Ο Γιάννης γράφει από την Ιταλία: «Το Μιλάνο είναι μια πόλη φάντασμα αλλά δεν το βάζει κάτω»

Ερμιόνη Σαρρή
Ο Γιάννης γράφει από την Ιταλία: «Το Μιλάνο είναι μια πόλη φάντασμα αλλά δεν το βάζει κάτω»

Ο Γιάννης Αναστασιάδης ζει στο Μιλάνο και μοιράζεται μαζί μας εικόνες της πόλης.

Οι μέρες που διανύουμε είναι αρκετά δύσκολες. Όλοι καλούμαστε να μείνουμε στα σπίτια μας (#μένουμε_σπίτι) και να αποφύγουμε τις περιττές μετακινήσεις. Στα social media πέτυχα ένα ποστ της Έφης Αναστασοπούλου, μίας κοπέλας που ασχολείται με το χώρο της μόδας και έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Ιταλία. Ανταλλάξαμε αρκετά μηνύματα (έρχεται σύντομα και η δική της συνέντευξη) και μέσω εκείνης ήρθα σε επαφή με τον Γιάννη.

Ο Γιάννης Αναστασιάδης είναι φωτογράφος που ζει στο Μιλάνο και θέλησε να μοιραστεί μαζί μας την κατάσταση που επικρατεί και μερικές φωτογραφίες από την «πόλη φάντασμα», όπως αποκαλείται το Μιλάνο εδώ και λίγα 24ωρα. Μετά χαράς απάντησε στις ερωτήσεις μου, που δεν είναι τίποτα παραπάνω από απορίες που έχουμε οι περισσότεροι αυτές τις ημέρες, και έστειλε και το δικό του μήνυμα σε όσους διαβάζουν τη συνέντευξη αυτή.

Οι Ιταλοί δείχνουν να έχουν συμμορφωθεί στα αυστηρά μέτρα της Κυβέρνησης. Πώς νιώθουν;

Θα σου είμαι απόλυτα ειλικρινής Ερμιόνη. Στην αρχή ο ιταλικός πληθυσμός δεν είχε καταλάβει το ποσό σοβαρή ήταν η κατάσταση, όπως κι εγώ ο ίδιος. Ήταν δύσκολο τόσο σε εμένα όσο και στους Ιταλούς, να πιστέψουμε ότι ο ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί τόσο γρήγορα. Οπότε στην αρχή ο κόσμος έδειχνε να μην δίνει την απαιτούμενη προσοχή. Βέβαια θα ήθελα σε αυτό το σημείο τα προσθέσω κάτι σημαντικό. Οι Ιταλοί σαν άνθρωποι, στα 17 χρόνια εμπειρίας μου στη χώρα αυτή, πάντα τηρούσαν τα όποια μέτρα προστασίας έπαιρνε η Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των χρόνων αυτών.

Τόσο τότε όσο και σήμερα, πολύ περισσότερο σήμερα, ακόμα κι αν πήρε δυο εβδομάδες για να το εμπεδώσουν, τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας που επέβαλε η Κυβέρνηση. Στο Κοντόνιο (Codogno) ήδη δεν υπάρχουν κρούσματα εδώ και δύο μέρες . Γι ’αυτό το λόγο νιώθουν υπερήφανοι και έτοιμοι να συνεχίσουν να καταπολεμούν τον ιό με φιλανθρωπίες για την ενίσχυση των νοσοκομείων και με την καθημερινή τήρηση των αυστηρών μέτρων της Κυβέρνησης.

Μέχρι πότε σας έχει ζητηθεί να μείνετε στα σπίτια σας και να κάνετε τις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις;

Με βάση το διάταγμα της Κυβέρνησης πρέπει να μείνουμε στα σπίτια μας μέχρι τις 3 του Απρίλη. Μπορούμε να βγαίνουμε έξω μόνο για να πάμε στο σούπερ μάρκετ, στο φαρμακείο και μπορεί να βγαίνει έξω μόνο όποιος έχει ζώα, για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του (καταλαβαίνετε). Μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες όλα κλείνουν στις 18.00 ή δεν ανοίγουν καθόλου. Με το καινούργιο διάταγμα που πρόκειται να βγάλει η Κυβέρνηση, όλες οι επιχειρήσεις θα κλείσουν εντελώς, όλα αυτά μέχρι τις 3 Απριλίου

milano fwto eswteriki

Οι λέξεις φόβος και τρόμος θεωρείς πως είναι κάτι που έχει κυριεύσεις τις ζωές όλων των Ιταλών;

Τρόμος μπορεί, όπου το θεωρώ λογικό… κι εγώ τρομάζω, αλλά ο τρόμος καταπολεμείται τηρώντας τους κανόνες προφύλαξης. Χωρίς τον τρόμο, ο φόβος δεν μπορεί να επιζήσει.

Όλα τα επαγγέλματα έχουν πληγεί αυτές τις ημέρες και θα συνεχίσουν για τις επόμενες εβδομάδες. Ποια είναι η εικόνα που έχεις εσύ από τον χώρο της μόδας;

Η μόδα δέχθηκε ένα πολύ δυνατό χτύπημα. Η φωτογραφία, ο χώρος του buying, ακυρώθηκαν όλες οι καμπάνιες και τα editorial. Οι boutique δεν δέχονται τις collection για το λόγο του ότι κλείνουν ή άλλες έχουν ήδη κλείσει. Άλλα αυτό που πραγματικά πιστεύω είναι πως τι δεν μας σκοτώνει, μας ενδυναμώνει. Αυτό θα γίνει από τα τέλη του Απρίλη και μετά. Ολόκληρος ο χώρος της μόδας θα ανακάμψει, γιατί είναι ένας τομέας όπου ακόμα κι αν λυγίσει, δεν θα ηττηθεί ποτέ.

Ποιο μήνυμα θα έστελνες από το Μιλάνο σε όσους σε διαβάζουν αυτή τη στιγμή;

Mπορεί να φαίνεται πως το Μιλάνο είναι μια πόλη φάντασμα αλλά δεν το βάζει κάτω όπως και ολόκληρη η χώρα και γι΄αυτό θα παρακαλούσα, ως Έλληνας όλους εσάς που είστε πίσω στην Ελλάδα να λάβετε άμεσα μέτρα προστασίας και να σκέφτεστε πως ό,τι συμβαίνει είναι προσωρινό. Οπότε υπομονή, θάρρος και τάξη.

#Μένουμε_σπίτι!

Παρακάτω θα δεις φωτογραφίες που μου έστειλε ο Γιάννης Αναστασιάδης και αποτελούν δικό του προσωπικό υλικό!