7 γεγονότα που κλόνισαν το Παλάτι, τάραξαν την Ελισάβετ κι αλλάζουν τα πάντα στη βρετανική μοναρχία

Κατερίνα Μπούσιου
7 γεγονότα που κλόνισαν το Παλάτι, τάραξαν την Ελισάβετ κι αλλάζουν τα πάντα στη βρετανική μοναρχία

Χρονιά σκανδάλων, κόντρας και απωλειών. Τίποτε δεν θα είναι το ίδιο πριν τον εορτασμό του πλατινένιου Ιωβηλαίου το 2022. 

Δεν ήταν μια καλή χρονιά για την Μεγάλη Βρεττανία, αλλά ούτε και προσωπικά για την βασίλισσα Ελισάβετ. Και δεν ήταν μόνο η πανδημία και οι οικονομικές της επιπτώσεις, ούτε το Brexit, οι αιτίες που κλόνισαν το παλάτι και κατά συνέπεια και τον θεσμό της μοναρχίας, τον οποίο πια πολλοί και ανοιχτά αμφισβητούν, πριν γιορτάσουν το πλατινένιο Ιωβηλαίιο της μακροβιότερης και εκ των πραγμάτων πιο σημαντικής βασίλισσας του 21ου αιώνα.

Υπήρχαν πιο σοβαρά και πιο οικογενειακά θέματα που προκάλεσαν δυσάρεστες συνέπειες. Παρά τη σοφία της και την παροιμιώδη υπομονή της βασίλισσας Ελισάβετ να διαχειρίζεται τόσο δύσκολες καταστάσεις, η φετινή χρονιά δοκίμασε και τις δικές της αντοχές.



1. Η συνέντευξη Harry και Μeghan στην Oprah

Πολυαναμενόμενη, πολυδιαφημισμένη και σε αρκετά σημεία καυστική, η πρώτη συνέντευξη του ζευγαριού μετά την μετακόμισή τους στις ΗΠΑ και την παραίτηση των βασιλικών τους τίτλων. Η συνoμιλία τους με την master του είδους, Oprah προκάλεσε σεισμικές δονήσεις στο παλάτι και καθόλου άδικα. Τα ρατσιστικά κατάλοιπα της μοναρχίας, η ανησυχία για το χρώμα που θα είχε το πρώτο παιδί του ζευγαριού, το περιστατικό με την δούκισσα Kate που πλήγωσε την Meghan πριν τον γάμο και η συγγνώμη της στη συνέχεια, ο πόλεμος που δέχθηκε το ζευγάρι από τα media, ήταν μερικές από τις καυτές αποκαλύψεις.

Oι δηλώσεις τους ήταν χαρακτηριστικές: «'Οταν ξεκίνησαν τα χτυπήματα κάτω από τη μέση με ψευδή δημοσιεύματα, το παλάτι δεν έκανε τίποτε για να τα σταματήσει ή να μας στηρίξει. Τα ψέματα διαδέχονταν το ένα μετά το άλλο, ήταν ανυπόφορο. 'Εφθασα στην άκρη του γκρεμού, κατέρρευσα ψυχολογικά. Αρνήθηκαν να δω έναν ψυχολόγο, έναν ειδικό» έλεγε η Meghan με τον Harry να αποκαλύπτει πως εκείνο το διάστημα και όταν πια ο πατέρας του σταμάτησε να απαντά στα τηλεφωνηματά του, πήρε την απόφαση να πάρει τη γυναίκα του και το γιό τους Archie και να φύγουν.

'Ολοι καταλάβαμε από αυτή την συνέντευξη, πως υπάρχει ένας κρυφός παρασκηνιακός μηχανισμός στη μοναρχία που κινεί τα νήματα. Εν αγνοία ή εν γνώση της βασίλισσας, δεν έχει καμία σημασία. Οι επιπτώσεις των δικών τους πράξεων επέφεραν το μεγαλύτερο πλήγμα στη μοναρχία τα τελευταία δέκα χρόνια.



