Ο συγγραφέας του Σασμού Σπύρος Πετρουλάκης τα αποκαλύπτει όλα στο Queen.gr!

Κατερίνα Μπούσιου
Ο συγγραφέας του Σασμού Σπύρος Πετρουλάκης τα αποκαλύπτει όλα στο Queen.gr!

Τα χρόνια που έζησε στην Κρήτη, τα θέματα τιμής, οι σκληρές βεντέτες η οικογένειά του και τα πέντε παιδιά, η σύντροφός του για την οποία έγινε ερωτικός μετανάστης, η σχέση του με τους  ηθοποιούς του Σασμού στον Alpha που παίζουν τους ήρωές του, το φαινόμενο του Δημήτρη Λάλου και ο Μαθιός, το ξεκίνημα της ιστορίας για την οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν βασίζεται σε υπαρκτά πρόσωπα, τα κύματα αγάπης που δέχεται από το κοινό αλλά και η κατάληξη. Πώς θα γίνει ο Σασμός και από ποιούς; 

Προπονητής του Τάε Κβο Ντo για πολλά χρόνια, στιχουργός, συνθέτης, Κρητικός με βαθύ συναίσθημα, με χιούμορ και μια ποιητικότητα, κληρονομιά από την καταγωγή του. «Άμα αγαπήσω, αγαπώ καλά» λέει ο συγγραφέας του Σασμού, Σπύρος Πετρουλάκης χαμογελώντας και αυτό το συναίσθημα έχουν και οι ήρωες στα βιβλία του. Μετά τον Σασμό κυκλοφορεί ήδη το νέο του βιβλίο, το «Ναυάγιο». Που αναφέρεται στον ναυάγιο της Φαλκονέρας την δεκαετία του '60 που παραμένει ακόμη μια βαθιά πληγή της Κρήτης, για τις οικογένειες που έχασαν τότε τους ανθρώπους τους.




me mathio

Η αλήθεια είναι πως έχεις πολλές ιδιότητες. Με ποια προτιμάς να σε αποκαλούν;

Εκείνη του πατέρα. Των δύο δικών μου παιδιών και τριών ακόμη που δεν είναι δικά μου. Τα δύο είναι της συντρόφου μου και το τρίτο είναι το ανιψάκι μου που μεγαλώνει μαζί μας από τριών μηνών, γιατί δουλεύουν για πολλές ώρες οι γονείς του και το φροντίζουμε για να μην έχει νταντά. Από τότε που ήταν μωρό και τον κρατούσα στο σπίτι τον νανούριζα και του τραγουδούσα Χατζιδάκι.

Και εκτός από μπαμπάς, είσαι στιχουργός, συνθέτης και συγγραφέας...

Η κύρια μου δουλειά, όμως, για 25 χρόνια ήταν εκείνη του προπονητή Tαε Κβο Ντο. Υπήρξα μάλιστα και εγώ αθλητής και μάλιστα Πανελληνιονίκης όταν ζούσα στην Κρήτη, στο Ρέθυμνο. Ασχολούμαι με πολλά πράγματα γιατί όπως λένε «όταν κυλά η πέτρα, ποτέ δεν χορταριάζει». Το τραγούδι και τους στίχους το είχα ως ταλέντο από παιδάκι. Στο νηπιαγωγείο απαντούσα σε ό,τι με ρωτούσαν με ομοιοκαταληξίες. (γελάει) Φυσικά όταν έζησα πια στην Κρήτη ανακάλυψα και όλη αυτή την ποίηση που έχει κρυμμένη μέσα του το νησί. Στο πιο άγριο χαράκι φυτρώνει το πιο όμορφο λουλούδι. Όλα αυτά επηρέασαν ριζικά τη ζωή μου.

Η καταγωγή του πατέρα σου είναι από την Κρήτη;

Αρχικά η καταγωγή από την πλευρά της μητέρας μου και της γιαγιάς μου είναι από την Κωνσταντινούπολη. Παντρεύτηκε Ηπειρώτη παππού στον Πειραιά. Η μαμά μου παντρεύτηκε Κρητικό. Όλα αυτά τα ακούσματα από όλους αυτούς τους τόπους με επηρέασαν στην μουσική. Τα πολίτικα, τα σμυρνέικα, τα ηπειρώτικα και τα κρητικά τραγούδια.

