Η άβολη στιγμή του πρίγκιπα William όταν ο πρωθυπουργός της Tζαμάικα του ζήτησε ανεξαρτησία

Κατερίνα Μπούσιου
Η άβολη στιγμή του πρίγκιπα William όταν ο πρωθυπουργός της Tζαμάικα του ζήτησε ανεξαρτησία

«Είναι δυνατόν ο William να απολογείται για τη δουλεία;» ήταν η ερώτηση αρκετών δημοσιογράφων σήμερα στις τηλεοπτικές εκπομπές στο Λονδίνο. Ένα ταξίδι στην Καραϊβική το οποίο έμοιζε συμβολικό για τον William και την Kate, κατέληξε σε μείζον πολιτικό ζήτημα. 

«Συννέφιασε» η χαρά των βρετανών για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ, γιατί είχαμε και άλλα απρόοπτα στο ταξίδι του William και της Kate. Ο πρωθυπουργός της χώρας Andrew Holness τους το είπε ξεκάθαρα στη συνάντησή τους και με το που έφυγαν από τη χώρα, ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να γίνει η χώρα ανεξάρτητη και να μην έχει τη βασίλισσα Ελισάβετ ως αρχηγό. Μπορεί να θεωρήθηκε μία άβολη στιγμή όλο αυτό, αλλά ήρθε ο καιρός και ο William αλλά και η γιαγιά του, πως οι εποχές άλλαξαν και δεν βρισκόμαστε στα χρόνια της αίγλης της βρετανικής αυτοκρατορίας του περασμένου αιώνα.



«Σας ευχαριστούμε που ήρθατε αλλά....»

Ο πρωθυπουργός της Τζαμάικα στην επίσημη δεξίωση που έκανε προς τιμήν των υψηλών του καλεσμένων, δε μάσησε τα λόγια του, ούτε χρησιμοποίησε πολιτικούς γρίφους. Το είπε ξεκάθαρα στον πρίγκηπα: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σας έχουμε κοντά μας και ελπίζουμε να δεχτήκατε την θερμή υποδοχή των πολιτών μας. Η Τζαμάικα είναι μία ελεύθερη και δημοκρατική χώρα και οι άνθρωποι της είναι πολύ εκδηλωτικοί». Σε αυτό το σημείο ανέφερε και τις διαδηλώσεις που έγιναν χθες στη χώρα από όλους εκείνους που είναι πια η πλειοψηφία και αποζητούν την ελευθερία τους και την πλήρη αποδέσμευση της Τζαμάικα από τη Βρετανία.



Και συνέχισε: «Υπάρχουν θέματα εδώ όπως γνωρίζετε τα οποία είναι άλυτα. Αλλά η παρουσία σας μας δίνει την ευκαιρία αυτά τα ζητήματα να τεθούν στο σωστό πλαίσιο και να αντιμετωπιστούν όσο καλύτερα μπορούμε. Αλλά η Τζαμάικα είναι μία χώρα περήφανη για την ιστορία της και πολύ περήφανη για όσα έχουμε καταφέρει. Και σκοπεύουμε να… εκπληρώσουμε τις αληθινές μας φιλοδοξίες και το πεπρωμένο μας να γίνουμε μια ανεξάρτητη, αναπτυγμένη και ευημερούσα χώρα». Ο William όπως ήταν φυσικό κρατήθηκε στο ύψος των περιστάσεων και φυσικά απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, αλλά ωστόσο ανέφερε τη λύπη του για το καθεστώς δουλείας που υπήρξε εδώ και αιώνες στη χώρα.



Και στην ανάρτησή του στο Instagram έσπευσε να αναφερθεί σε πιο ανθρωπιστικά θέματα και έκανε και μία αναφορά στον Bob Marley και την ρέγγε μουσική: «Στο μικρό διάστημα στο οποίο βρεθήκαμε στην Τζαμάικα η Catherine και εγώ είμαστε ευγνώμονες γιατί αισθανθήκαμε αυτό που ο Bob Marley περιγράφει τόσα χρόνια στο «One love». Αυτό έδωσε η Τζαμάικα στον κόσμο και αυτό κάνει τη χώρα τόσο ιδιαίτερη». Η ανεξαρτησία ωστόσο της χώρας, θα στοιχίσει αρκετά εκατομμύρια λίρες στη Βρετανία, ως μέλος της κοινοπολιτείας.


https://www.instagram.com/p/CbeV7x6ug47/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ταξίδι με διαδηλώσεις για William και Kate αλλά και βουτιές δίπλα σε καρχαρίες στην Τζαμάικα

Σε πλειστηριασμό το πορτρέτο που μισούσε η πριγκίπισσα Diana

Η Ελισάβετ δε θέλει το αναπηρικό αμαξίδιο: Ο τρόπος για να φτάσει στο μνημόσυνο του Φίλιππου

Photo credits: Instagram @andrewholnessjm @dukeandduchessofcambridge