5 λόγοι που το επάγγελμα δεν καθορίζει την ταυτότητα και την αξία σου

Ιωάννα Τζανή
5 λόγοι που το επάγγελμα δεν καθορίζει την ταυτότητα και την αξία σου

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι πολλά παραπάνω από τη δουλειά σου!

Πολλές από εμάς κάνουμε το λάθος να συνδέουμε την αυτοεκτίμηση μας, με τη δουλειά μας. Είτε συμβαίνει λόγω του τρόπου με τον οποίο βλέπει η κοινωνία μας ορισμένες θέσεις εργασίας, είτε λόγω της περηφάνιας μας, φροντίζουμε να δουλέψουμε σκληρά προκειμένου να βρούμε μια δουλειά με την οποία νιώθουμε περήφανες να ταυτιζόμαστε. Το να πούμε «εργάζομαι για τον τάδε εργοδότη…» ή «έχω την τάδε θέση εργασίας…» κάνει την καρδιά μας να γεμίζει ευχαρίστηση. Για πόσο όμως;

Μπορεί να σου συμβεί να ξυπνήσεις μια μέρα και να συνειδητοποιήσιες ότι δεν είσαι πια ερωτευμένη με τη δουλειά σου, να νιώθεις εξαντλημένη, να μην έχεις πλέον τη διάθεση να εργάζεσαι στη συγκεκριμένη εταιρεία και παρ΄ όλα αυτά να μην παίρνεις την απόφαση να εγκαταλείψεις τη θέση σου. Και αυτό μόνο και μόνο γιατί δίνεις τεράστια σημασία στον ενθουσιασμο που δείχνουν οι άλλοι όταν ακούνε ότι δουλεύεις εκεί. Νιώθεις ότι η ταυτότητά σου είναι στενά συνδεδεμένη με αυτή τη δουλειά και αν τη χάσεις, θα είσαι ένα «τίποτα» και δε θα έχεις καμία απόδειξη για το πόσο εξαιρετική επαγγελματίας είσαι.

Αποφάσισες να παραιτηθείς από τη δουλειά σου; Πώς θα το κάνεις χωρίς να δυσαρεστηθεί κανείς

Αυτό που θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις όσο πιο σύντομα γίνεται προκειμένου να πάρεις την απόφαση να φύγεις από τη δουλεία που σου προκαλεί άγχος και πίεση, είναι ότι η αυτοεκτίμησή σου δεν καθορίζεται από μια - καλή φαινομενικά - θέση εργασίας, αλλά από τις αξίες, την αλήθεια σου και το τι συμβαίνει πέρα ​​από το τυπικό χρονικό πλαίσιο ενός 8ωρου.

kariera2

Ναι, σε καταλαβαίνω... Είναι ωραίο να συνδέεσαι με μια γνωστή εταιρεία και - ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας - μερικές φορές αναζητάμε αυτό το συναίσθημα της αποδοχής. Αλλά βαθιά μέσα σου πρέπει να ξέρεις ότι η καριέρα δεν καθορίζει την ταυτότητά σου, γιατί η μοναδική έγκριση που χρειάζεσαι είναι η δική σου.

Και για να σου αποδείξουμε όλα όσα σου λέμε, παρακάτω θα ανακαλύψεις 5 σημαντικούς λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να ορίζεις τον εαυτό σου με βάση την καριέρα ή τη δουλειά σου, γιατί η αγάπη για τον εαυτό σου αξίζει πολύ περισσότερο από έναν καλό μισθό ή τίτλο εργασίας.

