Δουλεύεις από το σπίτι; 5 οφέλη της τηλεργασίας

Δουλεύεις από το σπίτι; 5 οφέλη της τηλεργασίας

Που σίγουρα έχεις παρατηρήσει

Υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στην εργασιακή κουλτούρα το 2021 και τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι αγκαλιάζουν τώρα τα πολλά οφέλη της εξ αποστάσεως εργασίας (επίσης γνωστή ως τηλεργασία). Για όσους είναι νέοι στην ιδέα, ή εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις, παρακάτω θα δεις τι πραγματικά περιλαμβάνει η απομακρυσμένη εργασία και ορισμένα από τα κορυφαία πλεονεκτήματα που σχετίζονται με αυτήν.

Η τηλεργασία μπήκε στη ζωή μας τον περασμένο Μάρτιο όταν και ο κορονοϊός κηρύχθηκε από τον ΠΟΥ ως πανδημία που έπληττε τον πλανήτη. Η δουλειά από το σπίτι έγινε η νέα μας καθημερινότητα και ακόμη και σήμερα σχεδόν έναν χρόνο μετά έχουμε αναβαθμίσει πολύ την ποιότητα ζωής μας δουλεύοντας από απόσταση. Σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο, όμως υπάρχουν αρκετά οφέλη που εσύ δεν βλέπεις ή δεν ξέρεις.

#1. Βελτιωμένη ισορροπία εργασίας-ζωής

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της εξ αποστάσεως εργασίας είναι ότι σου δίνει περισσότερη ευελιξία για την εξισορρόπηση επαγγελματικών και προσωπικών υποχρεώσεων. Οι περισσότεροι εργοδότες που προσφέρουν απομακρυσμένη εργασία είναι ανοιχτοί σε πρώιμες εκκινήσεις και καθυστερήσεις, ή αντίστροφα, υπό την προϋπόθεση ότι η εργασία ολοκληρώνεται. Αυτό σου δίνει την ελευθερία να προγραμματίσεις το πρόγραμμά σου γύρω από το σχολικό τρέξιμο ή τα προσωπικά ραντεβού.

Εάν έχεις οικογένεια, μπορείς να προσαρμόσετε τις ώρες εργασίας σου για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τον χρόνο που περνάς με τα παιδιά.

Οι παραδοσιακές διορθώσεις ρουτίνας με βάση το γραφείο λειτουργούν ως η νούμερο ένα προτεραιότητα, ενώ η απομακρυσμένη εργασία σου επιτρέπει να δίνεις ίση προσοχή σε όλες τις δεσμεύσεις σου.

#2. Μπορείς να διαλέξεις το outfit σου

Παρόλο που πολλές εταιρείες αλλάζουν από την επίσημη ενδυμασία σε ένα πιο επαγγελματικό casual ντύσιμο, το περιβάλλον του γραφείου εξακολουθεί να απαιτεί από εσένα να ντυθείς με ένα συγκεκριμένο πρότυπο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η απομακρυσμένη εργασία σου δίνει την άδεια να είστε απρόσεκτη ή να παραμείνεις με τις πιτζάμες σου όλη την ημέρα (εξαρτάται βέβαια από τη δουλειά). Πρέπει ακόμα να καταβάλλεις προσπάθειες για να ντύνεσαι κατάλληλα. Αυτό σημαίνει, ωστόσο, ότι μπορείς να είσαι λίγο πιο casual.

#3. Δεν υπάρχει μετακίνηση

Αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο εκτιμάς την τηλεργασία είναι που έχεις γλιτώσει την εφιαλτική κίνηση στους δρόμους. Ο μέσος άνθρωπος περνά τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα πηγαίνοντας από και προς το χώρο εργασίας και για μερικούς, η καθημερινή μετακίνηση είναι ακόμη πιο χρονοβόρα.

Η μετακίνηση μπορεί να είναι μια αγχωτική δραστηριότητα. Οι καθυστερήσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες, στην κυκλοφοριακή συμφόρηση και στα πολυσύχναστα τρένα μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο άγχος. Η απομακρυσμένη εργασία σημαίνει ότι όχι μόνο κερδίζεις ελεύθερο χρόνο, αλλά μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις για να βελτιώσεις την ευημερία σου, ίσως με ένα πρόγραμμα πρωινής άσκησης ή να ξεκινήσεις τη μέρα σου με ένα υγιεινό πρωινό.

Ως μπόνους, θα εξοικονομήσεις χρήματα και θα μειώσεις το αποτύπωμα άνθρακα, ωφελώντας τόσο τον τραπεζικό σου λογαριασμό όσο και το περιβάλλον.

#4. Μπορείς να φτιάξεις το γραφείο σου όπως το θέλεις

Δουλεύοντας από το σπίτι, έχεις την επιλογή να δημιουργήσεις έναν χώρο γραφείου που να ταιριάζει απόλυτα στο γούστο σου. Μπορείς να διαλέξεις την καλύτερη και πιο άνετη καρέκλα γραφείου, να διαμορφώσεις το γραφείο σου με τις ακριβείς ανάγκες σου και να διακοσμήσεις το δωμάτιο, όπως εσύ θες. Μπορείς ακόμη και να το διακοσμήσεις με αντικείμενα που βελτιώνουν τη συγκέντρωση και τη δημιουργικότητά σου, όπως φυτά σπιτιού, αρωματικά κεριά και τοιχογραφίες.

Μπορεί να ακούγεται σαν μια απολαυστική δραστηριότητα, αλλά η δημιουργία ενός εξατομικευμένου χώρου όχι μόνο μπορεί να ενισχύσει την απόδοση, αλλά κάνει επίσης την εργάσιμη ημέρα πολύ πιο ευχάριστη.

#5. Μπορείς να αυξήσεις την παραγωγικότητα σου

Το σπίτι μπορεί να μην φαίνεται να είναι το πιο παραγωγικό περιβάλλον, αλλά στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ευκολότερο να επικεντρωθούν σε αυτό το περιβάλλον από οπουδήποτε αλλού. Υπάρχουν περισπασμοί στο γραφείο που είναι εκτός ελέγχου σου, όπως ομιλητικοί συνάδελφοι και θόρυβος στο παρασκήνιο. Είναι επίσης εύκολο να συμμετέχεις σε δραστηριότητες που μειώνουν τον φόρτο εργασίας σου.

Δουλεύοντας εξ αποστάσεως, αυτοί οι περισπασμοί αφαιρούνται και με καλές οργανωτικές δεξιότητες, μπορείς να αυξήσεις σημαντικά την παραγωγικότητά σου. Τα meetings τείνουν επίσης να είναι πιο παραγωγικά όταν πραγματοποιούνται εικονικά.

Στο γραφείο, υπάρχει η ευκολία να καλέσεις μια συνάντηση κατά βούληση και μερικές φορές μπορεί να είναι κακώς προετοιμασμένη και περιττή. Μια εικονική σύσκεψη πρέπει να είναι προκαθορισμένη, επιτρέποντας την προετοιμασία, τη δομή και την εστίαση.