Ποιος θα διαδεχθεί τη βασίλισσα Ελισάβετ; Οι Βρετανοί δε θέλουν τον Κάρολο και δεν το κρύβουν

Νατάσσα Σχοινά
Ποιος θα διαδεχθεί τη βασίλισσα Ελισάβετ; Οι Βρετανοί δε θέλουν τον Κάρολο και δεν το κρύβουν

Ο κόσμος προτιμάει να παρακάμψει το πρωτόκολλο και να πάει στον αμέσως επόμενο.

Η υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ είναι πρώτο θέμα στα royal news τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Η μονάρχης της Βρετανίας ακύρωσε ξαφνικά το προγραμματισμένο της ταξίδι στη Βόρειο Ιρλανδία, καθώς, όπως μετέφερε το παλάτι, ο γιατρός της συνέστησε ξεκούραση.

Αυτή η απόφαση, ωστόσο, έπεται της εμφάνισης που είχε κάνει η 95χρονη την προηγούμενη εβδομάδα στο Αββαείο του Westminster με μπαστούνι, κάτι που είχε δημιουργήσει τις πρώτες υποψίες. Μπορεί ο ισχυριζόμενος λόγος να είναι μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση, όμως, είναι γνωστό ότι το παλάτι δεν είναι και το πιο sharing type όταν πρόκειται για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Ανησυχία για την υγεία της βασίλισσας: Η ανακοίνωση από το Παλάτι για το τι συμβαίνει



Τι γίνεται με τη διαδοχή του θρόνου – Κάρολος ή William

Σαφώς, δε χρειάζεται να σκέφτεται κανείς κατευθείαν το κακό σενάριο για τη βασίλισσα, αλλά η διαδοχή είναι ένα τόσο σημαντικό γεγονός που σίγουρα το έχουν σκεφτεί, συζητήσει και αναλύσει και οι ίδιοι εδώ και καιρό. Το alarm, όμως, που ήχησε με τα τελευταία νέα έκανε το κοινό να αναρωτιέται ποιος θα χρηστεί βασιλιάς στην περίπτωση θανάτου της Ελισάβετ.

Το θέμα δεν έμεινε μόνο στη σκέψη, αφού διεξήχθη και poll για να ψηφίσει το Βρετανικό κοινό ποιος θέλει να κάτσει στον θρόνο, ο πρίγκιπας Κάρολος -που είναι ο αμέσως επόμενος- ή ο πρίγκιπας William -οπότε και να παρακαμφθεί η φυσική διαδοχή-.

queen eilzabeth succession5

Τo όνομα που ήθελε ο Κάρολος να δώσει στον William αλλά δεν τον άφησε η Diana

Τα αποτελέσματα του poll

Από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου, 3,043 ενήλικες ερωτήθηκαν επί του θέματος της διαδοχής και τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα με τον πρίγκιπα William με 41% υπέρ του. Ο πρίγκιπας Κάρολος πήρε το 30% των θετικών ψήφων, κάτι που σημαίνει ότι ο κόσμος προτιμά να παρακάμψει τη διαδοχή και να δοθεί το στέμμα στη νέα γενιά.

Αυτό δεν είναι κάτι που παραξενεύει το κοινό, αφού ο πρίγκιπας William και είναι ένα δημοφιλές μέλος της βασιλικής οικογένειας και εκτελεί ευλαβικά τα χρέη του ως senior μέλος όλα αυτά τα χρόνια. Η σύζυγός του, Kate Middleton, ακολουθεί πιστά τους κανόνες του ρόλου της ως δούκισσας του Cambridge. Οπότε το ζευγάρι, σε μία πιθανή περίπτωση ανόδου στον θρόνο, θα ήταν και οι δύο έτοιμοι.

queen eilzabeth succession3

Το «τρίγωνο» στον γάμο του έπληξε τη δημοφιλία του

Στη πληγμένη δημοφιλία του πρίγκιπα Καρόλου σε μεγάλο βαθμό έχει παίξει ρόλο το παρελθόν του με την εκλιπούσα πριγκίπισσα Diana. Η Lady D είχε μιλήσει ανοιχτά για τα προβλήματα του γάμου της καθώς και για το γεγονός ότι μέσα σε αυτόν υπήρχαν τρεις -εννοώντας την Camilla Parker Bowles- με την οποία ο Κάρολος τελικά παντρεύτηκε το 2005.

Η Diana ήταν, άλλωστε, η «πριγκίπισσα του λαού», οπότε το να τη βλέπουν σε κακή κατάσταση εξαιτίας του αναμενόμενα έριξε τα θετικά vibes προς το πρόσωπό του.