Πώς και αποφάσισες να φύγεις από την Αθήνα όπου μεγάλωσες και να ζήσεις για ένα μεγάλο διάστημα στην Κρήτη;

Οι γονείς μου είχαν χωρίσει όταν ήμουν 8 χρονών και ο πατέρας μου έμενε στα Χανιά. Αρχικά πήγα στο Ρέθυμνο όπου ήταν και το γυμναστήριο μου. Κάποια στιγμή θα επιστρέψω και πάλι στην Κρήτη. Έχει ένα μεγάλο μαγνήτη αυτό το νησί στην καρδιά μου. Επέστρεψα στην Αθήνα ως...ερωτικός μετανάστης, όταν ερωτεύτηκα την Μέμη. Είμαι της άποψης ότι ένας άντρας όταν αγαπά μια γυναίκα πρέπει να της το δείχνει με όλους τους τρόπους. Το να φύγω ήταν ένας από αυτούς.


Ανέφερες πριν τη σύντροφό σου με την οποία έχετε οικογένεια. Δεν την αποκάλεσες σύζυγο.

Δεν παντρευόμαστε από πεποίθηση. Κάνουμε και πλάκα με τους φίλους μας για αυτό. Τους λέμε ότι δεν παντρευόμαστε ακόμη γιατί δεν βρίσκουμε κουμπάρο. Εν τω μεταξύ έχουμε γύρω στους χίλιους κουμπάρους που ενδιαφέρονται να μας παντρέψουν! (γελάει)





https://www.instagram.com/p/CQYCMJLFXSQ/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading


«Θα στεναχωριόμουν αν δεν είχε επιτυχία το σίριαλ. Η ιστορία μου δεν βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, ούτε σε υπαρκτά πρόσωπα»

Αισθάνεσαι μια περηφάνια που βλέπεις το πνευματικό σου παιδί, το βιβλίο σου «Σασμός» να έχει γίνει τηλεοπτική σειρά, την οποία μάλιστα έχει αγαπήσει τόσο πολύ ο κόσμος;


Πολλά πράγματα αισθάνομαι. Καταρχάς έχουν πάρει μορφή και υπόσταση οι ήρωες μου και για αυτό είμαι πολύ χαρούμενος. Μιλάω για τον Στεφανή και βλέπω τώρα μπροστά μου, τον Τάσο Νούσια, με τον οποίο μάλιστα είμαστε και πολύ αγαπημένοι φίλοι. Μιλάω για τον Μαθιό και βλέπω πια μπροστά μου τον Δημήτρη Λάλο. Δεν ξέρω πως θα αισθανόμουν αν δεν είχε επιτυχία το σίριαλ. Μπορεί και να στεναχωριόμουν. Λαμβάνω κύματα αγάπης από τον κόσμο για αυτή τη σειρά και για το βιβλίο μου. Παρόλο που έχει αλλάξει η ιστορία, αλλά έχουν μείνει οι βασικοί ήρωες και κάποια βασικά γεγονότα που θα συμβούν, έχει προκαλέσει στο κοινό την αγωνία για να δουν πως θα εξελιχθεί.

Το μόνο που δεν είδαμε πολύ ήταν τον Στεφανή....

Πάει ο κακομοίρης από την αρχή! Αυτό το έκανα, γιατί πάντα στα βιβλία μου, στα πρώτα κεφάλαια, θέλω να δίνω ένα ισχυρό σοκ στον αναγνώστη για να έχει την έκπληξη και να έχει την αγωνία να ανακαλύψει την ιστορία.


petroulakis8



«Θα ήμουν αντίθετος αν άλλαζαν το ύφος του βιβλίου στην σειρά. Την ηθική αξία της Κρήτης»

Οι σεναριογράφοι ζήτησαν την άδειά σου για την όποια τροποποίηση της ιστορίας του βιβλίου σου;

Είναι μια μεγάλη ομάδα οι σεναριογράφοι που έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στην τηλεόραση. Δεν είχα θέμα να αλλάξουν μερικές ιστορίες και τη συμπεριφορά των ηρώων μου. Εκεί που θα ήμουν αντίθετος, θα ήταν αν άλλαζαν το ύφος του βιβλίου, την ηθική αξία που έχει η Κρήτη. Είναι πολύ βασικό, γιατί μιλάμε για Σασμό και δεν μιλάμε για βεντέτα και σε αυτό πολύς κόσμος έχει μπερδευτεί. Είναι ακριβώς το αντίθετο οι δύο έννοιες. Αυτή την διαφορά για να κρατηθεί το συγκεκριμένο ύφος της ιστορίας, την τόνισα από την αρχή και στους σεναριογράφους αλλά και στον σκηνοθέτη. Και φυσικά είμαι μαζί τους και τους βοηθώ σε ότι χρειάζονται. Όπως και ο ηθοποιός Μιχάλης Αεράκης που υποδύεται τον παπά και είναι επίσης Κρητικός, συμβουλεύει πολύ συχνά τους σεναριογράφους.

