To άγαλμα με το «Ατρόμητο Κορίτσι» έξω από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και ο συμβολισμός του

Μαρία Ροδίτη
To άγαλμα με το «Ατρόμητο Κορίτσι» έξω από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και ο συμβολισμός του

AP Photo/Richard Drew, File

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Το 1 μέτρου και 22 εκατοστών χάλκινο άγαλμα του «Ατρόμητου Κοριτσιού» που τοποθετήθηκε μπροστά από το Άγαλμα του Αρτούρο ντι Μόντικα, Charging Bull, το 2017, θα παραμείνει απέναντι από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου.

Το «Ατρόμητο Κορίτσι» πρωτοεμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη τον Μάρτιο του 2017 έξω από τη Wall Street με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας. Το άγαλμα, ύψους ενός μέτρου και 22 εκατοστών, δημιουργήθηκε για να συμβολίζει την απουσία γυναικών στον χρηματοπιστωτικό τομέα και μετατράπηκε κατ’ επέκταση σε σύμβολο γυναικείας ενδυνάμωσης.

Από τον Δεκέμβριο του 2018, το «Fearless Girl» μετακόμισε στο νέο του «σπίτι», ακριβώς μπροστά από την είσοδο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και τα τελευταία νέα λένε πως θα παραμείνει εκεί τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου.

Sally Ride: Η πρώτη Αμερικανίδα αστροναύτης τιμάται σε νόμισμα των ΗΠΑ

To «Ατρόμητο Κορίτσι» θα παραμείνει έξω από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Το 1 μέτρου και 22 εκατοστών χάλκινο άγαλμα του «Ατρόμητου Κοριτσιού», που τοποθετήθηκε μπροστά από το Άγαλμα του Αρτούρο ντι Μόντικα, Charging Bull (Μαινόμενος Ταύρος), το 2017, θα παραμείνει απέναντι από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου, ενώ οι αξιωματούχοι της πόλης «παλεύουν» ώστε το δημοφιλές σύμβολο της γυναικείας ενδυνάμωσης να παραμείνει εκεί για πάντα.

https://www.instagram.com/p/CFaM4l7leWy

Ειδικότερα, τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιου Σχεδιασμού της Νέας Υόρκης χορήγησαν παράταση άδειας 11 μηνών και δεσμεύτηκαν ότι θα περάσουν τους επόμενους 6 μήνες αναζητώντας έναν τρόπο, ώστε η πόλη να αναλάβει την κυριότητα του αγάλματος. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω άγαλμα αυτήν τη στιγμή αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διαμάχης μεταξύ της καλλιτέχνιδας που το δημιούργησε, Kristen Visbal, και της State Street Global Advisors, της εταιρείας διαχείρισής του με έδρα τη Βοστώνη στην οποία και η Visbal το είχε αναθέσει.

«Ως Επιτροπή Δημοσίου Σχεδιασμού δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό το άγαλμα ένα μόνιμο έργο τέχνης για τη Νέα Υόρκη», είπε η πρόεδρος της επιτροπής, Signe Nielsen. Και πρόσθεσε: «Μπορούμε να παροτρύνουμε να ληφθούν μέτρα για να μπορέσει αυτό το έργο να εξεταστεί ώστε να προστεθεί στη δημόσια συλλογή».

Το «Ατρόμητο Κορίτσι» μεταφέρθηκε απέναντι από το Χρηματιστήριο τον Δεκέμβριο του 2018 και έγινε viral μιας και όλοι οι επισκέπτες σταματούσαν για να βγάλουν μια selfie φωτογραφία μαζί του.

Η διαμάχη της καλλιτέχνιδας, Kristen Visbal, με τη State Street Global Advisors

«Η επιτροπή θα πρέπει να γνωρίζει ότι η State Street με μήνυσε, γεγονός που δεν τους επιτρέπει πια να ενεργήσουν ως εκπρόσωποί μου», είπε η Visbal στα μέλη της επιτροπής σχεδιασμού μέσω Zoom.

Η καλλιτέχνιδα προέτρεψε την πόλη να αναλάβει την κυριότητα του αγάλματος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι πεπεισμένη ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να τηρηθούν και να αναγνωριστούν τα δικαιώματα των καλλιτεχνών είναι η πόλη να έχει στην κατοχή της το έργο».

Τόσο η Visbal όσο και η State Street υποστήριξαν την ψήφο του συμβουλίου για την ανανέωση της προσωρινής άδειας του αγάλματος, ενώ εργάζονται για μια μόνιμη λύση. «Ως καλλιτέχνης και δημιουργός του αγάλματος "Fearless Girl", είμαι ευγνώμων στη Νέα Υόρκη και στην Επιτροπή Δημοσίου Σχεδιασμού που άκουσαν τις ανησυχίες μου. Δεσμεύομαι να συνεργαστώ με την πόλη για να προσδιορίσουμε μια δίκαιη και λογική λύση τους επόμενους 6 μήνες», ανέφερε η Visbal σε δήλωσή της.

https://www.instagram.com/p/CFcg4Tvlvvi

Με τη σειρά του, εκπρόσωπος της State Street δήλωσε: «Είμαστε ευγνώμονες που το άγαλμα του Fearless Girl θα παραμείνει μπροστά από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Με το αποτέλεσμα της Επιτροπής Δημόσιου Σχεδιασμού της πόλης της Νέας Υόρκης, θα συνεργαστούμε με το Υπουργείο Μεταφορών, το PDC και την καλλιτέχνιδα σχετικά με την επιθυμία μας να κρατήσουμε το άγαλμα του Ατρόμητου Κοριτσιού στην τοποθεσία αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Το 2018 για πρώτη φορά γυναίκα Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης

Στις 25 Μαΐου του 2018 για πρώτη φορά στα χρονικά ανέλαβε τη θέση του Προέδρου του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης γυναίκα και συγκεκριμένα η Stacey Cunningham, η οποία ανέφερε για το άγαλμα του «Ατρόμητου Κοριτσιού»: «Το ''Ατρόμητο Κορίτσι'' αντιπροσωπεύει την πρόοδο, την ελπίδα, τη δυναμική για το μέλλον. Αντιπροσωπεύει και όλες τις γυναίκες που αγωνίστηκαν για ισότητα πριν από εμάς».

Με τη σειρά της, η αντιπρόεδρος του Χρηματιστηρίου, Betty Liu, είχε πει: «Σε αυτό το άγαλμα βλέπουμε τις κόρες μας, τις μητέρες μας, τις ανιψιές».