Η σορός της Ελισάβετ ξεκίνησε το ταξίδι της - Η τελευταία διαδρομή της «Λίλιμπετ» στη Σκωτία

Η σορός της Ελισάβετ ξεκίνησε το ταξίδι της - Η τελευταία διαδρομή της «Λίλιμπετ» στη Σκωτία
Instagram

Το φέρετρο ήταν καλυμμένο με το σκωτσέζικο βασιλικό λάβαρο και με ένα στεφάνι από τα αγαπημένα της λουλούδια. Η «Λίλιμπετ» ταξιδεύει προς τον αγαπημένο της Φίλιππο με τον οποία έζησαν μια ζωή μαζί. 

Το πρωί της Κυριακής (11/9) γύρω στις 10 το πρωί τοπική ώρα, το δρύινο φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ ξεκίνησε τη διαδρομή του για την τελευταία της κατοικία όταν έφυγε από το κάστρο Balmoral, όπου πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου. Η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε όταν οι έξι δασοφύλακες του κτήματος που ήταν κοντά της σε όλη της τη ζωή μετέφεραν τη σωρό της στη νεκροφόρα.

Britain Royals

Το φέρετρο ήταν καλυμμένο με το σκωτσέζικο βασιλικό λάβαρο και με ένα στεφάνι από λουλούδια, όλα μαζεμένα από τους κήπους του Balmoral, που περιελάμβανε ντάλιες, γλυκά μπιζέλια, φλοξ, άσπρο ρείκι και έλατο πεύκου. Το αμάξι ξεκίνησε την εξάωρη διαδρομή προς το παλάτι του Holyroodhouse στην πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Εδιμβούργο.

https://www.instagram.com/p/CWIhMqqMD0W

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σιωπηλά κατά μήκος της διαδρομής καθώς η νεκροφόρα της βασίλισσας Ελισάβετ περνούσε μέσα από την αγροτική περιοχή και τα μικρά χωριά του Deeside της Σκωτίας. Η διαδρομή περιελάμβανε την πόλη Ballater, η οποία βρίσκεται κοντά στο κτήμα Balmoral και την επισκεπτόταν τακτικά η μονάρχης κατά τις ετήσιες επισκέψεις της στη Σκωτία.

Εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες, κληρικοί και τοπικοί αξιωματούχοι, πολλοί ντυμένοι στα μαύρα αλλά και με παραδοσιακές σκωτσέζικες ενδυμασίες, είχαν στηθεί στην άκρη του κεντρικού δρόμου. Κάποιοι έσκυβαν σε ένδειξη σεβασμού, άλλοι έραιναν τη νεκροφόρα με λουλούδια. «Ήταν η μοναδική βασίλισσα που γνώρισα στη ζωή μου», είπε η Νία Γκρέι-Γουόνελ, μια επιστήμονας που ζει σε γειτονικό χωριό.

Η μοναχοκόρη της βασίλισσας, η πριγκίπισσα Άννα, απαθανατίστηκε στο αυτοκίνητο ακολουθώντας τη νεκροφόρα, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, Sir Timothy Laurence.

Britain Royals

Η σορός της Ελισάβετ ξεκίνησε το ταξίδι της οδικώς μέσα από πόλεις και χωριά της Σκωτίας για να θα μεταφερθεί στην επιβλητική Αίθουσα του Θρόνου στο Εδιμβούργο όπου και βρίσκεται από αργά το απόγευμα της Κυριακής, πριν καταλήξει στο Λονδίνο για την κηδεία της.

Ο επίσημος λογαριασμός του Balmoral στο Twitter μοιράστηκε μια χαμογελαστή φωτογραφία της βασίλισσας γράφοντας: «Η Αυτού Μεγαλειότητα, η Βασίλισσα, ξεκίνησε το ταξίδι της για το Παλάτι του Holyroodhouse. Αναπαύσου εν ειρήνη. Ζήτω ο Βασιλιάς».

Το φέρετρο έφτασε στο Holyroodhouse γύρω στις 4 μ.μ. τοπική ώρα και θα παραμείνει εκεί όλη τη νύχτα για να μπορέσει το προσωπικό του παλατιού να αποτίσει φόρο τιμής.

Britain Royals

Τη Δευτέρα, το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ θα «στολιστεί» με το στέμμα της Σκωτίας και στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε μια επίσημη πομπή στο Royal Mile στο Εδιμβούργο, όπου θα τελεστεί δέηση στον καθεδρικό ναό του St. Giles της πόλης. Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' θα περπατήσει πίσω από τη σωρό της μητέρας του κατά τη διάρκεια της τελετής με τα αδέρφια του, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Ανδρέα και τον πρίγκιπα Εδουάρδο.

Σε αυτό το σημείο θα αρχίσει το πρώτο λαϊκό προσκύνημα που θα διαρκέσει 24 ώρες, πριν η σορός μεταφερθεί αργά το απόγευμα της Τρίτης με αεροσκάφος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Λονδίνο (στο πλαίσιο της επιμέρους επιχείρησης Overstudy) για το τελικό σκέλος της επιχείρησης London Bridge.

Η κηδεία της Ελισάβετ θα πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στις 19 Σεπτεμβρίου.