Εύα Μπάλλιου: Η γυναίκα που κατέκτησε τις κορυφές εξηγεί γιατί η ορειβασία δεν είναι επικίνδυνη

Μαρία Ροδίτη
Εύα Μπάλλιου: Η γυναίκα που κατέκτησε τις κορυφές εξηγεί γιατί η ορειβασία δεν είναι επικίνδυνη

Συνέντευξη με την Πρόεδρο του ορειβατικού συλλόγου Αχαρνών, Εύα Μπάλλιου

Η Πρόεδρος του ορειβατικού συλλόγου Αχαρνών, Εύα Μπάλλιου, μιλά στο Queen.gr για την απώλεια του κορυφαίου Έλληνα ορειβάτη, Αντώνη Συκάρη, για τις δυσκολίες και τα οφέλη της ορειβασίας, ενώ λύνει όλες τις απορίες που οι περισσότεροι έχουμε για τη συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα.

«Ήταν το καλύτερο τέλος που θα μπορούσε να φανταστεί για εκείνον. Άλλωστε, ήξερε πόσο επικίνδυνο είναι και σίγουρα αν ήθελε να φύγει από τη ζωή, θα ήθελε να φύγει σε ένα βουνό», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Καλλιόπη Συκάρη, σύζυγος του Έλληνα ορειβάτη, Αντώνη Συκάρη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν μια εβδομάδα κι ενώ επιχειρούσε κατάβαση από την κορυφή βουνού στο Νεπάλ.

Ο Αντώνης Συκάρης θεωρείται ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης όλων των εποχών, καθώς ήταν ο μοναδικός Έλληνας που έχει σκαρφαλώσει 5 από τις 14 «οκτάρες» κορυφές της γης του κορυφαίου ορειβατικού project Grand slam. Και για την απώλεια του κορυφαίου Έλληνα ορειβάτη, για το βουνό στο οποίο ανέβηκε λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή και τις δυσκολίες αυτού, για την ορειβασία, τους κινδύνους και τα οφέλη της, τη σωστή εκπαίδευση και όλα όσα ο απλός κόσμος θέλει να μάθει για το συγκεκριμένο σπορ, μιλά στο Queen.gr η Εύα Μπάλλιου.

Οι δύο Ελληνίδες ορειβάτισσες που προκαλούν παγκόσμιο δέος

Η κ. Μπάλλιου είναι Πρόεδρος του ορειβατικού συλλόγου Αχαρνών, έχει κατακτήσει όλες τις μεγάλες κορυφές της Ελλάδας, έχει εμπειρία χρόνων στην ορειβασία και η κουβέντα που κάναμε μαζί είναι άκρως κατατοπιστική, καθώς «φωτίζει» τα «σκοτεινά» σημεία και τις απορίες που όλοι έχουμε για το σπορ και που δημιουργήθηκαν ακόμα περισσότερο μετά τον θάνατο του Αντώνη Συκάρη.

Πρόσφατα είχαμε και τον ατυχή θάνατο του κορυφαίου Έλληνα ορειβάτη, Αντώνη Συκάρη. Είχε τύχει να γνωριστείτε μαζί του;

Ναι, γνωριζόμασταν. Ο Αντώνης ήταν έμπειρος ορειβάτης, που είχε κάνει πολλές κορυφές. Ήταν ο πρώτος που ανέβηκε στην κορυφή Νταουλαγκίρι μετά από πολλές προσπάθειες που είχαν κάνει Έλληνες αλπινιστές.

Η συγκεκριμένη κορυφή θεωρείται η δυσκολότερη στον κόσμο;

Όλες οι κορυφές είναι δύσκολες. Αυτή η κορυφή είχε ιδιαιτερότητες λόγω χιονοστιβάδων, αλλά ο Αντώνης δεν είχε τέτοιο θέμα. Το πρόβλημα προέκυψε κατά την επιστροφή. Ήταν καταπονημένος ο οργανισμός από την προσπάθεια της ανάβασης. Δυστυχώς, πολλές φορές μπορεί ο πιο ικανός και δυνατός ορειβάτης να παρουσιάσει πρόβλημα υγείας, το οποίο να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του.

