Με 5 τρόπους μπορείς να ανέβεις τα σκαλιά της επιτυχίας και να πάρεις την προαγωγή που επιθυμείς

Με 5 τρόπους μπορείς να ανέβεις τα σκαλιά της επιτυχίας και να πάρεις την προαγωγή που επιθυμείς

5 ειδικοί στις επιχειρήσεις δίνουν τις βέλτιστες συμβουλές τους για να μπορέσεις ν' ανέβεις τα σκαλοπάτια της καριέρας σου με επιτυχία.

Τα ισχυρά ακαδημαϊκά προσόντα και η σταθερή εργασιακή εμπειρία μπορούν να σε βοηθήσουν να ενταχθείς στον εργασιακό στίβο όμως ακόμα κι αν η πόρτα ανοίξει, δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρεις ν' ανέβεις τη σκάλα της επιτυχίας.

Πώς μπορείς να προωθηθείς και να εξελιχθείς; Από τη δοκιμή νέων project μέχρι την ανάληψη ευθυνών και τη μετάβαση σε διοικητικές θέσεις, 5 ειδικοί στις επιχειρήσεις δίνουν τις βέλτιστες συμβουλές τους για να μπορέσεις ν' ανέβεις τα σκαλοπάτια της καριέρας σου με επιτυχία.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, αυτός είναι ο λόγος που πολλοί εργαζόμενοι εγκαταλείπουν την εργασία τους

1. Σιγουρέψου πως οι άλλοι γνωρίζουν ποια πραγματικά είσαι

Η Cynthia Stoddard, CIO της Adobe, λέει ότι οι επαγγελματίες που προσπαθούν να φτάσουν στην κορυφή δεν πρέπει να περπατούν πριν τρέξουν. Η συμβουλή της; Δοκίμασε πολλά πράγματα στο πρώτο στάδιο της καριέρας σου και βεβαιώσου ότι οι άλλοι θα γνωρίσουν τον πραγματικό εαυτό σου και τι μπορείς να κάνεις.

2. Μάζευε εμπειρίες με κάθε ευκαιρία

Μόλις εξειδικευθείς σε κάτι, η Emma Frost, διευθύντρια καινοτομίας στην London Legacy Development Corporation (LLDC), λέει ότι η μελλοντική σου επιτυχία είναι πιθανό να καθοριστεί με την παροχή σπουδαίων αποτελεσμάτων σε παρόμοιους ή συνδεδεμένους τομείς. Η εύρεση ενός σκοπού είναι πιθανό να καθορίσει και την επιτυχία σου. «Ποτέ μην απομακρύνεσαι πολύ από αυτό που σου δίνει ενέργεια», λέει. «Ωστόσο, μην κολλάς σε μια αποτελμάτωση – αφού αποκτήσεις κίνητρο, βεβαιώσου ότι συνεχίζετις να δοκιμάζεις τον εαυτό σου και να αναπτύσσεις το σύνολο των δεξιοτήτων σου. Ακριβώς επειδή έχεις αναπτύξει μια τεχνογνωσία δεν σημαίνει ότι είσαι ο ειδικός. Ο καθένας μπορεί πάντα να μάθει περισσότερα. Κάθε χρόνο, σκέψου τι πρόκειται να αναπτύξεις σε επίπεδο νέων δεξιοτήτων ή νέων προκλήσεων. Η υιοθέτηση μιας συνεχούς κουλτούρας μάθησης και η γνώση πώς και πότε να ωθήσεις τον εαυτό σου έξω από τη ζώνη άνεσής σου, είναι το κλειδί».

3. Απόκτησε τη φήμη ότι πετυχαίνεις θεαματικά αποτελέσματα

«Γίνε το άτομο που κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν», λέει ο Matthew Lawson, chief digital officer της Ribble Cycles, ο οποίος πιστεύει ότι τα ανώτερα στελέχη ανταποκρίνονται καλά σε άτομα που πετυχαίνουν λύσεις. «Κάντο εύκολο για όσους βρίσκονται στην κορυφή. Στους ανθρώπους αρέσει όταν παραδίδεις κάτι – είτε πρόκειται για μια έκθεση, μια τεχνική καινοτομία ή μια νέα ιδέα. Οι άνθρωποι θέλουν να σε χαϊδέψουν στην πλάτη για να προσφέρεις πράγματα και να κάνεις τη διαφορά».

4. Συνειδητοποίησε ότι η επιτυχία εξαρτάται από τη δουλειά των άλλων

Η παροχή εξαιρετικών αποτελεσμάτων θα δείξει ότι είσαι ικανή για υψηλότερους ρόλους. Αλλά καθώς αρχίζεις να φτάνεις στην κορυφή της βαθμίδας, μην ξεχνάς τα άλλα άτομα που σε βοήθησαν στην πορεία. Αντί να απολαμβάνουν την επιτυχία τους, ο διευθυντής πληροφορικής της Supernus Pharmaceuticals, Alejandro Massuet, λέει ότι οι άνθρωποι που ανεβαίνουν στην κορυφή θυμούνται ότι η επιχείρηση είναι ένα ομαδικό άθλημα. «Πιστεύω πραγματικά την ομαδική εργασία», λέει. «Λοιπόν, νομίζω ότι όταν τα πράγματα εφαρμόζονται σωστά και υπάρχει επιτυχία, είναι σημαντικό να μην παίρνω όλα τα εύσημα – αντίθετα, παίρνουμε τα εύσημα ως ομάδα. Αυτό είναι το μοντέλο μου».

5. Άκου στους συνεργάτες σου και βοήθησέ τους να επιτύχουν τους στόχους τους

Καθώς αρχίζεις να αναλαμβάνεις περισσότερες ευθύνες, ο Eduardo Plastino, διευθυντής του Κέντρου για το Μέλλον της Εργασίας στην Cognizant, λέει ότι οι πιο επιτυχημένοι ηγέτες ορίζονται από την ικανότητα επικοινωνίας και ακρόασης. Για τους επαγγελματίες που θέλουν να ανέβουν στα σκαλιά της σταδιοδρομίας, η έρευνα της εταιρείας του δείχνει ότι δύο ηγετικά χαρακτηριστικά έχουν μεγαλύτερη σημασία από τους περισσότερους: η ευελιξία (42%) και η ειλικρίνεια (39%). «Η ευέλικτη ηγεσία δεν σημαίνει απότομη αλλαγή πορείας», λέει ο Plasino. «Αντίθετα, η ευελιξία είναι να παραμείνετε πιστοί στους στόχους της εταιρείας και να τους εκπληρώσετε με τρόπο που απολαμβάνει η ομάδα σας: Σημαίνει να σκέφτεστε πώς μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι της επιχείρησης με τρόπο που να ικανοποιεί τους ανθρώπους σας. Η ειλικρίνεια, εν τω μεταξύ, έχει να κάνει με τη διασφάλιση ότι όλοι στην ομάδα γνωρίζουν τι υποτίθεται ότι πρέπει να επιτύχουν και πώς θα φτάσουν εκεί».