Μήπως η τηλεργασία σκοτώνει την εξέλιξη της σταδιοδρομίας για τις γυναίκες;-Τι λένε οι ειδικοί

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Μήπως η τηλεργασία σκοτώνει την εξέλιξη της σταδιοδρομίας για τις γυναίκες;-Τι λένε οι ειδικοί

Γιατί όλο και μεγαλώνει ο διαχωρισμός γυναικών και ανδρών στον εργασιακό χώρο;

Η ευκαιρία για εργασία από το σπίτι θεωρείται εδώ και πολύ καιρό ένας μεγάλος ισοσταθμιστής για τις γυναίκες. Παραδοσιακά, περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες - ιδιαίτερα οι μητέρες - ζητούν έναν ευέλικτο τρόπο εργασίας. Και τώρα, η μετάβαση στην τηλεργασία που ξεκίνησε από την πανδημία είχε ως αποτέλεσμα μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε πια την εργασία εξ αποστάσεως.

Ωστόσο, ειδικοί υποστηρίζουν πως η τηλεργασία δεν μπορεί να κλείσει το χάσμα μεταξύ των φύλων ή να μειώσει τον αντίκτυπο της «ποινής της μητρότητας» που βιώνουν πολλές γυναίκες. Αντίθετα, τα μοντέλα της εξ αποστάσεως εργασίας μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανισότητα καθώς οι γυναίκες γίνονται λιγότερο ορατές στο χώρο εργασίας.

5 tips για να εργάζεσαι από το σπίτι και να είσαι happy και παραγωγική

Μειωμένη «ορατότητα»

Στα χαρτιά, είναι δύσκολο να αρνηθείς τα οφέλη της απομακρυσμένης εργασίας. Δεδομένου του δυσανάλογου μεριδίου των οικογενειακών ευθυνών των γυναικών, είναι λογικό ότι ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα θα ήταν ελκυστικό. Η ικανότητα εργασίας από το σπίτι σημαίνει λιγότερη σπατάλη χρόνου μετακίνησης, μεγαλύτερη αυτονομία και την ικανότητα να επιλέγεις τις ώρες εργασίας και τα διαλείμματα που θέλεις να κάνεις.

Το 2017, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κεντ διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη ευελιξία μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να παραμείνουν στην εργασία μετά τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού. Οι μητέρες με πρόσβαση στην εργασία από το σπίτι είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους μετά τον τοκετό. Χωρίς ένα παραδοσιακό εργασιακό περιβάλλον, οι γυναίκες μπορεί να χάσουν την αλληλεπίδραση που έχουν με τους συναδέλφους ή τον διευθυντή τους, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε χάσιμο ευκαιριών, πρόοδο και προώθηση.

Η έρευνα έχει δείξει συσχέτιση μεταξύ της φυσικής παρουσίας στην εργασία και της εξέλιξης της σταδιοδρομίας. Έτσι, ενώ η απομακρυσμένη εργασία μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να παραμείνουν στο εργατικό δυναμικό, μπορεί να κοστίσει.



Η σύγκριση με τους άντρες

Ενώ πολλές γυναίκες είναι ευτυχείς να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι, οι άντρες δεν αισθάνονται το ίδιο. Συχνά, η τηλεργασία μπορεί να θολώσει τα όρια της προσωπικής και επαγγελματικής μας ζωής, αφήνοντας μας εξαντλημένες και ξεκρέμαστες. Πολλές επιχειρήσεις ελπίζουν να επιλύσουν το ζήτημα φέρνοντας ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, το οποίο επιτρέπει στο προσωπικό να χωρίσει το χρόνο του μεταξύ σπιτιού και γραφείου, όπως κρίνουν κατάλληλα.

Ενώ η επιλογή στους εργαζομένους είναι μια δίκαιη προσέγγιση, μπορεί να οδηγήσει σε διαχωρισμό μεταξύ των φύλων σε πολλά γραφεία. Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθει σε 2.300 διευθυντές και υπαλλήλους του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξε ότι το 69% των μητέρων θέλει να εργάζεται από το σπίτι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μετά την πανδημία, σε σύγκριση με το 56% των πατεράδων.

Εάν περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να εργάζονται εξ αποστάσεως, τα γραφεία μπορεί να αποτελούνται όλο και περισσότερο από τους άνδρες. Η ορατότητα και οι πιθανότητες εξέλιξης των γυναικών ενδέχεται να παρεμποδίζονται περαιτέρω, υπονομεύοντας χρόνια προόδου στην ενίσχυση της εκπροσώπησης του γυναικείου φύλου στο χώρο εργασίας.