Πρίγκιπας Harry: Η συγκινητική ομιλία και η αναφορά στη μητέρα του Diana

Ιωάννα Τζανή
Πρίγκιπας Harry: Η συγκινητική ομιλία και η αναφορά στη μητέρα του Diana

«Αυτό που ξεκίνησε η μαμά μου όλα αυτά τα χρόνια ήταν η δημιουργία ενσυναίσθησης και κατανόησης», είπε ο πρίγκιπας Harry κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας για την Εθνική Εβδομάδα Τεστ για τον HIV στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρίγκιπας Harry ένωσε τις δυνάμεις του με τον παίκτη ράγκμπι Gareth Thomas, ο οποίος αποκάλυψε το 2019 ότι είναι θετικός στον ιό HIV, για να υποστηρίξει την Εθνική Εβδομάδα Ελέγχου για τον HIV 2022 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μιλώντας μέσω video call με τον Thomas, ο οποίος δημιούργησε την εκστρατεία «Tackle HIV», ο δούκας του Σάσεξ ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ευαισθητοποίηση για τον HIV, 35 χρόνια αφού η μητέρα του πριγκίπισσα Diana ίδρυσε την πρώτη μονάδα HIV/AIDS στο Ηνωμένο Βασίλειο στο νοσοκομείο Middlesex του Λονδίνου, έναν χώρο που θα φρόντιζε αποκλειστικά ασθενείς με τον ιό.

camilla karolos

Elizabeth, Diana, Camilla: O εκσυχρονισμός της βρετανικής μοναρχίας «παίζεται» στα πρόσωπά τους

Η συγκινητική αναφορά στην πριγκίπισσα Diana

Ο 37χρονος σημείωσε ότι στο απόγειο της επιδημίας του AIDS, οι διαφημίσεις προσπαθούσαν να φιμώσουν όσους έπασχαν από HIV, εμποδίζοντάς τους να μιλήσουν ελεύθερα για αυτή την ασθένεια.

«Αυτό που έκανε η μαμά μου, και τόσοι άλλοι άνθρωποι εκείνη την εποχή, ήταν να γκρεμίσει αυτόν τον τοίχο. Να κλωτσήσει την πόρτα και να πει "Όχι. Όταν οι άνθρωποι υποφέρουν, τότε πρέπει να μάθουμε περισσότερα και αν υπάρχει ένα στίγμα που παίζει τόσο μεγάλο ρόλο, τότε αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνουμε είναι να το συζητήσουμε περισσότερο". Αυτό έκανε τους ανθρώπους να αισθάνονται λίγο άβολα στην αρχή. Αλλά το στίγμα ευδοκιμεί στη σιωπή. Το ξέρουμε αυτό», είπε ο Harry.

Και πρόσθεσε:

«Αυτό που ξεκίνησε η μαμά μου πριν από πολλά χρόνια ήταν να δημιουργήσει ενσυναίσθηση και κατανόηση...αλλά και περιέργεια, η οποία νομίζω ότι ήταν πραγματικά ισχυρή»



Ο πρίγκιπας Harry βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων με HIV

Ο πρίγκιπας Harry ανέφερε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν μια «ευδαιμονική άγνοια» για την ασθένεια επειδή δεν πιστεύουν ότι κινδυνεύουν να προσβληθούν από αυτήν. Συνέχισε λέγοντας ότι παρόλο που γνώριζε ότι δεν ανήκε σε ομάδα κινδύνου, ήλπιζε ότι η πρόληψη θα βοηθούσε τους άλλους ανθρώπους να αισθάνονται πιο άνετα στο να μάθουν την κατάσταση της υγείας τους.

«Κάθε ένας από εμάς έχει καθήκον, ή τουλάχιστον μια ευκαιρία, να υποβληθεί σε εξέταση για να διευκολύνει όλους τους άλλους να υποβληθούν σε εξετάσεις. Αναμφίβολα θα σώσει μια ζωή ή, τουλάχιστον, θα ενθαρρύνει κάποιον που ζει με τον φόβο να νοσήση από τον ιό», υποστήριξε ο δούκας του Σάσεξ.

Ο Gareth Thomas έχει βάλει στόχο να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους σχετικά με τον HIV και να διορθώσει τους μύθους που υπάρχουν γύρω από αυτόν, εξαλείφοντας το στίγμα που περιβάλλει τον ιό.



«Πρέπει να εξαλείψουμε το στίγμα και την παρεξήγηση γύρω από αυτόν. Δν θα ήταν τρομακτικό αν καταλάβατε τι είναι να ζεις με τον HIV το 2022», τόνισε ο αθλητής, ενώ ευχαρίστησε τον πρίγκιπα Harry για τη μακροχρόνια στήριξή του, λέγοντας: «Το να έχεις υποστηρικτές, να έχεις συμμάχους, όταν αυτός μπορεί να είναι ένας τόσο απομονωτικός, μοναχικός ιός για να ζήσεις, μερικές φορές είναι αρκετό. Έτσι, εγώ ως κάποιος που ζει με τον ιό HIV έχω τη δυνατότητα να έχω την πλατφόρμα για να πω ευχαριστώ για όλα όσα έχετε κάνει».

Η συνάντηση του πρίγκιπα Harry με τη Rihanna για καλό σκοπό

Ως μέρος του έργου της υποστήριξής του σε αυτόν τον αγώνα που δίνει ο Thomas, ο πρίγκιπας Harry υποβλήθηκε το 2016 σε τεστ HIV μαζί με τη Rihanna κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψή τους στη γενέτειρα της τραγουδίστριας, τη Μπαρμπάντος.

harry rihanna

«Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη που ανακάλυψα ότι ήταν τόσο εύκολο και τα αποτελέσματα βγαίνουν τόσο γρήγορα. Μπορείς να μάθεις κυριολεκτικά επί τόπου την κατάσταση της υγείας σου», είπε τότε η Rihanna, ενώ ο Harry συμπλήρωσε με τη σειρά του: «Η νεότερη γενιά που έρχεται θέλει να μιλήσει γι' αυτό, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει αυτό το στίγμα. Εάν το τεστ το ομαλοποιεί και κάνει τη διαφορά, έστω και μια μικρή διαφορά, τότε μπράβο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Άφαντοι» Harry και Meghan - Ούτε μία ανάρτηση για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Ελισάβετ

Ο πρίγκιπας Harry αποκάλυψε τι κάνει όταν τα παιδιά κοιμούνται ή είναι στο σχολείο