3 φράσεις που δείχνουν έλλειψη αυτοπεποίθησης στη δουλειά

Νατάσσα Σχοινά
3 φράσεις που δείχνουν έλλειψη αυτοπεποίθησης στη δουλειά

Ποιες είναι αυτές και τι να πεις στη θέση τους.

Ο χώρος της δουλειάς είναι ένα περιβάλλον στο οποίο περνάς πολλές ώρες της μέρας σου. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, οι σχέσεις που δημιουργείς με τους συναδέλφους και τους ανώτερούς σου έχουν μεγάλη βαρύτητα τόσο για την ψυχική σου υγεία όσο και την επαγγελματική σου κατάσταση. Ακόμα και μία μικρή λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά και να δημιουργήσει τη λάθος εντύπωση και -ειδικά κάποιες εκφράσεις- δίνουν την εικόνα ενός ατόμου με χαμηλή αυτοπεποίθηση, χωρίς καν να το καταλαβαίνεις.

  1. «Μπερδεύτηκα».

Φυσικά και θα υπάρξουν φορές που θα νιώσεις μπερδεμένη. Δε γίνεται πάντα να είναι όλα τόσο ξεκάθαρα, είτε μιλάμε για κάποια συνεννόηση είτε για κάποια οδηγία. Αντί να λες, όμως, ότι είσαι μπερδεμένη, καλύτερα να ζητήσεις περαιτέρω διευκρινίσεις, δηλαδή «Διευκρίνισε τι εννοείς με αυτό, σε παρακαλώ».

  1. «Νομίζω ότι χρειάζομαι περισσότερο χρόνο, αν είναι οκ».

Μπορεί να τύχει ένα πρότζεκτ που σου ανέθεσαν να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διεκπεραιωθεί. Ωστόσο, καλύτερο είναι, όταν ζητάς περισσότερο χρόνο, να θέτεις εσύ ένα νέο deadline για να δείχνεις στον συνομιλητή ότι είσαι υπεύθυνη, οργανωτική κι ότι του δίνεις και την ενημέρωση για το πότε θα έχει στα χέρια του τη δουλειά που περιμένει.

  1. «Συγγνώμη που σε ενοχλώ με αυτό, αλλά…»

Όλοι θέλουμε να είμαστε ευγενικοί και να μην ενοχλούμε, οπότε αυτή η έκφραση είναι ένα σύνηθες go-to όταν αρχίζουμε μία ανάλογη συζήτηση. Έτσι, όμως, προκαταλαμβάνεις τον άλλον ότι τον ενοχλείς, ενώ θα μπορούσες να αρχίσεις αυτό που θες να πεις ως εξής: «Χρειάζομαι τη γνώμη σου σε κάτι…»