Γεωργία Κυριαζή: «Το να είναι κανείς πεισματάρης, το να μη το βάζει κάτω, είναι αρετή»

Πατούλια Κατερίνα
Γεωργία Κυριαζή: «Το να είναι κανείς πεισματάρης, το να μη το βάζει κάτω, είναι αρετή»

Η ηθοποιός Γεωργία Κυριαζή μιλά για πρώτη επαφή με την υποκριτική, όσα επιθυμεί για την Σκεύω, τον ρόλο που ενσαρκώνει στην τηλεοπτική Μάγισσα του ΑΝΤ1 αλλά και την πρόκληση του να γίνει πρωταγωνίστρια στην παιδική παράσταση «Κλειώ, μια καλόκαρδη γαϊδούρα».

Η Γεωργία Κυριαζή ανήκει στη νέα γενιά ηθοποιών με έξτρα πείσμα και τσαγανό, αλλά εκείνο το πείσμα του να μην το βάζεις κάτω που είναι όπως μας εξηγεί και η ίδια αρετή και όχι μειονέκτημα.

Φέτος ξεχωρίζει στην τηλεοπτική της συμμετοχή στη Μάγισσα, στον ρόλο της Σκεύως της οικογένειας των Γερακάρηδων ενώ από τα μέσα Οκτωβρίου κρατάει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παιδική παράσταση «Κλειώ, μια καλόκαρδη γαϊδούρα».

Στην κουβέντα μας ξεχωρίζουν ξεχωρίζουν οι αξίες που έχουν σημασία για την νεαρή ηθοποιό, έννοιες όπως η φιλία, η αγάπη, η εμπιστοσύνη, η συντροφικότητα και η αποδοχή ενώ παράλληλα εντυπωσιάζει ο θαυμασμός που τρέφει για την Σκεύω, τη δυναμική γυναίκα που υποδύεται στη σειρά του ΑΝΤ1.

Μεγάλωσες στη Δράμα. Συνήθως στην επαρχία, η επαφή με το θέατρο είναι περιορισμένη λόγω έλλειψης ερεθισμάτων και επιλογών. Πότε και πώς αποφάσισες να γίνεις ηθοποιός και πώς αντιμετώπισε την απόφασή σου η οικογένειά σου;

«Όντως, στην επαρχία τα ερεθίσματα είναι περιορισμένα. Από την άλλη βέβαια υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος για να αναζητήσεις αυτό που ψάχνεις και να κινητοποιήσεις τη φαντασία σου. Αν θυμηθώ την εφηβική μου ζωή στη Δράμα, υπήρχε συνεχώς αυτή η αναζήτηση. Μουσική, ζωγραφική…

Το ερέθισμα ήταν ο άλλος και αυτό με το οποίο καταπιανόταν κάθε φορά μπορούσε να γίνει έμπνευση για σένα!

Δεν θυμάμαι πότε έγινε συνειδητή η απόφαση μου να ασχοληθώ με την υποκριτική αλλά ήξερα πως χρειαζόμουν περισσότερο παιχνίδι για να ξεπεράσω την ενήλικη λύπη. Οι δικοί μου με στήριξαν και με στηρίζουν.

Τι έχεις ανακαλύψει για τον εαυτό σου από τους ρόλους που έχεις υποδυθεί μέχρι σήμερα; Υπήρξε κάποιος ρόλος που να έχεις υποδυθεί τον οποίο να λάτρεψες και να έμεινε;

«Έχω μάθει να λειτουργώ τόσο σε συνάρτηση με τον εαυτό όσο και με την ομάδα. Συνήθως ανακαλύπτω περισσότερα από τις σχέσεις που αναπτύσσουν οι ρόλοι μεταξύ τους. Απ’ αυτήν την τελευταία σχέση - αυτή των ρόλων- μου φανερώνονται διαχρονικές παθογένειες της κοινωνίας, της οικογένειας, της εκπαίδευσης. Αυτές με επανατοποθετούν και με συντονίζουν στο δικό μας παρόν.

kiriazi5.jpg

Φέτος, υποδύεσαι μια γαϊδουρίτσα στην παιδική παράσταση «Κλειώ, μια καλόκαρδη γαϊδούρα». Ποια είναι τα χαρίσματά της και ποια τα τρωτά της σημεία; Ισχύει ότι έχει… γαϊδουρινό πείσμα ή μήπως είναι στερεότυπο;

«Κατά τη γνώμη μου, το να είναι κανείς πεισματάρης, να μη το βάζει κάτω με την πρώτη δυσκολία είναι αρετή! Ειδικά όταν πρόκειται για ένα συλλογικό καλό, όταν παλεύει κανείς για αξίες όπως η φιλία, η αγάπη, η εμπιστοσύνη, η συντροφικότητα, και η αποδοχή. Το στερεότυπο έχει περισσότερο αρνητική σημασία. Δηλώνει κάτι στέρεο, κάτι που δύσκολα μετακινείται. Γι’ αυτή τη μετακίνηση προσπαθεί η Κλειώ. Προσπαθεί με πολλούς τρόπους να οδηγήσει τους φίλους της στην αποδοχή του άλλου».

Η παράσταση μιλά για τη φιλία, τη συμπερίληψη, την αλληλεγγύη ενώ επιχειρεί να καταρρίψει τις κυρίαρχες προκαταλήψεις. Η συμπερίληψη είναι μεγάλο ζητούμενο, την ίδια στιγμή βλέπουμε τα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις. Μπορεί το θέατρο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά αλλά και να κινητοποιήσει τους γονείς;

kleio2.jpg

Το θέατρο ή μάλλον κάθε παράσταση μπορεί να είναι μια αφορμή για συζήτηση και συνδιαλλαγή. Όταν τελειώσει η παράσταση παιδί και γονιός γίνονται οι πρωταγωνιστές στη δική τους συζήτηση.

