Πώς να μιλάς σε κοινό και να το κάνεις να σε ακούει πραγματικά

Νατάσσα Σχοινά
Πώς να μιλάς σε κοινό και να το κάνεις να σε ακούει πραγματικά

Υπάρχουν τρόποι να δοκιμάσεις.

Οι ομιλίες σε κόσμο δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα που μπορεί να συμβεί. Σίγουρα, αρχικά εξαρτάται από τον ίδιο τον άνθρωπο που πρέπει να το κάνει. Κάποιοι, από τη φύση τους είναι πιο άνετοι και δε νιώθουν ιδιαίτερο άγχος μπροστά σε μία τέτοια προοπτική. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι όσοι νιώθουν άβολα και αμήχανα. Οπότε, δεν είναι de facto.

Ανεβαίνοντας σε μία εξέδρα ή τοποθετώντας τον εαυτό σου στο επίκεντρο ενός πλήθους, εκτίθεσαι. Το ξέρεις κι αυτό είναι που σε βάζει στη διαδικασία να προβληματιστείς. Το θέμα, όμως, τελικά είναι άλλο: Πώς θα έχεις την ανταπόκριση που θες στο κοινό, στο οποίο θα χρειαστεί να μιλήσεις;

Το «μυστικό» βρίσκεται στη σύνδεση που μπορείς να «χτίσεις» μαζί του. Για ό,τι κι αν έχεις να μιλήσεις στο κοινό, κάνε το με έναν τρόπο που να μιλάει στη γλώσσα του. Αν μπορείς, βρες κοινά ανάμεσα στους ανθρώπους που ήρθαν να σε ακούσουν. Ταυτίσου με την εποχή και γίνε μέρος του συνόλου. Όποιο και να είναι το θέμα, υπάρχει τρόπος να το φέρεις στα μέτρα του ακροατήριού σου. Διαφορετικά, και το πιο ενδιαφέρον πράγμα του κόσμου να συζητάς, αν ο ακροατής το νιώθει πολύ «μακριά» του, υπάρχει η πιθανότητα και να μην ασχοληθεί καν, εφόσον νιώθει ότι δυσκολεύεται να το κατανοήσει.

Όσο για τα υπόλοιπο στήσιμο, προσπάθησε να είσαι ο εαυτός σου, να μιλάς με αυτοπεποίθηση και να φαίνεται ότι πιστεύεις σε αυτά που λες. Λίγο χαμόγελο, ίσως και κάποιο επιτυχημένο αστείο -μόνο και εφόσον ταιριάζει στην περίπτωση- θα κάνουν θαύματα.