5 +1 βήματα για να ξεκινήσεις σωστά τη νέα σου επιχείρηση και να πετύχεις

5 +1 βήματα για να ξεκινήσεις σωστά τη νέα σου επιχείρηση και να πετύχεις

Παρακάτω θα βρεις 5 βασικά βήματα που θα σε βοηθήσουν να κάνεις μία δυναμική αρχή.

Το να αποκτήσεις τη δική σου επιχείρηση είναι στόχος για πολλούς από εμάς, και είναι δύσκολο γιατί δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις.

Παρακάτω θα βρεις 5 βασικά βήματα που θα σε βοηθήσουν να κάνεις μία δυναμική αρχή.

  1. Όλα ξεκινούν με μία καλή επιχειρηματική ιδέα.

Αυτό είναι το διασκεδαστικό μέρος. Θέλεις να ξεκινήσεις με κάτι που πραγματικά θα κάνει βουτιά στην αγορά, που είναι και ο στόχος σου.

Το να έχεις ιδέες δεν είναι η αρχή και σίγουρα όχι το τέλος, είναι μια δημιουργική διαδικασία, οπότε πρέπει να είσαι ανοιχτή σε αλλαγές, προσαρμογές και κυρίως να το αφήσεις να εξελιχθεί. Οπότε, μίλησε με πολλούς ανθρώπους, πήγαινε σε νέα μέρη και παρέμεινε παρατηρητική όταν είσαι σε διάφορα περιβάλλοντα. Τώρα που είσαι συγκεντρωμένη σε αυτό πιο πολύ από ποτέ, οι ιδέες γίνονται πιο αποδοτικές.

Κάθε ιδέα που έρχεται στο μυαλό σου, κατέγραψέ την, δεν έχει σημασία πόσο ανόητη μπορεί να φανεί σε σένα ή να ακουστεί σε άλλους. Όπως θα σου πουν και οι πιο επιτυχημένοι επιχειρηματίες, οι καλές επιχειρηματικές ιδέες συχνά επιτυγχάνονται μετά την απόρριψη ή και αποτυχία πολλών κακών.

  1. Ήρθε η ώρα να πάρεις μολύβι και χαρτί.

Η έναρξη μιας επιχείρησης είναι μια ευκαιρία να μετατρέψεις το πάθος σου σε κέρδη. Αφού έχεις την ιδέα, πιθανότατα γνωρίζεις ήδη αρκετά για τη βιομηχανία αυτή λόγω του προσωπικού σου ενθουσιασμού για το αντικείμενο.

Πρέπει να δοκιμάσεις αν υπάρχει τρόπος να μετατρέψεις αυτό το προσωπικό πάθος σε κάτι με μακροπρόθεσμες επιχειρηματικές δυνατότητες. Θα μπορέσεις να το κλιμακώσεις με την πάροδο του χρόνου; Μπορείς να το κάνεις αρκετά επικερδές για να σε στηρίξει αν αφήσεις μια υπάρχουσα δουλειά; Όλα αυτά τα ερωτηματικά δεν είναι εκεί για να απογοητευτείς αλλά για να βρείς τρόπο να τα καταφέρεις.

  1. Κοίταξε κατάματα τον ανταγωνισμό.

Παρατήρησε προσεκτικά τους ανταγωνιστές σου, μεγάλους και μικρούς. Σιγουρέψου ότι η ιδέα σου είναι αρκετά διαφορετική από αυτό που κάνουν οι άλλοι για να είναι επιτυχημένη, και ότι προσφέρεις κάτι που κανείς άλλος δεν προσφέρει με τον ίδιο τρόπο. Κοίτα τις τιμές τους, το επιχειρηματικό μοντέλο, το μάρκετινγκ και την εξυπηρέτηση πελατών.

Μάθε τα εμπόδια σου– και δούλεψε για την λύση. Σκέψου έξυπνα και βρες τρόπο να πας εκεί που θες.

  1. Να είσαι έτοιμη για αλλαγές.

Και σίγουρα θα χρειαστεί να κάνεις παραπάνω από μία. Να παραμένεις ευέλικτη σαν επιχειρηματίας αλλά σε επαφή με τον τελικό επιχειρηματικό σου στόχο. Δεν είναι καθόλου σπάνιο στην αρχή να πρέπει να τα κάνεις όλα μόνη σου και να νιώθεις ότι φοράς πολλά ¨καπέλα¨, αλλά αυτό είναι και αυτό που θα σε κάνει να δεις καθαρά ποιά είναι τα επόμενα βήματα.

Βρες τρόπο να αισθάνεσαι σίγουριά για κάθε ένα από αυτά, διαβάζοντας και εμβαθύνοντας σε όλα όσα μελλοντικά θα χρειαστεί να ξέρεις να διαχειρίζεσαι. Παρέμεινε ευέλικτη και ενθουσιώδης.

  1. Είσαι μέρος μιας επιχειρηματικής κοινότητας.

Και θα κάνει γρήγορα βήματα η επιχείρησή σου μόλις το καταλάβεις. Βγες από το σπίτι και το γραφείο σου και συνάντησε επιχειρηματίες που είναι στο στάδιο που είσαι εσύ ή έχουν φτάσει ήδη εκεί που θέλεις. Μίλησε μαζί τους, πάρε την έμπνευση που χρειάζεσαι και κάνε τα άλματα που θέλεις. Μάθε να συστήνεσαι με αυτοπεποίθηση και να εξηγείς σε λίγα λεπτά ποιά είσαι και τι κάνεις.

Πάρε τους ανθρώπους που γνωρίζεις με το μέρος σου και σκέψου συνεργατικά και τι θα μπορούσες εσύ να κάνεις για εκείνους πριν ακόμα σκεφτείς τι μπορούν να κάνουν εκείνοι για σένα. Αυτό θα σε κάνει να σταθείς καλύτερα και με αυτοπεποίθηση και θα σου δώσει την σπρωξιά που χρειάζεσαι να τα καταφέρεις.

+1. Ισορρόπησε την επαγγελματική και την προσωπική σου ζωή.

Ένας από τους λόγους που θέλεις να έχεις την δική σου επιχείρηση πια, είναι γιατί εξαντλήθηκες στο παρελθόν. Μην κάνεις τα ίδια λάθη, όσο και αν ο ενθουσιασμός σου σου υπαγορεύει να δουλεύεις 15 ώρες την ημέρα, τώρα πια γνωρίζεις οτι χωρίς ισορροπία δεν θα πας μακρυά.

Και η νέα σου επιχείρηση θέλει να είσαι δυνατή, ισορροπημένη και δημιουργική όσες μέρες και αν περάσουν.

Ναταλία Δεληγιώργη

Certified Performance Coach





nd@performancecoaching.gr