Έξυπνα tricks για να μη βγεις ποτέ εκτός προϋπολογισμού και να αποταμιεύσεις περισσότερα χρήματα

Ιωάννα Τζανή
Έξυπνα tricks για να μη βγεις ποτέ εκτός προϋπολογισμού και να αποταμιεύσεις περισσότερα χρήματα

Μάθε πώς θα μπορέσεις να κατακτήσεις τον στόχο σου, όσο πιο σύντομα γίνεται.

Μπορεί να νόμιζες ότι έχεις ταλέντο στην αποταμίευση, ωστόσο κάποια αναπάντεχα έξοδα σε έκαναν να πέσεις έξω από τον μηνιαίο προϋπολογισμό και να μην καταφέρεις να βάλεις τα απαιτούμενα χρήματα στην άκρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένουν πίσω οι οικονομικοί στόχοι που έχεις θέσει και το όνειρό σου να αγοράσεις ένα σπίτι ή να πας ένα μεγάλο ταξίδι, να φαντάζει όλο και πιο μακρινό.

Μην ανησυχείς! Εμείς είμαστε εδώ για να σου δώσουμε μικρά - αλλά θαυματουργά - tips ώστε να αρχίσεις να εξοικονομείς περισότερα χρήματα χωρίς να χρειαστεί να στερηθείς τίποτα και χωρίς να περιορίσεις τις... μικρές απολάυσεις της ζωής.

Για να το καταφέρεις αυτό, δεν απαιτούνται τεράστιες αλλαγές στη ζωή σου. Υπάρχουν μερικά πανεύκολα βήματα που αν τα ακολουθήσεις, θα... τσαντιστείς με τον εαυτό σου που δεν τα είχες βάλει τόσο καιρό στη ζωή σου.


https://www.instagram.com/p/CVUHuBJMwyy/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

5 eco-friendly συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να κάνεις και αποταμίευση

Βάλε την αυτόματη πληρωμή στη ζωή σου

Ας υποθέσουμε ότι μόλις μπήκε ο μισθός στον λογαριασμό σου και ενώ ξέρεις πως πρέπει να βάλεις 300 ευρώ στην αποταμίευση, θυμάσαι ότι πλησιάζουν οι διακοπές που έχεις ήδη κλείσει και πρέπει να έχεις παραπάνω χρήματα στον τραπεζικό σου λογαριασμό για κάθε ενδεχόμενο. Οπότε σκέφτεσαι ότι θα αποταμιεύσεις αυτά τα 300 ευρώ μόλις επιστρέψεις. SPOILER ALERT: δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αυτό!

Για να βεβαιωθείς ότι κάθε μήνα θα μπαίνουν τα συγκεκριμένα χρήματα εκεί που πρέπει, χρησιμοποιήστε την αυτόματη πληρωμή, ώστε να μην μπεις ποτέ ξανά σε ένα τέτοιο δίλημμα. Ρύθμισε μια αυτόματη μεταφορά από τον τρέχοντα λογαριασμό σου, στις αποταμιεύσεις, και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Δημιούργησε ένα... φράγμα μεταξύ των τραπεζικών λογαριασμών

Ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για να εξοικονομήσεις χρήματα, είναι να έχεις σε άλλη τράπεζα τον λογαριασμό μισθοδοσίας σου, και σε άλλη τον λογαριασμό αποταμίευσης. Αυτό μπορεί να σου φαίνεται μια ασήμαντη ή περιττή λεπτομέρεια, αλλά πίστεψέ με, θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να μην κάνεις υπερβολικές δαπάνες. Και θα σου φέρω ένα παράδειγμα για να καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι. Αν θέλεις να μεταφέρεις μερικά επιπλέον χρήματα από τον λογαριασμό αποταμίευσης σε εκείνον που χρησιμοποιείς για τα καθημερινά σου έξοδα, η μεταφορά θα χρειάζεται 2-3 μέρες για να πραγματοποιηθεί. Επομένως αυτό από μόνο του θα σε κάνει να σκεφτείς διπλά και τριπλά πριν αποφασίσεις να... κλέψεις μερικά χρήματα από αυτά που έχει βάλει στην άκρη.



Ανακάλυψε τους λόγους που σε οδηγούν σε άσκοπες σπατάλες

Η αυτογνωσία είναι πάντα το κλειδί που σε οδηγεί στο να αποφύγεις απερίσκεπτα έξοδα τα οποία... δε σηκώνει η τσέπη σου. Οι παράγοντες που μπορούν να σε βοηθήσουν στο να ανακαλύψεις ποιοι είναι οι λόγοι που σε οδηγούν σε άχρηστες δαπάνες, είναι είτε οι κοντινοί σου άνθρωποι, είτε σχετικά apps, ή ακόμη και ο ίδιος σου ο εαυτός. Για παράδειγμα, μπορεί το άγχος της δουλειάς ή κάποια στεναχώρια που σε ταλαιπωρεί το τελευταίο διάστημα, να είναι αυτά που σε κάνουν να γίνεσαι υπεκαταναλωτική. Μόλις ανακαλύψεις τι φταίει, θα σου είναι πολύ πιο εύκολο να διορθώσεις την κατάσταση.

Σκέψου το πολλές φορές πριν προχωρήσεις σε μια επιπόλαια σπατάλη

Αυτή δεν είναι μια συμβουλή που έχει να κάνει μόνο με τα οικονομικά σου, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς της ζωής σου και να σε κάνει πιο προσεκτική σε κάθε απόφαση που παίρνεις. Προτού, λοιπόν, προχωρήσεις σε μια αγορά, κάτσε μερικά λεπτά και σκέψου: «Θα με κάνει αυτό πιο χαρούμενη από [σκέψου το άλλο πράγμα για το οποίο εξοικονομείς χρήματα];» Η παύση και η ερώτηση θα σε βοηθήσουν να σκεφτείς αν πρόκειται τελικά για μια απερισκεπτη αγορά, η οποία θα σε κρατήσει μακριά από τον στόχο σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα γλιτώσεις από πολλές αλόγιστες σπατάλες που στην πραγματικότητα δε σε κάνουν πιο ευτυχισμένη.



Θέσε συναρπαστικούς στόχους

Έχοντας έναν στόχο - ή και περισσότερους - που σε ενθουσιάζει, κάθε φορά που θα τον σκέφτεσαι, η εξοικονόμηση χρημάτων θα γίνεται παιχνιδάκι για εσένα, αφού θα ανυπομονείς να κατακτήσεις τον επιθυμητό στόχο όσο πιο σύντομα γίνεται. Αυτό από μόνο του θα σε κάνει να πάρεις πολύ πιο σοβαρά την εξοικονόμηση των χρημάτων σου.