Τα τρία πιο κοινά λάθη όταν δουλεύεις από το σπίτι

Τα τρία πιο κοινά λάθη όταν δουλεύεις από το σπίτι

Τι θα ήταν καλό να αποφύγεις κατά την τηλεργασία.

Η εργασία από το σπίτι είναι πλέον πραγματικότητα για τους περισσότερους από εμάς. Τουλάχιστον, για όσους έχουν την τύχη να το εφαρμόσουν. Η πραγματικότητα είναι τέτοια που δε «σηκώνει» διαφορετικά σενάρια. Ωστόσο, όταν μεταφέρεις το γραφείο στο σπίτι, πολλά μπορούν να παρέμβουν σε αυτό που έχεις φανταστεί στο μυαλό σου κι εν τέλει να καταλήξεις με λιγότερη παραγωγικότητα και μεγαλύτερη δυσκολία στη διεκπεραίωση των καθηκόντων σου.

Αυτά είναι τα 3 πιο συχνά λάθη που γίνονται:

  1. Λάθος διαρρύθμιση.

Όταν δουλεύεις από το σπίτι, πρέπει να έχεις έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο που να τον βλέπεις σαν το γραφείο σου. Μην παίρνεις απλώς το laptop και κάθεσαι στον καναπέ, για παράδειγμα, καθώς αυτό μπορεί να αρχίσει σταδιακά να σου προκαλεί σωματικούς πόνους, όπως ο πιο κοινός: στον αυχένα. Πρέπει το σώμα σου να έχει τη σωστή στάση, γιατί οι ώρες που αφιερώνεις και που στέκεσαι στο ίδιο σημείο είναι πάρα πολλές.

  1. Κακή επικοινωνία με τους συναδέλφους.

Το γεγονός ότι δουλεύεις από το σπίτι αποτελεί από μόνο του μία δύσκολη διαδικασία και -κυρίως- προσαρμογή. Αν δεν έχεις δημιουργήσει κι ένα καλό κανάλι επικοινωνίας με την ομάδα σου, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο. Και για την ίδια τη δουλειά, αφού δε θα γίνονται οι κατάλληλες συνεννοήσεις, και για την ψυχολογία σου, καθώς αναπόφευκτα θα αρχίσεις να νιώθεις μεγαλύτερη μοναξιά. Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις είναι η μείωση της αποδοτικότητας και πιθανώς οι παραπάνω ώρες εργασίας.

  1. Αποσπάσαι εύκολα.

Φυσικά κι όταν αλλάζει το περιβάλλον εργασία θα χρειαστείς κάποιο χρονικό διάστημα για να αφομοιώσεις αυτό που συμβαίνει και να βλέπεις τον χώρο που δουλεύεις στο σπίτι σου καθαρά σαν επαγγελματικό. Ωστόσο, μέχρι να συμβεί αυτό, δεν αποκλείεται να αποσπάσαι από διάφορα πράγματα που μπορεί να συμβαίνουν γύρω σου. Η τηλεόραση, το κατοικίδιο, οι άνθρωποί σου… Είναι λογικό να σου «κλέψουν» την προσοχή γιατί τα έχεις δίπλα σου, όμως δεν πρέπει να ξεχνάς ότι τις ώρες της δουλειάς αυτό δε θα σε βοηθήσει στην ώρα σου. Μία καλή λύση θα ήταν να ορίσεις ώρες γραφείο στο σπίτι, κατά τη διάρκεια των οποίων να προσπαθείς να ασχολείσαι όσο το δυνατόν λιγότερο με τα του σπιτιού, σα να βρισκόσουν στη δουλειά.