Η περίεργη περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ - Από άλογα κούρσας μέχρι...λιβάδια και αυτοκίνητα

Κατερίνα Μπούσιου
Η περίεργη περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ - Από άλογα κούρσας μέχρι...λιβάδια και αυτοκίνητα

Το...κομπόδεμα μιας βασίλισσας. Τι πραγματικά της ανήκει και τι μπορεί να πουλήσει ή να μεταβιβάσει στους κληρονόμους της;  

Δεν περιμένει κανείς από μια βασίλισσα όπως η Ελισάβετ που είναι στο θρόνο για 69 συνεχή χρόνια να είναι φτωχή. Η περιουσία της εκτιμήθηκε πρόσφατα από τους Sunday Times στα 365 εκατομμύρια λίρες και είναι μια από τις πιο πλούσιες βασίλισσες στον κόσμο. 'Ομως ενώ φανταζόμαστε, ότι της ανήκουν σχεδόν όλα τα πολύτιμα της Μεγάλης Βρετανίας, η αλήθεια είναι ότι η προσωπική της περιουσία, δηλαδή αυτή που μπορεί να μεταβιβάσει στους κληρονόμους της ή να πουλήσει, περιέχει κάποια αξιοπερίεργα αποκτήματα. Τα υπόλοιπα ανήκουν στη μοναρχία και στο κράτος και έχει το δικαίωμα μόνο της υψηλής της προστασίας και τίποτε άλλο. Πάντως εδώ και μερικά χρόνια η βασίλισσα φορολογείται και αποδίδει τα δέοντα στο κράτος της.

elizabeth queen

Κάστρο μου καστράκι μου

Το κάστρο του Sandringham το οποίο σας αναφέρουμε πολύ συχνά, γιατί εκεί η βασίλισσα με την οικογένεια της, μένει την περίοδο των γιορτών και αρκετά Σαββατοκύριακα, ανήκει προσωπικά σε εκείνη και όχι στη μοναρχία. Είναι κληροδοτημένο από τον πατέρα της, Βασιλέα Γεώργιο από το 1952 και βρίσκεται σε ένα οικόπεδο 8 χιλιάδων στρεμμάτων. Στο οποίο υπάρχει και εκκλησία για να ασκεί η οικογένεια τα θρησκευτικά της καθήκοντα, αλλά και πολλά κτήματα εκμεταλλεύσιμα με πολύ ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα. Με λίγα λόγια ο προσωπικός της λαχανόκηπος ή οι αγαπημένες της ρόζ τριανταφυλλιές και τα ζώα της φάρμας της βρίσκονται εκεί. Στο κάστρο εργάζονται 200 άτομα και αρκετά προιόντα από αυτά που παράγει το κτήμα, είτε δωρίζονται ή είναι για την διατροφή όλης της οικογένειας.

sandringham

Το κάστρο του Balmoral που είναι και η εξοχική αγαπημένη της κατοικία στα Highlands της Σκωτίας, επίσης της ανήκει προσωπικά. Και είναι και το αγαπημένο της, με χιλιάδες οικογενειακές αναμνήσεις φορτωμένο και στο οποίο βρίσκονται, αρκετά προσωπικά αντικείμενα των προγόνων της αλλά και πίνακες, που έχουν και ιστορική αξία, εκτός από οικονομική. Αυτό το κάστρο, αποτελεί αγαπημένο μέρος όλης της οικογένειας και στο οποίο έχουν γίνει εκατοντάδες γιορτές επίσημες ή ανεπίσημες. Εδώ θα δείτε τη βασίλισσα όπως δεν την έχετε ξαναδεί ποτέ. Σαν το σπίτι της και απίστευτα κεφάτη.



Από τα άλογα κούρσας στα ακριβά αυτοκίνητα και στις... τσάντες

Ελάχιστα από τα κοσμήματα που έχει φορέσει της ανήκουν. Είναι κυρίως εκείνα που είναι προσωπικά δώρα από άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας προς εκείνη ή κειμήλια που τα κληρονόμησε από την οικογένειά της στα βάθη των αιώνων, οπότε είναι αρκετά υπολογίσιμα.. 'Ολα τα υπόλοιπα που είναι επίσης αμύθητης αξίας, ανήκουν στην βασιλική συλλογή της μοναρχίας και φυλάσσονται στον Πύργο του Λονδίνου κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Σε αυτά υπολογίστε και τους 150 χιλιάδες σπουδαίους πίνακες ονομαστών ζωγράφων. Στην βασίλισσα Ελισάβετ, ανήκουν και άλογα κούρσας ιπποδρομιών, που έχουν μεγάλη απόδοση και τα οποία είναι εκμεταλλεύσιμα δηλαδή προς πώληση. Εικάζεται ότι προ πανδημίας είχε κερδίσει σχεδόν 2 εκατομμύρια λίρες από αυτά. Είναι από μικρή ηλικία άριστη γνώστρια του αθλήματος, εκτός από ιππέας και μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν έχανε τις ετήσιες ιπποδρομίες του 'Ασκοτ. Και τολμούσε μάλιστα να στοιχηματίζει. Δείτε στο video με τι χαρά απολαμβάνει τους αγώνες!



Η βασιλική συλλογή αυτοκινήτων περιλαμβάνει πάνω από 20 αυτοκίνητα, μερικά ειδικής κατασκευής όπως ένα τζίπ Land Rover το οποίο κατασκευάστηκε μόνο για εκείνη, για να μπορεί να στέκεται όρθια μέσα στο αυτοκίνητο και να έχει εύκολη κατάβαση και πρόσβαση στο όχημα. Της ανήκει προσωπικά το κλασσικό Land Rover το οποίο οδηγούσε για πολλά χρόνια όταν βρισκόταν κυρίως στο Balmoral και δύο Jaguar. Τα υπόλοιπα ανήκουν στη Μοναρχία, δηλαδή στην περιουσία που ανήκει τυπικά στον εκάστοτε βασιλιά ή βασίλισσα αλλά δεν μπορεί να την διαχειριστεί ούτε και να την πουλήσει.

queen car

Στην προσωπική της περιουσία ανήκουν και αρκετά (όχι όμως όλα) φορέματα, παλτά και τσάντες Launer που στοιχίζουν περίπου 1200 ευρώ έκαστη. Το μόνο που δεν μπορεί να κάνει μια βασίλισσα, είναι να επενδύσει τα χρήματά της, είτε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, είτε σε ομόλογα. Αυτό ωστόσο το δικαίωμα το έχουν μέλη της οικογένειάς της, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται σε εκείνη. Βέβαια αν το τολμούσε με την δική της οξυδέρκεια θα είχε γίνει απλά... δισεκατομμυριούχος.

elizabeth salute

Αποκαλύφθηκαν οι μυστικοί κωδικοί D day - Mrs Robinson! Τι θα γίνει αν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βασίλισσα Ελισάβετ: Αποκαλύφθηκε το μυστικό της μακροζωίας της

Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει μόνο δύο επαφές στο κινητό της - Ξαφνιάζουν τα ονόματα

Τα μωβ χέρια της βασίλισσας Ελισάβετ πρόδωσαν την ασθένειά της λένε οι ειδικοί

Photo credits Associated Press (AP)