2. Ο θάνατος του πρίγκηπα Φίλιππου

Αυτό ήταν ένα καθαρά προσωπικό πλήγμα για την Ελισάβετ, αλλά και η πιο επώδυνη εθνικά απώλεια. Μπορεί να θεωρήθηκε αναμενόμενη λόγω των προβλημάτων υγείας του Φίλιππου, αλλά δεν μπορούσε παρά να στεναχωρήσει σύσσωμη την βασιλική οικογένεια.

Η κηδεία του παππού του ήταν μια καλή αφορμή για να επιστρέψει στη χώρα του ο πρίγκηπας Harry και το πλάνο του να συνομιλεί με τον αδελφό του William αλλά και την Kate, έδειξε ότι υπάρχουν μεν διαφορές μεταξύ τους, αλλά όχι και αγεφύρωτες. Η μοναξιά της βασίλισσας στην επιμνημόσυνη δέηση, το θλιμμένο της βλέμμα, όπως ήταν φυσικό συγκίνησε τους βρετανούς. Τίποτε δεν είναι πια το ίδιο από τις 9 Απριλίου και μετά για εκείνη. Ακόμη και η διαθήκη που εκείνος άφησε, έχει μεν εκτελεθεί προς τους κληρονόμους, αλλά θα δημοσιοποιηθεί 90 χρόνια μετά για να προστατευθεί ο οίκος των Windsor και προσωπικά η βασίλισσα.

Πολλά μυστικά είναι κρυμμένα και πολλά ερωτηματικά δεν έχουν απαντηθεί, αλλά οι ειδικοί επιμένουν ότι αυτή η τακτική είναι συνηθισμένη και η εφαρμογή της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Μόνη εξαίρεση αποτέλεσε η δημοσιοποίση της διαθήκης της Diana.



3. Σκάνδαλο Epstein - Ο μεγάλος «πονοκέφαλος»

Ο πρίγκηπας Ανδρέας και αγαπημένος δεύτερος γιός της Ελισάβετ, μπορεί να παραιτήθηκε από τα τέλη του 2019 από τα βασιλικά του καθήκοντα, να έδωσε διευκρινίσεις δηλώνοντας αθώος για την φιλία του με τον Jeffrey Eipstein, τον μεγιστάνα που κατηγορήθηκε για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, αλλά η υπόθεση φαίνεται να είναι εκκρεμής. Η Virginia Giuffre, ένα από τα θύματα του Eipstein κατέθεσε αγωγή κατά του πρίγκηπα σε αμερικάνικο δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως ήταν μόλις 17 ετών, όταν υποχρεώθηκε να συνευρεθεί μαζί του σεξουαλικά.

Η υπόθεση εκκρεμεί και έχει τεράστιες διαστάσεις πολιτικού και νομικού χαρακτήρα. Η φωτογραφία του αμερικανού μεγιστάνα να κάθεται με τη σύζυγό του Maxwell στο αγαπημένο παγκάκι της βασίλισσας Ελισάβετ στο κάστρο Balmoral, η οποία βγήκε φέτος στη δημοσιότητα, καταρρίπτει τους ισχυρισμούς, πως ο πρίγκηπας δεν είχε τόσο στενές σχέσεις με τον Eipstein. Πόσα ακόμη να αντέξει η βασιλομήτηρ;

prince andrew

4. Το Sussexit και το διπλό documentary του BBC

Τα δύο επεισόδια του «The Princes and the Press» του BBC, έφερε ρήξη στις σχέσεις του κρατικού καναλιού με την μοναρχία. Το θέμα φυσικά ήταν ανάμεσα στα άλλα και οι σχέσεις μεταξύ Ηarry και William, οι κατηγορίες κατά της Meghan ότι εκβίαζε αξιωματούχους του παλατιού, η δικαστική της διαμάχη με την εφημερίδα Mail on Sunday, οι σχέσεις της με την Kate.

Η έρευνα που ξεκινούσε από την εποχή που ζούσε η Diana και έφτανε μέχρι σήμερα, εξόργισε την Ελισάβετ και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και μόνο η δικηγόρος της Meghan, εμφανίστηκε για να δηλώσει πως ήταν ψευδείς οι όλοι ισχυρισμοί για την πελάτισσά της. Η υπόλοιπη οικογένεια αρκέστηκε σε μια γραπτή δήλωση στους τίτλους τέλους του ντοκιμαντέρ, μιλώντας για αβάσιμους ισχυρισμούς από ανώνυμες πηγές που παρουσιάζονται ως γεγονότα. Ανεξάρτητα από το ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι, η όλη εντύπωση που προκλήθηκε προς τους πολίτες, ήταν μόνο αρνητική.