Η ιστορία σου βασίζεται σε αληθινά γεγονότα; Γιατί πολλά έχουν ακουστεί τελευταία πάνω σε αυτό.

Το βιβλίο μου, είναι μια ιστορία που δεν στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα και υπαρκτά πρόσωπα που τους αφορούν, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό.



«Είναι ένα φαινόμενο ο Δημήτρης Λάλος. Με ένα βλέμμα τους μαγνητίζει όλους»

Τα social media και η μεγάλη πλειοψηφία του κοινού, έχουν ξετρελαθεί με τον Μαθιό. Ο οποίος όμως στο βιβλίο σου, είναι λίγο πιο σκληρός χαρακτήρας...

Αυτή είναι η μαγεία του ηθοποιού, είναι ένα φαινόμενο ο Δημήτρης Λάλος που μόνο με το βλέμμα του τους μαγνητίζει όλους. Γιατί στο όνομα του έρωτα δεν μπορούμε όλα να του τα συγχωρήσουμε. Όπως σπουδαίος ηθοποιός είναι και ο Ορφέας Αυγουστίδης που καμιά φορά διχάζει το κοινό με αυτά που κάνει.





https://www.instagram.com/p/CSwhQcaIARz/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading




Τον έρωτα του Αστέρη και της Αργυρώς όμως δεν τον έχεις στο βιβλίο...

Αν τον είχα θα άλλαζε η ροή του βιβλίου και το νόημα της ανθρωπιάς. Εμένα με ενδιέφερε αυτό που είναι και η κατάληξη του βιβλίου. Η πράξη αγάπης και αλληλεγγύης που φέρνει τον Σασμό....αλλά δεν την μαρτυράμε! (γελάει) Δεν θα γίνει ακριβώς όπως είναι στο βιβλίο, αλλά θα έχει κοινά χαρακτηριστικά. Θα είναι δύο σημαντικοί άνθρωποι που θα το κάνουν. Ο σασμός, ως πράξη θέλει χρόνο. Το μόνο ειδύλλιο που είχα στο βιβλίο, αλλά όχι σε τέτοια έκταση είναι του Αντώνη και της Μαρίνας. Λίγο, σαν...πιπεράκι, ίσα που να κάψει λίγο τη γλώσσα μας, όπως λέμε στην μαγειρική.





«Την Κρήτη την χαρακτηρίζουν οι αντιθέσεις της φωτιάς»

Από τις βεντέτες που γνωρίζεις ως ιστορίες που σου έχουν διηγηθεί στην Κρήτη, τηρείται ο σασμός;

Αυστηρά, γιατί δίνουν λόγο τιμής. Είναι πολύ σκληρό το θέμα της βεντέτας στην Κρήτη. Μέσα σε ένα βράδυ σε ένα χωριό είχαν εξαφανιστεί οι περισσότερες οικογένειες και κανείς δεν ξέρει που ζουν. Έφυγαν για να γλιτώσουν τα αντίποινα. Ένα φονικό έγινε και αυτόματα άδειασε όλο το χωριό.

Πώς ένα τόπος που είναι ποιητικός, όπως λες και εσύ είναι και συνάμα τόσο σκληρός;

Οι αντιθέσεις της φωτιάς χαρακτηρίζουν την Κρήτη. Βλέπεις για παράδειγμα ένα Κρητικό να κάθεται με το μαντολίνο του να τραγουδά κάτω από το φως του φεγγαριού και την ίδια στιγμή να θυμάται και να θυμώνει με τον σύντεκνο που του έφαγε δέκα πόντους από το χωράφι και να θέλει να τον σκοτώσει επειδή τον έχει προσβάλει και του έχει θίξει την τιμή του. Αυτές οι αντιθέσεις είναι η ιδιαιτερότητα της Κρήτης.