Πώς ένα inspiring περιβάλλον εργασίας «ανοίγει» τον δρόμο προς τη γυναικεία ενδυνάμωση

Πώς ένα inspiring περιβάλλον εργασίας «ανοίγει» τον δρόμο προς τη γυναικεία ενδυνάμωση

Επαγγελματίας, μητέρα, νοικοκυρά. Υπάρχουν τόσοι πολλοί ρόλοι στους οποίους καλούμαστε να ανταποκριθούμε καθημερινά, που μερικές φορές ακόμη και εμείς οι ίδιες απορούμε, πώς τα καταφέρνουμε.

Ακόμη όμως και αν δεν ξέρουμε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η δύναμη και το θάρρος είναι τα απαραίτητα εφόδια, για να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις που κάνουν την καθημερινότητά μας πιο απαιτητική, αλλά και εκείνα που θα μας βοηθήσουν να καλωσορίσουμε μία νέα, καλύτερη εποχή, όπου θα μπορούμε να μιλάμε πραγματικά για έμφυλη ισότητα.

Είναι αλήθεια πως τις τελευταίες δεκαετίες ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία έχει αλλάξει σημαντικά. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη εμπόδια που χρειάζεται να ξεπεραστούν, με αρκετά από αυτά να παρουσιάζονται στους χώρους εργασίας. Από το μισθολογικό χάσμα και το ανδροκρατούμενο «άβατο» των υψηλόβαθμων θέσεων, μέχρι τις προκαταλήψεις σχετικά με τις εργαζόμενες μητέρες. Όλα δείχνουν πως είναι μακρύς ο δρόμος που χρειάζεται να διανύσουμε. Ευτυχώς όμως, σε αυτήν τη διαδρομή δεν είμαστε μόνες, καθώς έχουμε στο πλευρό μας «συμμάχους», οι οποίοι διαμορφώνουν ασφαλείς χώρους εργασίας, με γνώμονα την ακεραιότητα, τον αλληλοσεβασμό και την αποτελεσματικότητα.

Μέσα σε αυτούς τους «συμμάχους» συγκαταλέγεται και ο Όμιλος FOURLIS, ο οποίος εδώ και χρόνια αποδεικνύει έμπρακτα ότι η γυναικεία ενδυνάμωση, μπορεί να έχει ως σημείο εκκίνησης το εργασιακό περιβάλλον στο οποίο μπορούμε να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε στην καλύτερη δυνατή εκδοχή μας.

woman 0308 1024x521 MARTINOU


Κατερίνα Μαρτίνου, Sales Specialist INTERSPORT Mall

Μία γιορτή ενδυνάμωσης και υποστήριξης αφιερωμένη στις γυναίκες

Αλήθεια, πόσο διαφορετική θα ήταν η καθημερινότητά μας, αν είχαμε τη δυνατότητα να περνούσαμε το οκτάωρό μας σε ένα περιβάλλον το οποίο θα μας παρακινούσε να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας; Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε για να μάθουμε την απάντηση, είναι να γνωρίσουμε πώς βιώνει αυτήν τη συναρπαστική εμπειρία το 52% των εργαζόμενων του Όμιλου FOURLIS, το οποίο αποτελείται από γυναίκες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως για τον συγκεκριμένο όμιλο η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας ήταν κάτι περισσότερο από μία ημερομηνία στο ημερολόγιο. Ήταν μία γιορτή ενδυνάμωσης και υποστήριξης, αφιερωμένη στις γυναίκες.

Διότι μέσα από μία σειρά ξεχωριστών δράσεων, ο Όμιλος FOURLIS έδωσε την ευκαιρία στις γυναίκες του Ομίλου να έρθουν πιο κοντά και να αντλήσουν δύναμη η μία από την άλλη. Συγκεκριμένα, περισσότερες από 40 γυναίκες από όλες τις εταιρείες του Ομίλου και όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται, φωτογραφήθηκαν «φορώντας» το χαμόγελό τους και μίλησαν για τις γυναίκες που τις εμπνέουν, για τον ρόλο της γυναίκας σήμερα, για όσα έχουν πετύχει και τις «πλημμυρίζουν» από περηφάνεια.

