Γιατί η Δεξαμενή έγινε φέτος το πιο δροσερό σημείο της πόλης

Γιατί η Δεξαμενή έγινε φέτος το πιο δροσερό σημείο της πόλης

Βόλτες μετά το γραφείο, αναζωογονητικά ποτά σε αγαπημένα στέκια, συζητήσεις μέχρι αργά με αγαπημένη παρέα και… λατρεμένο θερινό σινεμά! Ναι, το Καλοκαίρι στην Αθήνα είναι γλυκό αλλά η αλήθεια είναι ότι τώρα που ο υδράργυρος έχει αρχίσει να σκαρφαλώνει σιγά-σιγά στα ύψη, το μόνο πράγμα που έχουμε κατά νου είναι να ανακαλύψουμε μερικές «οάσεις» δροσιάς στην πόλη.

Υπάρχουν, όμως, δροσερά σημεία στην ελληνική πρωτεύουσα στα οποία μπορούμε να χαλαρώσουμε; Ναι, υπάρχουν και μάλιστα, έχουν και μεγάλη ιστορία. Ένα από τα πλέον δροσερά σημεία της πόλης για το Καλοκαίρι του 2018 είναι αναμφισβήτητα η Πλατεία Δεξαμενής. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα, στο Κολωνάκι, η εν λόγω πλατεία μπορεί να σε δροσίσει και την ίδια ώρα να σου προσφέρει όλα όσα αναζητάς από μια αθηναϊκή, καλοκαιρινή βραδιά. Οι παρακάτω τρεις λόγοι είναι σίγουρα αρκετοί για να σε πείσουν πως η Δεξαμενή διατηρεί -και με το παραπάνω- μέχρι σήμερα τη δροσερή της πλευρά!

  1. Το Cine Dexameni

Αν υπάρχει κάτι που θα θυμίζει Καλοκαίρι στην Αθήνα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, τότε αυτό είναι το θερινό σινεμά. Ρομαντικός, μαγευτικός και πάνω από όλα δροσιστικός: Ο θερινός κινηματογράφος ξυπνά αναμνήσεις και μας γοητεύει. Στο Κολωνάκι, λοιπόν, και συγκεκριμένα ανάμεσα στην πλατεία με την παιδική χαρά της Δεξαμενής του Λυκαβηττού και κάτω από το ομώνυμο καφέ με το παραδοσιακό αγιόκλημα, την καντίνα και τα κλασικά καρεκλοκαθίσματα, θα βρεις το Cine Dexameni, ένα από τα πλέον αγαπημένα θερινά σινεμά της Αθήνας. Εκεί, θα απολαύσεις την αγαπημένη σου ταινία και παράλληλα θα δροσιστείς πίνοντας ένα κρύο ρόφημα ή λίγο νερό, μυρίζοντας το γιασεμί και τον βασιλικό, κοιτώντας τα αστέρια και νιώθοντας ένα αναζωογονητικό αεράκι να σε διαπερνά και να παίρνει μακριά τον καύσωνα του Καλοκαιριού.

nnnn

Το Cine Dexameni είναι σίγουρα σημείο αναφοράς στην Αθήνα και αξίζει να μπει φέτος στο καλοκαιρινό σου πρόγραμμα. Το γιασεμί που ξυπνά αναμνήσεις, βέβαια, και το γλυκό αεράκι δεν αποτελούν τους μοναδικούς λόγους που το καθιστούν μια πραγματική ανάσα δροσιάς στην Αθήνα. Ο τρίτος και ίσως πιο σημαντικός λόγος εντοπίζεται στην ίδια του την ιστορία. Αν δεν το γνώριζες, αξίζει να μάθεις πως το Cine Dexameni βρίσκεται ακριβώς πάνω στην ταράτσα της ιστορικής Δεξαμενής της Αθήνας! Είδες πόση ιστορία μπορεί να κρύβεται πίσω από κάτι που δεν είχες φανταστεί;

fantastei
  1. Η Δεξαμενή του Αδριάνειου Υδραγωγείου

Η ιστορική Δεξαμενή, λοιπόν, και συνεπώς το Αδριάνειο Υδραγωγείο είναι ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η Δεξαμενή αποτελεί φέτος το πιο δροσερό σημείο της πόλης. Αν διερωτάσαι πώς κάτι που αποτελεί πλέον κομμάτι της ιστορίας μας έχει αντίκτυπο έως τις μέρες μας, τότε σου έχουμε νέα και μάλιστα, δροσιστικά!

Για την ιστορία, το Αδριάνειο Υδραγωγείο κατασκευάστηκε τον 2ο αι μ.Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό, με στόχο την ύδρευση της πόλης των Αθηνών από τα βρόχινα νερά της Πεντέλης και της Πάρνηθας. Πώς λειτουργούσε; Μια σήραγγα μήκους 25 χιλιομέτρων που ξεκινούσε από την περιοχή του Τατοΐου, μετέφερε το νερό μέχρι και τους πρόποδες του Λυκαβηττού, όπου αποθηκευόταν στη λιθόκτιστη Δεξαμενή! Συνέχισε να δίνει νερό στην Αθήνα μέχρι και τα χρόνια της τουρκοκρατίας όταν και καταστράφηκε και περίπου το 1900 μπήκε ξανά σε λειτουργία για μερικά ακόμη χρόνια.

akomh xroxnia

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις δικές σου βόλτες στην Αθήνα; Τι θα έλεγες αν μάθαινες πως σύντομα, το Αδριάνειο Υδραγωγείο θα βάλει ξανά μπρος, γεγονός που σίγουρα θα κάνει φέτος τη Δεξαμενή το πιο δροσερό σημείο της πόλης!

