Παίξαμε The Chase με το Γεράκι και ο Πάνος Δημάκης ήταν δύσκολος (και) στο απάντα γρήγορα αν τολμάς

Ανθή Μιμηγιάννη

Είναι όλα λεφτά στη ζωή; Από τί τρέχει να ξεφύγει; Ποιο είναι το κόστος της υπερανάλυσης; Τι είναι αυτό που δεν διδάσκεται; Η δικαίωση είναι ουτοπία; Τι γνώμη έχει για την εκδίκηση; Το Queen.gr «έπιασε» το Γεράκι και εκείνος αποκάλυψε ποιος (πραγματικά) είναι.

Συγγραφέας, μεταφραστής, podcaster, είναι ξεκάθαρο πως ο Πάνος Δημάκης ό, τι κι αν κάνει στη ζωή του έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τη γλώσσα. Και η αλήθεια είναι ότι το Γεράκι του The Chase μιλάει άπταιστα 8 γλώσσες στις οποίες η λέξη προσήλωση τον «κυνηγάει» όπως κι αν γράφεται ή προφέρεται. Ως δημιουργός του podcast «Χίλιες και μία λέξεις» για την ελληνική γλώσσα, αναγνωρίζει την αξία τους και αυτό έχει τεράστια σημασία στην εποχή της εικόνας, του ΟΚ και του emoji.

Οι «17 Κλωστές» -το βιβλίο του που σκηνοθετήθηκε από τον Σωτήρη Τσαφούλια, ήταν ακόμα μία επιβεβαίωση πως η ανάγκη να γράφουν κάποιοι άνθρωποι είναι επιτακτική. Γιατί όσο κι αν τρέχουν, φαίνεται πως δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτή.

Σε μια προηγούμενη συνέντευξή μου μαζί του, τον είχα ρωτήσει αν είναι εθισμένος στη γνώση κι αν υπάρχουν φορές που αισθάνεται «λίγος» λόγω υπερβολικής γνώσης.

Είχα πάρει την εξής απάντηση:

«Αισθάνομαι λίγος αν η πολλή γνώση δεν με βοηθάει σε πρακτικά θέματα, είτε είναι εύκολα είτε δυσεπίλυτα. Εκεί αναφωνώ μεταξύ αστείου και σοβαρού: «Να βράσω τη γνώση! Η λαϊκή σοφία είναι πιο σημαντική!» Εξού θαυμάζω τη σοφία και εμπειρία των ηλικιωμένων, άσχετα από τη μόρφωσή τους».

Ήθελα να μάθω και άλλα:

Γεράκι απάντα γρήγορα αν τολμάς

Το Γεράκι με δικά του λόγια