Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ σε ηλικία 82 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ σε ηλικία 82 ετών

Η Queen Elizabeth II με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο τον Οκτώβριο του 2017 στο Λονδίνο

Ο τέως βασιλιάς της Ελλάδος το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου «Υγεία» μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου 1940 στα Ανάκτορα του Παλαιού Ψυχικού. Γονείς του ήταν ο πρίγκιπας Παύλος της Ελλάδας, αδελφός και διάδοχος του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Β΄, και η πριγκίπισσα της Ελλάδας, του Αννοβέρου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Φρειδερίκη. Την ημέρα της γέννησής του έπεσαν 101 κανονιοβολισμοί από το λόφο του Λυκαβηττού, όπως συνηθιζόταν για να αναγγελθεί ότι ο νέος πρίγκιπας ήταν αγόρι. Βαπτίστηκε στην Αθήνα με ανάδοχο τις Ένοπλες Δυνάμεις και είχε δύο αδελφές, τη Σοφία και την Ειρήνη.

Η Diana ακίνητη στο φέρετρο: Η στιγμή που σόκαρε τους συντελεστές του Crown

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1964 ο 24άχρονος τότε Κωνσταντίνος παντρεύεται την 18χρονη Άννα-Μαρία και αποκτούν μαζί δυο κόρες και τρεις γιους: την Αλεξία που παντρεύτηκε στις 9 Ιουλίου του 1999 στο Λονδίνο τον αρχιτέκτονα Κάρλος Μοράλες Κιντάνα με τον οποίον απέκτησαν 4 παιδιά, τον Παύλο, πρώην Διάδοχο της Ελλάδος ο οποίος παντρεύεται την 1 Ιουλίου του 1995 στο Λονδίνο την Μαρί Σαντάλ-Μίλλερ με την οποίαν απέκτησαν 5 παιδιά, τον Νικόλαο ο οποίος παντρεύεται στις 25 Αυγούστου του 2010 στις Σπέτσες την Τατιάνα Μπλάτνικ, τη Θεοδώρα και τον Φίλιππο.

Ήταν Βασιλιάς της Ελλάδας από το 1964 έως το 1973, οπότε με δημοψήφισμα καταργήθηκε η μοναρχία και κηρύχθηκε έκπτωτη η δυναστεία από τη Χούντα των Συνταγματαρχών. Με το Δημοψήφισμα του 1974 εξέπεσε οριστικά του αξιώματός του στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες επέλεξαν με ποσοστό 69,2% την Αβασίλευτη Δημοκρατία ως μορφή του πολιτεύματος. Από το 1967, μετά το αποτυχημένο αντικίνημα κατά της δικτατορίας που οργάνωσε στις 13 Δεκεμβρίου, ζούσε αυτοεξόριστος στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.

Constantine II

Ο τέως βασιλιάς στο Λονδίνο το 1974

Σε ό,τι αφορά την κηδεία του κύκλοι του τέως βασιλιά ζητούν να γίνει «με τιμές αρχηγού κράτους και δημοσία δαπάνη», πράγμα για το οποίο δεν έχει συμφωνήσει ακόμα η ελληνική κυβέρνηση. Το σίγουρο είναι πως θα ταφεί στο Τατόι δίπλα στην μητέρα του, Φρειδερίκη.