Τι αισθάνθηκες όταν βρέθηκες για πρώτη φορά στη σκηνή και από κάτω οι θεατές ήταν παιδιά - το πιο ειλικρινές και συνάμα το απαιτητικό κοινό;

«Για μια στιγμή μπήκα στην αρένα με τους λέοντες! Έπειτα είχα πολλά καθαρά βλέμματα να με συντροφεύουν κατά τη διάρκεια της παράστασης»!

Φέτος, σε βρίσκουμε και στη σειρά «Μάγισσα» να υποδύεσαι την Σκεύω. Πόσο εύκολα μπορείς να βγαίνεις από τη σκληρότητα του σκηνικού που βιώνεις στη Μάνη και να βουτάς στην αγνότητα μιας παιδικής παράστασης;

«Δεν μου παίρνει χρόνο! Είναι κι αυτό κομμάτι της δουλειάς και έχει τη γοητεία του»!

Θα κάνει τελικά η Σκεύω την επανάσταση; Θα μπορούσε να ακολουθήσει τον άντρα -Γάλλο ερευνητή που την ερωτεύτηκε και να τα παρατήσει όλα;

«Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω τι θα μπορούσε να κάνει η Σκεύω! Δεν μπορώ να τη δω αποκομμένη από την εποχή της. Δεν θεωρώ πως είναι εύκολο για έναν άνθρωπο να απαλλαγεί από τους μεγαλύτερους φόβους του και να επαναστατήσει, ειδικά όταν τίθενται ζητήματα ζωής ή θανάτου.

Χρειάζεται να περάσει από μια εσωτερική διαδρομή και πολλή σκέψη, ώστε το συνεχόμενο αδιέξοδο να της φανερώσει μια διαφορετική διαδρομή από αυτήν που είχε συνηθίσει ως τώρα. Προσωπικά θα ήθελα σε κάθε περίπτωση να είναι ανεξάρτητη».

Πόση υπομονή έχει η Γεωργία Κυριαζή στην πραγματική ζωή; Θα έκανε υποχωρήσεις για έναν μεγάλο έρωτα ή πιστεύει στην αγάπη που δεν απαιτεί θυσίες;

«Σε οποιαδήποτε σχέση αναζητώ την ισορροπία και την ισότητα! Φυσικά, όταν υπάρχει λόγος κάνω υποχωρήσεις για ανθρώπους που αγαπώ. Η θυσία έχει κάτι σχεδόν ηρωικό. Δεν πιστεύω πολύ στους ήρωες των σχέσεων, δηλώνει μια υποχώρηση άνευ όρων, όπου δεν υπάρχει ο εαυτός αλλά μόνο ο άλλος, ενώ στόχος είναι η συμπόρευση και η συντροφικότητα»!

Η έλευση της Θέμιδας Μπαζάκα θα ανατρέψει τις ισορροπίες στην οικογένεια Γερακάρη. Πώς προβλέπεται να κυλήσει το μέλλον για τη Σκεύω; Με μια πιο ισχυρή παρουσία ή παραμένοντας και υπομένοντας;

Μιλάμε για την οικογένεια των Γερακάρηδων, μια οικογένεια σκληρή, με κρυφές ευαισθησίες, με πάθη και συμπλέγματα. Όποιος δεν κινείται με βάση το συμφέρον της οικογένειας αυξάνει τις πιθανότητες να θανατωθεί. Η Σκεύω φροντίζει να είναι πάντα διακριτική. Σκέφτεται πολύ το κάθε της βήμα γιατί ακόμη και μια λάθος κουβέντα μπορεί να της στερήσει τη ζωή.

Πέρα από την υπομονή της διαθέτει έναν εσωτερικό δυναμισμό, τον οποίο, για να μην τραβά τα βλέμματά, έχει μάθει να καταπιέζει. Προσδοκά μια καλύτερη ζωή για εκείνη και τα παιδιά της. Ως μάνα αναζητά τον ασφαλή δρόμο, ως γυναίκα δεν έχει την πολυτέλεια να ελπίζει.

Βέβαια, με την έλευση συγγενών και λοιπών προσώπων στον πύργο πάντα επεξεργάζεται τις νέες συνθήκες που επικρατούν.

Εάν θα καταφέρει να νικήσει τους φόβους της και να ορθώσει το ανάστημά της μέσα στην οικογένεια… θα το ανακαλύψουμε σύντομα στα επόμενα επεισόδια!

Η χρονιά φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος της. Τι πρόσημο είχε για εσένα το 2023 και τι εύχεσαι να φέρει το 2024;

«Το 2023 δεν ήταν μια καλή χρονιά. Η αδικία, η ακρίβεια και η καταπίεση χτύπησαν κόκκινο. Εύχομαι λοιπόν η νέα χρονιά να φέρει και να εγκαθίδρυση έναν αέρα δικαιοσύνης και ελευθερίας τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων».

Πού θα βρεις την Γεωργία:

Δευτέρα- Τρίτη - Τετάρτη στις 21:00 στη Μάγισσα του ΑΝΤ1

Από 15/10 και κάθε Κυριακή στην παιδική παράσταση «Η Κλειώ, μια καλόκαρδη γαϊδούρα» στο Θέατρο Άβατον.