Αλλάξτε ρότα στη ζωή σας

Αλλάξτε ρότα στη ζωή σας

Ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξετε καριέρα στη ζωή σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξέρετε ορισμένα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

Σύμφωνα με έρευνα το 63% των νέων δεν αναζητά την πρώτη εργασία μόνο σε τομείς που σχετίζονται με τις προσωπικές του φιλοδοξίες ή τις σπουδές του. Είναι αναμενόμενο, λοιπόν, καθένας να στρέφει κάποια στιγμή προς άλλον κλάδο το ενδιαφέρον του. Πώς μπορείτε, όμως, να δημιουργήσετε κι εσείς την κατάλληλη ευκαιρία για να πετύχετε τον στόχο σας, χωρίς να χρειαστεί να περάσετε από το ταμείο ανεργίας;

1. Βάλτε σε σειρά τις υποχρεώσεις σας. Αν έχετε μόλις πάρει κάποιο καταναλωτικό δάνειο, σκοπεύετε σύντομα να παντρευτείτε ή περιμένετε παιδί, αναβάλετε τα σχέδιά σας για αργότερα. Διαφορετικά, ίσως οδηγηθείτε σε σπασμωδικές κινήσεις και, για άλλη μια φορά, σε θέση κατώτερη των επαγγελματικών και οικονομικών προσδοκιών σας.

2. Κάντε έρευνα αγοράς. Μήπως ο κλάδος που σας ενδιαφέρει έχει ήδη κορεστεί; Μήπως απαιτεί πλέον ικανότητες που δεν έχετε εξασκήσει τα προηγούμενα χρόνια, μήπως δεν παρέχει τις δυνατότητες εξέλιξης που έχετε ονειρευτεί ή μήπως η ηλικία σας κρίνεται -στον συγκεκριμένο τομέα- απαγορευτική; Πριν προχωρήσετε, εξετάστε όλους τους παράγοντες με μεγάλη προσοχή.

3. Αναβαθμίστε τα προσόντα σας. Αποκτήστε πιστοποιημένο δίπλωμα χειρισμού Η/Υ Cambridge, Microsoft, ECDL ή ICT, γραφτείτε στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (www.aep.gr) προκειμένου να αποκτήσετε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών όπου αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και η ταχύρρυθμη εκπαιδευτική ύλη προσαρμόζεται στις εξελίξεις της τεχνολογίας. Αν, πάλι, το ενδιαφέρον σας στρέφεται προς τη δημιουργία δικής σας δουλειάς, ενημερωθείτε από τις Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας για όλα τα επιμορφωτικά προγράμματα και τα προγράμματα επιχορήγησης, τα σχετικά σεμινάρια κ.λπ.

4. Εξετάστε το ενδεχόμενο της εσωτερικής μετακίνησης. Η αλλαγή κλάδου μέσα στην ίδια εταιρεία μπορεί να αποδειχτεί ευκολότερη απ' ό,τι είχατε φανταστεί, ενώ αποτελεί την πιο ασφαλή εκδοχή. Αρκεί, βέβαια, να έχετε ήδη αποδείξει ότι είστε έτοιμη να αναλάβετε δράση, να έχετε ενημερωθεί εκ των έσω για τις υποχρεώσεις που θα έχετε και να βρείτε τον κατάλληλο υποστηρικτή.

Αν ο κλάδος που εποφθαλμιάτε χρειάζεται γνώσεις περισσότερων ξένων γλωσσών από αυτές που ήδη έχετε αποκτήσει στο παρελθόν, μην απογοητευτείτε και μην το βάζετε κάτω. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε όλους τους μεγάλους ομίλους όπως και σε πολλά από τα συνοικιακά φροντιστήρια λειτουργούν ειδικά τμήματα των βασικών ξένων γλωσσών, δηλαδή Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών, Ιταλικών και Ισπανικών, είτε για αρχάριους είτε για προχωρημένους. Όλα πάντα ειδικά για ενήλικες και εργαζομένους, δηλαδή απογευματινά και εσπερινά τμήματα, συνήθως ολιγομελή, με τμήματα ορολογίας και ειδικών γνώσεων.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις όλων όσοι έλαβαν μέρος στην έρευνα ένα μεγάλο ποσοστό, που έφτασε το 49%, βρήκε τη δουλειά που αναζητούσε αποκλειστικά μέσα από το δίκτυο των προσωπικών του γνωριμιών.