Ένας απλός τρόπος να βελτιώσεις την απόδοση μιας ομάδας ακόμη και εν μέσω πανδημίας

Ερμιόνη Σαρρή
Ένας απλός τρόπος να βελτιώσεις την απόδοση μιας ομάδας ακόμη και εν μέσω πανδημίας

Η παρατήρηση και η αξιολόγηση των χαρακτήρων μίας ομάδας είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο!

Ο βασικός μας στόχος όταν ανήκουμε σε μία ομάδα, πόσο μάλλον όταν την ηγούμαστε, όπως σε ένα εργασιακό περιβάλλον, είναι να αυξήσουμε τη απόδοση και την αποτελεσματικότητα των μελών της, και πρώτο βήμα είναι να έχουμε μία καθαρή εικόνα για τους χαρακτήρες που την αποτελούν.

Η παρατήρηση και η αξιολόγηση των χαρακτήρων μίας ομάδας είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο!

Γνωρίζοντας και αναλύοντας τους χαρακτήρες των ανθρώπων της εργασιακής μας ομάδας, τα κίνητρα, τις δυνατότητές, τις αδυναμίες τους αλλά και τις δυναμικές μεταξύ τους, θα καταφέρουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της ομάδας, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικοτήτων τους, αλλά και των κενών επικοινωνίας που πιθανόν δημιουργούνται κάθε μέρα μεταξύ τους.

Κάθε άνθρωπος έχει ένα μοναδικό συνδυασμό χαρακτηριστικών που αναπτύχθηκε ως αποτέλεσμα διαμορφωτικών εμπειριών, προσωπικών αξιών και απόψεων. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι σημαντικό να εντοπιστούν και να συμπεριληφθούν στον καμβά των χαρακτηριστικών της ομάδας. Στοιχεία της προσωπικότητάς τους όπως το θάρρος, η περιέργεια, το χιούμορ, η επιμονή, η ευελιξία, η ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη είναι μερικά μόνο από αυτά.

Αυτά τα χαρακτηριστικά εφόσον υπάρχουν και αξιοποιηθούν, αποτελούν τα συστατικά οικοδόμησης γερών ομάδων που αντέχουν στο χρόνο και τις αναταραχές στο εργασιακό περιβάλλον. Παράλληλα τα κίνητρα, προσωπικά και ομαδικά, διατηρούνται και ενδυναμώνονται, καθώς αναπτύσσονται δεσμοί ανάμεσα στα μέλη.

Επιπλέον, αυτή η γνώση μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να σχεδιάσουν αλλά και να εφαρμόσουν πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες τους.

Με το ξέσπασμα του κορονοιού και την αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον του χώρου εργασίας, το να δείξουμε ενδιαφέρον για την κατανόηση μεμονωμένων μελών της ομάδας μπορεί να είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Παρόλο που το Covid-19 έχει διαταράξει πολλές πτυχές των επιχειρήσεων, οι ηγέτες που γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των μελών της ομάδας τους, είναι αναμφισβήτητα σε καλύτερη θέση όταν θα χρειαστεί να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις και αλλαγές τους επόμενους μήνες, εάν είναι απαραίτητο.

Όταν κατανοούμε τους χαρακτήρες, δημιουργούμε πιο εύκολα ευχάριστα εργασιακά περιβάλλοντα μέσα στα οποία οι άνθρωποι καταφέρνουν να θριαμβεύουν.

Δεληγιώργη Ναταλία

Performance & Development Coach

Founder Performance Coaching Greece

Co-Founder The Startup Elevator