Πράγματι, η ΕΥΔΑΠ αποφάσισε να συνεργαστεί φέτος με τον δήμο Αθηναίων και κατάληξαν σε μερικές ιδιαίτερα σημαντικές και άκρως ενδιαφέρουσες για τους Αθηναίους δράσεις με στόχο να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τη σημασία του νερού, ως πολύτιμου δημόσιου αγαθού και με απώτερο σκοπό, τη βιώσιμη διαχείριση του νερού στην πρωτεύουσα! Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, αυτό το Καλοκαίρι θα τοποθετηθούν δημόσιες βρύσες σε τρία κεντρικά και αγαπημένα σημεία της Αθήνας και πιο αναλυτικά, στη συμβολή των οδών Ερμού και Νίκης, στην Πλατεία Ασωμάτων και στην είσοδο του σταθμού μετρό «Κεραμεικός», με στόχο την προώθηση της αξίας του νερού ως κοινωνικού αγαθού. Τόσο η ΕΥΔΑΠ όσο και ο δήμος της Αθήνας θέλουν να δουν τα σημεία πρόσβασης σε πόσιμο νερό στην πόλη μας να αυξάνονται κατά 20% μέχρι το 2030.

Το πιο σημαντικό για εμάς, που είμαστε κορίτσια του κέντρου, βέβαια, είναι ότι θα αξιοποιηθεί το Αδριάνειο Υδραγωγείο στη Δεξαμενή! Ναι, ο δήμος Αθηναίων και η ΕΥΔΑΠ θέλουν ουσιαστικά να χρησιμοποιήσουν το νερό που αντλείται από τους άξονές του προκειμένου να εξυπηρετήσουν διάφορες ανάγκες του δήμου, όπως την άρδευση χώρων πρασίνου ή το πλύσιμο δρόμων, κάδων και απορριμματοφόρων. Πολύ χαιρόμαστε, λοιπόν, που ζούμε σε μια πόλη που όχι μόνο είναι όμορφη και με σπουδαία ιστορία, αλλά έχει περιβαλλοντική συνείδηση και νοιάζεται για το… Γαλάζιο της Αποτύπωμα!

apotypwma
  1. Το ιστορικό καφενείο στην Πλατεία

Ο τρίτος και εξίσου ιδιαίτερος λόγος που καθιστά την αγαπημένη μας Δεξαμενή ένα πραγματικό σημείο δροσιάς στην πόλη είναι φυσικά, το ομώνυμο και ιστορικό καφενείο-ουζερί! Εκεί, θα χαλαρώσεις κάτω από τον ίσκιο των δέντρων και θα δροσιστείς, απολαμβάνοντας παραδοσιακά εδέσματα και ροφήματα, ενώ ενδεχομένως θα νιώσεις και εσύ ως ένα κομμάτι της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας. Στις αρχές του 20ού αιώνα, άλλωστε, το ουζερί της Δεξαμενής υπήρξε στέκι σπουδαίων Ελλήνων ποιητών και λογοτεχνών. Ο Σουρής, ο Βάρναλης, ο Καζαντζάκης αλλά και ο Οδυσσέας Ελύτης: Όλοι τους σύχναζαν εκεί, ενώ στο συγκεκριμένο καφενείο έχουν τραβηχτεί και οι μοναδικές γνωστές φωτογραφίες του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη!

Βέβαια, αξίζει να σημειώσουμε πως το Κολωνάκι των αρχών του 20ού αιώνα δεν είχε κάποια σχέση με την περιοχή όπως τη γνωρίζουμε εμείς σήμερα. Αρκεί να αναλογιστείς πως η παλιά ονομασία του Κολωνακίου ήταν… «Κατσικάδικα», λόγω των βοσκών που βρίσκονταν στην περιοχή!

vvvv

Όσο και αν άλλαξε το Κολωνάκι, το σίγουρο είναι πως η Πλατεία Δεξαμενής ήταν, είναι και όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει, μια «όαση» δροσιάς για τους Αθηναίους και σίγουρα, ένα από τα πιο δροσερά σημεία της πόλης! Από το Cine Δεξαμενή και το ομώνυμο καφενείο, μέχρι το ιστορικό Αδριάνειο Υδραγωγείο που χάρη στην ΕΥΔΑΠ και τον δήμο Αθηναίων φαίνεται πως θα πάρει ξανά ζωή το επόμενο διάστημα! Οι παραπάνω τρεις λόγοι είναι σίγουρα αρκετοί για να εξηγήσουν το γιατί η Δεξαμενή περιλαμβάνεται πάντα στο δικό μας εβδομαδιαίο πρόγραμμα, ειδικότερα το Καλοκαίρι! Ας ελπίσουμε, λοιπόν, να δούμε και άλλα δροσιστικά προγράμματα και δράσεις στην πόλη που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας των και παράλληλα θα συμβάλλουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος!

Πηγή φωτογραφιών: ΕΥΔΑΠ