Το να εργάζεσαι σε μια γνωστή εταιρεία δεν είναι η μοναδική σου επιτυχία

Το να εργάζεσαι για μια γνωστή εταιρεία είναι κάτι πολύ καλό για βιογραφικό σου, αλλά δεν είναι το μοναδικό πράγμα που πρέπει να θεωρείς επιτυχημένο στη ζωή σου. Η επιτυχία μπορεί σπάνια να μετρηθεί από τη δουλειά ή τον πλούτο κάποιου. Ο αληθινός ορισμός της επιτυχίας προέρχεται από την ικανότητα να κάνεις κάτι που πραγματικά αγαπάς, να μπορείς να νοιάζεσαι για τους άλλους, να ξεπερνάς τους μεγαλύτερους φόβους σου ή να βρεις την αληθινή ευτυχία.



Οι αλήθειες και οι αξίες σου είναι τα μοναδικά πράγματα που ορίζουν την ταυτότητά σου

Δε θα ήταν υπέροχο να μην κρίνεσαι με βάση το επάγγελμά σου; Αμέσως όταν γνωρίζουμε έναν άνθρωπο, θέλουμε να μάθουμε το όνομά του και τι κάνει για τα προς το ζην. Γιατί;

Η ταυτότητά σου θα πρέπει να ορίζεται από αυτό που αγαπάς, από τα πράγματα που ονειρεύεσαι και από εκείνα που εκτιμάς. Οι πραγματικοί φίλοι και η οικογένειά σου δεν ενδιαφέρονται για το είδος της δουλειάς που κάνεις, αλλά για την ευτυχία σου και μόνο. Γι' αυτό αντιμετώπισε τον εαυτό σου όπως θα ήθελες να σου συμπεριφέρονται οι άνθρωποι που σε αγαπούν. Καλό θα είναι να αρχίσεις να βάζεις την ευτυχία σου πάνω από οποιαδήποτε δουλειά, μισθό ή αφεντικό.

Οι περισσότερες δουλειές είναι μια προσωρινή κατάσταση και μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή

Ενώ είναι γνωστό ότι η ζωή είναι γεμάτη αβεβαιότητα, οι περισσότερες από εμάς πιστεύουμε ότι έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των περιστάσεων. Σήμερα μπορεί να αυτοπροσδιορίζεσαι ως αρχιτέκτονας, αλλά σε τέσσερα χρόνια από τώρα, μπορεί να θέλεις να γίνεις γαλακτοπαραγωγός, αρμέγοντας αγελάδες για να βγάζεις τα προς το ζην. Ποτέ δεν ξέρεις τι είδους εμπειρίες μπορεί να περάσεις και πώς θα σε αλλάξουν. Ουσιαστικά τίποτα δεν είναι μόνιμο και η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις.



Η δουλειά σου είναι κάτι που κάνεις και όχι κάτι που είσαι

Είτε εργάζεσαι ως ταμίας σε ένα κατάστημα είτε ως εικονογράφος σε μια διαφημιστική εταιρεία, δεν είναι αυτό που σε καθορίζει ως άνθρωπο. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να αναδειχτείς και να ξεχωρίσεις. Για παράδειγμα, εκτός από την καριέρα σου, θα μπορούσες επίσης να είσαι γνωστή για το πόσο σπουδαία και τρυφερή μητέρα είσαι, πόσο αγαπάς και φροντίζεις τα ζώα ή πόσο καλή είσαι στο τένις. Οτιδήποτε θαυμάζεις στον εαυτό σου και τον θεωρείς άξιο για αυτό, είναι μέρος της ταυτότητάς σου.

Οι άλλοι δε θα σε θυμούνται από τη δουλειά που έχεις, αλλά από το πώς τους κάνεις να νιώθουν

Το πώς συμπεριφέρεσαι στους άλλους είναι ένα πολύ σημαντικότερο στοιχείο που καθορίζει το ποια είσαι, απ' ότι ο επαγγελματικός σου προσανατολισμός. Όταν οι άλλοι μιλούν για εσένα ή σε σκέφτονται, αυτά που υπερτερούν είναι ο χαρακτήρας και η προσωπικότητά σου. Ειλικρινά, αδικείς τον εαυτό σου αν τον προσδιορίζεις μόνο από την καριέρα.