησης».



Ο Κάρολος και η Καμίλα στο πλευρό της

Τη βασίλισσα συνόδευσαν ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα - γνωστοί ως δούκας και δούκισσα του Rothesay στη Σκωτία - καθώς σηματοδότησε την επίσημη έναρξη της έκτης συνόδου του κοινοβουλίου της Σκωτίας.

Βασίλισσα Ελισάβετ: To ξεχωριστό προνόμιο που έδωσε στην Kate πριν μπει στη βασιλική οικογένεια

Η Ελισάβετ συναντήθηκε με τους ηγέτες του κόμματος και του κοινοβουλίου στον κήπο πριν από την τελετή στην αίθουσα συζητήσεων.