«Δεν υπάρχει όριο στο υψόμετρο»

oreivasia7.jpg

Μέχρι ποιο υψόμετρο είναι ασφαλές να ανέβει κάποιος;

Τα μεγάλα υψόμετρα έχουν δυσκολίες. Δεν είμαστε φτιαγμένοι εμείς οι Έλληνες σαν τους Σέρπα, που είναι γεννημένοι σε μεγάλα υψόμετρα και ο οργανισμός τους είναι κατασκευασμένος έτσι ώστε μπορούν να ζήσουν με χαμηλότερο οξυγόνο. Δεν υπάρχει, όμως, όριο στο υψόμετρο.

Υπάρχει «καλύτερη εποχή» για ορειβασία;

Εξαρτάται από το υψόμετρο. Σε χώρες σαν το Νεπάλ ορειβασία γίνεται πριν αρχίσει να ζεσταίνει πολύ ο καιρός και λιώσουν οι πάγοι για να μην έχουμε χιονοστιβάδες. Η εποχή και το ημισφαίριο παίζουν επίσης ρόλο. Στην Ελλάδα μπορούμε να κάνουμε ανάβαση οποιαδήποτε εποχή αλλά και πάλι αυτό είναι σχετικό. Αν θέλουμε να ανέβουμε στον Όλυμπο, αντενδείκνυται ο χειμώνας. Τον χειμώνα πάνε οι έμπειροι ορειβάτες με ιδιαίτερες προφυλάξεις και εκπαίδευση, σε μικρές ομάδες. Οι άλλες εποχές είναι ιδανικές για όλους τους υπόλοιπους. Στα χαμηλότερα υψόμετρα, όλες οι εποχές του χρόνου προσφέρονται για ανάβαση.

«Το καλύτερο είναι ποτέ να μην πάει κανένας μόνος του για ορειβασία»

Κατά πόσο είναι ασφαλές να κάνει κάποιος ορειβασία μόνος του;

Το καλύτερο είναι ποτέ να μην πάει κανένας μόνος του, διότι όσο γνώστης του βουνού και να είναι δεν ξέρει τι αντιξοότητες μπορεί να προκύψουν. Ακόμα και στην Πάρνηθα είναι ριψοκίνδυνο να πάει κάποιος μόνος του. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να στραμπουλίξει το πόδι του και να μην υπάρχει καλό σήμα στο βουνό. Κάποιο άλλο μέλος της ομάδας θα σπεύσει να ζητήσει βοήθεια.

«Φοβήθηκα. Αν ήμουν μόνη δεν ξέρω αν θα τα είχα καταφέρει»

oreivasia1.jpg

Έχει υπάρξει στιγμή που κινδυνεύσατε ή φοβηθήκατε για τη ζωή σας πάνω στο βουνό;

Ναι! Είχα ξεκινήσει για μια απλή πεζοπορία στη Δίρφη, ήταν χειμώνας, δεν υπολογίσαμε με την ομάδα ότι θα είχε πάγο- ήμασταν 3 άτομα-και κάποια στιγμή συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν τόσος πολύς ο πάγος που έπρεπε να οπισθοχωρήσουμε. Δυσκολευτήκαμε πολύ. Φοβήθηκα. Αν ήμουν μόνη, δεν ξέρω αν θα τα κατάφερνα να γυρίσω πίσω, ενώ έτσι ο ένας βοήθησε τον άλλον και κατεβήκαμε. Έχει σημασία να ξέρουμε ότι αν χρειάζεται μια φορά κουράγιο για κάποιον ορειβάτη να ανέβει σε μια κορυφή, χρειάζεται δυο φορές κουράγιο να πείσει τον εαυτό του ότι πρέπει να γυρίσει. Θα πρέπει να μάθουμε να λέμε «πίσω» και να το κάνουμε για την ασφάλειά μας. Το βουνό είναι εκεί, κι αν δεν καταφέρουμε να ανέβουμε την πρώτη φορά, θα το καταφέρουμε τη δεύτερη.