Επιπλέον, με πρωτοβουλία της Διευθύντριας Κοινωνικής Υπευθυνότητας, Λήδας Φουρλή, και σε συνεργασία με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις με τρεις δυναμικές γυναίκες. Σε αυτές τις συζητήσεις συμμετείχαν η Χριστίνα Καράμπελα, Αντιπρόεδρος της Actionaid Ελλάς, η Φρόσω Τζιντζηροπούλου, Ψυχολόγος Υγείας και Ψυχοθεραπεύτρια του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» και η Βανέσα Αρχοντίδου, Founder-AWomanCanBe.org, Alpinist και Motivational Speaker EU Climate Pact Ambassador. Μέσα από τον διάλογο αναδύθηκαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη γυναικεία ενδυνάμωση, ώστε κάθε γυναίκα να καταλάβει πως μπορεί να καταφέρει οτιδήποτε ονειρευτεί.

0080 papadimitriou

Δήμητρα Παπαδημητρίου, Sales Representative INTERSPORT Gerakas

Διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον στο οποίο όλοι θα αισθάνονται ότι ανήκουν

Οι δράσεις αυτές αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος των όσων έχει κάνει ο Όμιλος FOURLIS για τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. Με οδηγό του το όραμά του, ένα περιβάλλον στο οποίο όλοι νιώθουν ότι ανήκουν, δεν σταματά ποτέ να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, έχει ήδη πραγματοποιήσει σεμινάρια για την ενδυνάμωση των γυναικών του Ομίλου FOURLIS, έχει οργανώσει ομιλίες σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, ενώ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικάς έχει προσφέρει στις εργαζόμενες τη δυνατότητα μίας δωρεάν μαστογραφίας.

Όσο για τις προσεχείς δράσεις, σε αυτές συγκαταλέγεται ένα σύστημα Mentoring για τις γυναίκες, μία σειρά σεμιναρίων για την ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης των γυναικών, ένα πρόγραμμα για την υποστήριξη των νέων μητέρων που επιστρέφουν στην εργασία, καθώς και η οργάνωση διαφορετικών δικτύων εντός του Ομίλου FOURLIS με στόχο την αλληλοϋποστήριξη γυναικών με παρόμοια ενδιαφέροντα.

Ωστόσο, οι δράσεις δεν περιορίζονται μόνο εντός του Ομίλου. Πιο αναλυτικά, ο Όμιλος FOURLIS έχει συνεργασία και στηρίζει τον Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ, έχει εξοπλίσει τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους στη Θεσσαλονίκη, έχει δημιουργήσει το INTERSPORT WOMANISM, ένα inspiring πρόγραμμα που στοχεύει στην ενδυνάμωση των γυναικών μέσα από την ανάδειξη των ιστοριών υπέροχων γυναικών, ενώ έχει υποστηρίξει τη Βανέσα Αρχοντίδου και το όνειρό της για την κατάκτηση της υψηλότερης κορυφής της Ανταρκτικής, στο πλαίσιο της διεθνούς αποστολής «The Antarctica Expedition for Climate Change Awareness».

9247 drouza


Κωνσταντίνα Δρούζα, FOURLIS Group SAP Support Supervisor

Αν υπάρχει, λοιπόν, ένα συμπέρασμα που αξίζει να κρατήσουμε από όλα τα παραπάνω, αυτό είναι πως χρειαζόμαστε στο πλευρό μας αληθινούς «συμμάχους», δηλαδή ανθρώπους και ομίλους, που γνωρίζουν ότι η γυναικεία ενδυνάμωση τους αφορά άμεσα και δεν θυμούνται μόνο επετειακά τον καθημερινό αγώνα που δίνει κάθε σύγχρονη γυναίκα, προσπαθώντας να διεκδικήσει τον χώρο που της αναλογεί σε έναν κόσμο φτιαγμένο από ανισότητες. Το σίγουρο είναι πως οι δράσεις του Ομίλου FOURLIS, ο οποίος έχει, επιπλέον, υπογράψει τη Χάρτα Διαφορετικότητας ενισχύοντας τη δέσμευσή του υπέρ της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προαγωγής της ισότητας στον χώρο εργασίας, μας γεμίζουν χαρά και ελπίδα. Το καλύτερο, ισότιμο «αύριο» που ονειρευόμαστε, είναι πιο κοντά από όσο πιστεύουμε.