Περάστε από το λογιστήριο -ξαφνικά ή με προειδοποίηση;

Περάστε από το λογιστήριο -ξαφνικά ή με προειδοποίηση;

Δύο εβδομάδες, ένας μήνας, μισή ώρα; Τι γίνεται σε κάθε περίπτωση; 

Ακούμε πολλά για προειδοποίηση δύο εβδομάδων πριν από την απόλυση, για καθόλου προειδοποίηση και για ύπουλα χτυπήματα που καμία θέση δεν έχουν στη ζωή μιας ενημερωμένης Queen. Καλό είναι να μάθετε τις νέες διατάξεις και τι ακριβώς προβλέπεται για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, λοιπόν, αν έχετε εργαστεί σε μια επιχείρηση για διάστημα δύο μηνών έως δύο χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση ενός μήνα πριν την απόλυση. Από δύο έως πέντε χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση δύο μηνών, από πέντε έως δέκα χρόνια, τριών μηνών και από δέκα έως δεκαπέντε χρόνια απαιτείται προειδοποίηση τεσσάρων μηνών πριν την απόλυση. Από δεκαπέντε έως είκοσι χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση πέντε μηνών πριν από τη λύση της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας. Τέλος, από είκοσι χρόνια και πάνω, απαιτείται προειδοποίηση έξι μηνών πριν από τη λύση της σύμβασης/σχέσης εργασίας.

Μολονότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να υπάρξει προειδοποίηση πριν την απόλυση, καλό είναι να γνωρίζετε πως η αποζημίωση μειώνεται στο μισό αν προειδοποιηθείτε εγκαίρως.