Υπάρχουν διαφορές σε γυναίκες και άνδρες ορειβάτες;

Όχι! Θα σας πω το πιο απλό. Η Χριστίνα Φλαμπούρη είναι η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στο Έβερεστ. Ξεκίνησε κάνοντας απλές πεζοπορίες, αγάπησε το βουνό, προσπάθησε και τελικά κατόρθωσε να κάνει όχι μόνο το Έβερεστ, αλλά τις 7 υψηλότερες κορυφές του πλανήτη μας, που δεν το έχει πετύχει καμία άλλη Ελληνίδα. Δεν υπάρχει περιορισμός στο φύλο. Αγάπη για το βουνό υπάρχει, εξάσκηση, προπόνηση, αντοχή και καλή υγεία.

«Όταν είσαι μόνος τα πράγματα είναι δύσκολα. Ακόμα και έμπειρος να είσαι μπορεί να πανικοβληθείς. Θα πρέπει να μάθουμε να μην είμαστε εγωιστές»

1650284804044-549354285-oreivasia_synenteuksi.jpg

Πώς πρέπει να αντιδράσει ένας ορειβάτης που θα βρεθεί σε πανικό ή σε δύσκολη στιγμή;

Γι’ αυτό ακριβώς είπα πως κανένας δεν πρέπει να είναι μόνος του, αλλά να κάνει ορειβασία σε ομάδες. Οι ομάδες έχουν έμπειρους ανθρώπους, που ξέρουν να διαχειριστούν οποιαδήποτε κατάσταση. Όταν είσαι μόνος τα πράγματα είναι δύσκολα. Ακόμα και έμπειρος να είσαι μπορεί να πανικοβληθείς. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι πρέπει όλοι να μάθουμε να σεβόμαστε το βουνό. Δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι είμαστε πάνω από τη φύση. Σήμερα, έχουμε την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία μας κρατά ενήμερους για τον καιρό διαρκώς. Όταν, λοιπόν, ακούμε ότι έρχονται άσχημες συνθήκες, δεν πρέπει να ξεκινάμε για ορειβασία. Από εκεί και πέρα δεν φταίει κανένας αν συμβεί κάτι. Θα πρέπει να μάθουμε να μην είμαστε εγωιστές.

Σε ποια ηλικία μπορεί κάποιος να ξεκινήσει ορειβασία και σε ποια ηλικία πρέπει να «οπισθοχωρήσει»;

Στην ορειβασία δεν υπάρχει περιορισμός στην ηλικία ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω. Όταν πρωτοβγήκα στο βουνό είχα μαζί μου έναν ορειβάτη, που ήταν 80 ετών, κι ανέβαινε μαζί μας, μας οδηγούσε, μας έλεγε ιστορίες. Όσον αφορά τα παιδάκια, η πρώτη επαφή τους με το βουνό δεν είναι, φυσικά, να τα ανεβάσουμε στον Μύτικα, αλλά στην Πάρνηθα για να γνωρίσουν τη φύση και να καταλάβουν πώς πρέπει να την προστατεύουν.

oreivasia2.jpg

Τι θα λέγατε σε κάποιον που τώρα θέλει να ξεκινήσει ορειβασία; Ποια είναι τα οφέλη της;

Το βουνό συνδυάζει την άσκηση, την αυτοσυγκέντρωση, την εσωτερικότητα. Κάθε ορειβάτης μπορεί να είναι στο βουνό με 50 άλλους ορειβάτες και συγχρόνως να είναι μόνος του. Αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί σε κάποιον. Θα πρέπει ο κόσμος να μη φοβηθεί την ορειβασία!