5 tips για να δημιουργήσεις ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον μέσα στο σπίτι

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
5 tips για να δημιουργήσεις ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον μέσα στο σπίτι

Γιατί για κάποιους η τηλεργασία ήρθε για να μείνει!

Είτε πρόκειται για το γραφείο που έχεις μέσα στο δωμάτιό σου, είτε για το τραπέζι της κουζίνας, της τραπεζαρίας ή του σαλονιού, ο χώρος που δουλεύεις είναι πάντα ιερός.

Μπορεί να γύρισες από διακοπές όμως για κάποιες γυναίκες η τηλεργασία είναι ένα εργασιακό φαινόμενο που δεν θα σταματήσει να υπάρχει. Και πώς θα κάνεις τη επάνοδό σου πιο δημιουργική; Μα φυσικά με τα 5 χρήσιμα tips που θα κάνουν το μικρό σου «home office» να διέπεται από ηρεμία ώστε να είσαι όσο το δυνατόν πιο παραγωγική όταν εργάζεσαι.

5 tips για να κάνεις eco-friendly το γραφείο του σπιτιού σου

1. Χάραξε τον δρόμο προς την επιτυχία

Πάρε μια μεγάλη, βαθιά αναπνοή. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μυρωδιά του χώρου όπου εργάζεσαι μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την παραγωγικότητά σου. Υπάρχουν πολλά αρωματικά που μπορείς να προσθέσεις στον χώρο σου - κεριά, σπρέι δωματίου ή αιθέρια έλαια- για να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Το πεύκο, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την εγρήγορση, ενώ η κανέλα βελτιώνει την εστίαση. Το κίτρο, ωστόσο, μπορεί να σε «ξυπνήσει» ενώ το λεμόνι είναι το τέλειο τονωτικό για την συνείδησή μας.

2.Να είσαι περιτριγυρισμένη με εικόνες από χαριτωμένα ζώα

grafeio apo to spiti

Πιστεύεται ότι ένας καλά σχεδιασμένος χώρος γραφείου μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητά μας κατά περίπου 20%. Αλλά προφανώς δεν είμαστε όλοι σε θέση να αναδιαμορφώσουμε τους τοίχους ή τη διακόσμηση του σπιτιού μας μέσα σε μία στιγμή. Οι εικόνες μικρά γατάκια ή σκυλάκια δίπλα στο γραφείο σου, μπορούν ν' αυξήσουν την παραγωγικότητά σου. Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα διεξήγαγε μια μελέτη στην οποία έδειξαν σε φοιτητές εικόνες από «χαριτωμένα» pets πριν ολοκληρώσουν κάποια project . Ανακάλυψαν ότι όσοι είδαν τις εικόνες των μικρών ζώων ήταν πράγματι πιο παραγωγικοί σε σχέση με εκείνους που δεν τις αντίκρισαν. Γιατί λοιπόν να μην σκεφτείς ν΄αλλάξεις screen saver στην οθόνη του υπολογιστή σου; Είναι κι αυτό μια αρχή

3.Αγόρασε έναν κάκτο

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Exeter έχουν περιγράψει ένα γραφείο που δεν έχει εικόνες, αναμνηστικά ή άλλα αντικείμενα ως «τον πιο τοξικό χώρο» στο οποίο μπορεί να βρεθεί ένας άνθρωπος. Οι εργαζόμενοι, όπως αποδείχθηκε, είναι πιο αποτελεσματικοί όταν οι χώροι εργασίας τους είναι γεμάτοι με φυτά εσωτερικού χώρου. Ακόμη κι ένας κάκτος, μπορεί να κάνει τη διαφορά!

4. Άσε τον ήλιο να λάμπει

Τίποτα δεν σου δίνει μεγαλύτερη ενέργεια από τον ήλιο. Και στην πραγματικότητα, είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για να αυξήσεις τα επίπεδα παραγωγικότητάς σου. Δυστυχώς, βεβαίως, δεν είναι κάθε χώρος εργασίας ευλογημένος με πολλά και παράθυρα, σωστά. Η λύση; Μπορείς να επενδύσεις σε μια λάμπα που μιμείται το φυσικό φως του ήλιου, για να διατηρήσεις του κιρκαδιακού ρυθμού του σώματός σου.

grafeio apo to spiti 2

5. Άκου κλασική μουσική

Η κλασική μουσική κάνει τους εργαζόμενους πιο αποτελεσματικούς. Έρευνες έδειξαν ότι εννέα στους δέκα εργαζόμενους αποδίδουν καλύτερα όταν ακούν μουσική. Μελέτες δείχνουν ακόμη ότι τα κλασικά κομμάτια μπορούν να ενισχύσουν το IQ μας μέχρι και εννέα βαθμούς.