5. Το ξαφνικό πρόβλημα υγείας της βασίλισσας

Μέσα σε όλα αυτά τα δύσκολα, πιεστικά και δυσάρεστα, προέκυψε και η αδιαθεσία της βασίλισσας, η παραμονή της για μια ημέρα στο νοσοκομείο και το αυστηρό πρόγραμμα που της επέβαλλαν στη συνέχεια οι γιατροί για να μην κουράζεται.

Οι επίσημες υποχρεώσεις ακυρώθηκαν η μια μετά την άλλη και όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, σήκωσαν το βάρος των εθιμοτυπικών εκδηλώσεων. Η φωτογραφία με αξιωματούχο του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, που δείχνει τα μωβ χέρια της Ελισάβετ και οι ισχυρισμοί των βρετανικών tabloids ότι αυτό δείχνει καρδιαγγειακή δυσλειτουργία, συμπλήρωσε το σκηνικό της ανησυχίας που προκλήθηκε. Ας μην ξεχνάμε όμως πως είναι 95 ετών.


https://www.instagram.com/p/CWYNe0psjei/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

6. Τα Barbados και η...βασίλισσα Rihanna

Η ανεξαρτητοποίηση των νησιών της Καραιβικής και η ανακήρυξη της τραγουδίστριας που κατάγεται από τα νησιά, ως Εθνικής ηρωίδας, σε εκδήλωση παρουσία του πρίγκηπα Κάρολου, δείχνει τη νέα εποχή στη μοναρχία.

Χάθηκε μια χώρα από το βασίλειο και ανοίγει ο δρόμος και για άλλες, από τις συνολικά 14 (οι περισσότερες παλιές βρετανικές αποικίες) στις οποίες αναφέρεται ως βασίλισσα και αρχηγός κράτους η Ελισάβετ. Οι δύο μεγαλύτερες από αυτές τις χώρες είναι η Αυστραλία και ο Καναδάς.



7. Οι αποκαλύψεις για την Diana

Από τον Αύγουστο του 1997, η μνήμη της παραμένει σταθερά στο μυαλό και στις καρδιές των βρετανών. Η πριγκήπισσα του λαού, είναι πανταχού παρούσα, για να θυμίζει σε όλους πως υπήρξε το πιο αγαπητό μέλος της βασιλικής οικογένειας. Φέτος όμως εκτός από την ταινία Spencer και την προετοιμασία του πέμπτου κύκλου του Crown, ήρθαν στο φώς και άλλες αποκαλύψεις για την «μαύρη» ζωή που περνούσε στο παλάτι, για τα μοναχικά της Χριστούγεννα και για την ασφυκτική πίεση την οποία δεχόταν και μετά το διαζύγιο της με τον Κάρολο.

'Ηρθε ξανά στην επιφάνεια το κέντρο εξουσίας και θεματοφύλακας της μοναρχίας που βρίσκεται δίπλα στη οικογένεια ή αλλιώς δίπλα στην «The firm» (δηλαδή η εταιρεία), που μαζί με τις προσωπικές επιλογές και αποφάσεις, ρυθμίζει τα όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες του παλατιού. 'Ολα αυτά που τελικά, ξαναφέρνουν στην επιφάνεια το σκεπτικισμό των βρετανών απέναντι στο θεσμό της μοναρχίας.

Μήπως τελικά ήρθε το τέλος του περιβόητου οίκου των Windsor;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα τραυματικά Χριστούγεννα της πριγκίπισσας Diana με τη βασιλική οικογένεια - Έγινε κατακόκκινη!

Νέο σκάνδαλο στο παλάτι - Harry, William και Ελισάβετ γίνονται viral

Πώς το 2021 άλλαξε τις σχέσεις του William και Harry για πάντα