Αυτή είναι η μεγάλη (αρνητική) αλήθεια που προκύπτει όταν δουλεύεις από το σπίτι

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Αυτή είναι η μεγάλη (αρνητική) αλήθεια που προκύπτει όταν δουλεύεις από το σπίτι

Την έχεις σίγουρα βιώσει αν ακόμη δουλεύεις από το σπίτι. Πόσο όμως την έχεις συνειδητοποιήσει;

Εάν είσαι μια από όλες εκείνες τις γυναίκες που μπορούν ακόμη να εργάζονται από το σπίτι με καθεστώς τηλεργασίας, δεν είναι η μόνη. Όμως έχεις σκεφτεί ποτέ πώς θα ήταν η καθημερινότητά σου αν θα επέστρεφες στο γραφείο;

Μια νέα έρευνα από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Έρευνας της Αμερικής επιβεβαιώνει τι μπορεί να λειτουργεί αρνητικά σε εκείνες που έχουν επιλέξει -ή που είναι υποχρεωμένες από τον εργοδότη τους- να δουλεύουν από το σπίτι.

Η έρευνα έδειξε πως το να εργάζεσαι κανονικά με καθεστώς τηλεργασίας σημαίνει συχνά περισσότερες εργατοώρες στον υπολογιστή. Πόσο περισσότερο; Ακόμη και 48,5 λεπτά την ημέρα, έναν υπόλογισμό που γίνεται με βάση το πότε αποστέλλονται τα πρώτα και τα τελευταία email της ημέρας.

Μήπως η τηλεργασία σκοτώνει την εξέλιξη της σταδιοδρομίας για τις γυναίκες;-Τι λένε οι ειδικοί

Τι λένε οι ειδικοί

«Δεν είναι σαφές εάν αυτή η αύξηση του μέσου εύρους της εργάσιμης ημέρας αντιπροσωπεύει ωφέλιμα ή με μειονεκτήματα την ευημερία των εργαζομένων», γράφουν οι ερευνητές. «Από τη μία πλευρά, η ευελιξία να επιλέγεις τις ώρες εργασίας σου που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις της καθημερινότητάς σου μπορεί να σε ενδυναμώσει και να σου παρέχει ευελιξία. Από την άλλη πλευρά όμως , η αλλαγή του προγράμματος εργασίας μπορεί να είναι συνέπεια μιας θολής διάκρισης μεταξύ εργασίας και προσωπική ζωή, στην οποία καθίσταται εύκολη η υπερβολική εργασία λόγω της έλλειψης οριοθέτησης μεταξύ γραφείου και σπιτιού», συνεχίζουν στο πόρισμα τους.



Το ένα πράγμα που πρέπει να κάνεις για να είσαι πάντα στα σωστά χρονικά περιθώρια.

Οι ανισορροπίες που μπορούν να δημιουργηθούν μεταξύ της εργασίας και της προσωπικής ζωής μπορούν να επηρεάσουν κάθε εργαζόμενο, καθώς η πανδημία συνεχίζει να μην δείχνει ξεκάθαρα το τοπίο της. Ένας από τους κορυφαίους τρόπους για να διασφαλίσεις ότι διατηρείς την ισορροπία είναι τόσο απλό: Μείνε μέσα σ΄ένα πρόγραμμα!

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη ρύθμιση υπενθυμίσεων για τα διαλείμματά σου και την επικοινωνία σου με τους συναδέλφους και όχι μόνο, για τα mails που στέλνεις...

Τι άλλο μπορείς να κάνεις;

1. Δημιούργησε έναν ειδικό χώρο εργασίας.

Ενώ η τοπική καφετέρια ενδέχεται να μην είναι επιλογή αυτή τη στιγμή, η διεκδίκηση δωματίου ή η δημιουργία μιας γωνιάς στο σπίτι σου που προορίζεται μόνο για εργασία διασφαλίζει έναν φυσικό διαχωρισμό που μπορεί να σε ενθαρρύνει να αποσυνδέεσαι όταν βγεις από αυτή.



2. Ντύσου

Είναι αλήθεια ότι οι μελέτες δείχνουν πως ανάλογα με το τι φοράμε μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή μας στη δουλειά. Κάντο σαν πείραμα. Βάλε ένα ωραίο ρούχο, και θα δεις μια αύξηση στην παραγωγικότητά σου.