Η Kate και όλες οι φορές που η βασιλική οικογένεια έκρυψε τα προβλήματα υγείας των μελών της

Πατούλια Κατερίνα
Η Kate και όλες οι φορές που η βασιλική οικογένεια έκρυψε τα προβλήματα υγείας των μελών της
2021 Getty Images

Από το εγκεφαλικό της Μαργαρίτας ως τον καρκίνο του βασιλιά Γεώργιου, γιατί το Παλάτι έχει τόση μυστικοπάθεια στα θέματα υγείας των μελών του.

Στη δεκαετία του 1950, το βρετανικό κοινό δεν ενημερώθηκε πότε για τον καρκίνο στον πνεύμα, ο οποίος απέβη μοιραίος για τον βασιλιά Γεώργιο VI.

Ο καρκίνος του Γεώργιου

Αντίθετα, όταν το 195, όταν του αφαιρέθηκε ο αριστερός πνεύμονας εξαιτίας του καρκίνου, η επέμβαση περιγράφηκε αόριστα ως «δομική ανωμαλία» και ο καρκίνος δεν αναφέρθηκε στην ανακοίνωση θανάτου του.

Όσο οι δεκαετίες περνούσαν, η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας υπήρξε πιο ανοιχτή στα προβλήματα υγείας, κυρίως στα μικρότερα, όπως εκείνο της μητέρας της Ελισάβετ, το 1982, όταν εκείνη νοσηλεύτηκε επείδη παραλίγο να πνιγεί από ένα κόκκαλο ψαριού.

Η υγεία ενός ακόμα μέλους της οικογένειας, της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, αδερφής της Ελισάβετ, βρέθηκε στο προσκήνιο και στα εξώφυλλα των tabloids πολλές φορές.

Η υγεία της Μαργαρίτας που έφυγε στα 71 της χρόνια το 2002, επιδεινώθηκε σταδιακά κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες της ζωής της, κυρίως εξαιτίας του έντονου καπνίσματος. Το 1985 έκανε επέμβαση στους πνεύμονες, το 1993 υπέστη πνευμονία και μεταξύ του 1998 και του 2001, έπαθε τουλάχιστον τρία εγκεφαλικά τα οποία την καθήλωσαν σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Η αλλαγή πλεύσης των Wales

Σίγουρα οι γενιές που ακολούθησαν έδειξαν πως θέλουν να βάλουν τον λαό στη ζωή τους με μεγαλύτερη ειλικρίνεια, κάτι που φάνηκε ειδικά με το ζεύγος των Wales.

Κate Και William έχουν μιλήσει με λεπτομέρειες για τις δυσκολίες σε επίπεδο ψυχικής υγείας, η Middleton πόζαρε με την φουσκωμένη της κοιλίτσα βγαίνοντας από το μαιευτήριο στην πρώτη γέννα κι ενώ λίγες μόνο ώρες νωρίτερα είχε φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί.

Η royal ιστορικός Clare McHugh, είχε άλλωστε τονίζει στους Times, πως Kate Και William ανήκουν σε μια νέα γενιά που δεν νιώθει ντροπή να μιλήσει για τις δυσκολίες της.

Αυτή την εξωστρέφεια δείχνει το διάστημα αυτό και ο Κάρολος αλλά και η Sarah Ferguson, και οι δύο αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή από έναν καρκίνο. Στην περίπτωση της Fergie, γνωρίζουμε πως σχεδόν έναν χρόνο μετά τον καρκίνο στο μαστό, η ίδια αντιμετωπίζει καρκίνο στο δέρμα αλλά η Fergie δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ μετά το διαζύγιό της ως τυπικό μέλος της βασιλικής οικογένειας.

H περίπτωση της βασίλισσας

Αυτή η σιωπή που δείχνει τελευταία η οικογένεια του William και της Kate είναι πάντως από μόνη της πολύ ύποπτη για ένα ζευγάρι που στις μόνες φημολογίες που δεν έχει απαντήσει, είναι εκείνες που αφορούν το beef με την Meghan Markle.

Στην περίπτωση της βασίλισσας Ελισάβετ, η σιωπή μετά την απουσία της στους εορτασμούς του Πλατινένιου Ιωβηλαίου το 2022, λίγους μόνο μήνες πριν τον θάνατό της, υπήρξε σημάδι για το πόσο είχε χειροτερέψει η υγεία της.

Αυτό το τανγκό, μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων πληροφοριών ωθεί τη γραμμή του ιατρικού απορρήτου σε λεπτομέρειες, αλλά εξακολουθεί να ακολουθεί το μοτίβο που θέλει το Παλάτι να δίνει πολύ λίγες ιατρικές λεπτομέρειες στο κοινό».

Και στην περίπτωση της Kate, ειδικά σε όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο μήνα, ακολουθούνται κατά γράμμα τα λόγια της αείμνηστης βασίλισσας: