7 συμπεριφορές των ανθρώπων που αισθάνονται άδειοι εκτός ωραρίου εργασίας, σύμφωνα με την ψυχολογία

Αν νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά όταν δε δουλεύεις, μάλλον ανήκεις στους ανθρώπους με αυτές τις συμπεριφορές.
Είναι πολύ ωραίο να νιώθεις καλά και γεμάτη όταν πηγαίνεις για δουλειά, να σε εμπνέει αυτό που κάνεις και η εργάσιμη ημέρα να μην ξεκινάει γκρινιάζοντας που πηγαίνεις στο γραφείο. Όμως, πώς νιώθεις όταν φεύγεις από την εργασία σου και δε δουλεύεις;
Αν αισθάνεσαι ένα κενό μόλις τελειώνει η εργάσιμη μέρα, αυτό δείχνει συνήθως μια ανισορροπία, που μπορεί να καλύπτει βαθύτερα θέματα. Σύμφωνα με την ψυχολογία, τα άτομα που βιώνουν αυτό το συναίσθημα συχνά παρουσιάζουν συγκεκριμένες συμπεριφορές. Ποια είναι αυτή που σχετίζεται με εσένα;
5 τρόποι για να διαπιστώσεις αν είσαι άνθρωπος με υψηλές επιδόσεις ή εργασιομανής
1) Κοινωνική απομόνωση
Είναι διαφορετικό το να διαλέγεις τη μοναχικότητα και άλλο το να νιώθεις μοναξιά. Σύμφωνα με την ψυχολογία, αν νιώθεις άδεια μετά τη δουλειά, μπορεί να αρχίσεις να απομακρύνεσαι από κοινωνικές δραστηριότητες που άλλοτε σε ευχαριστούσαν.
Δε σημαίνει πως δε θες να έρχεσαι καθόλου σε επαφή με άλλους, αλλά απλώς δε βρίσκεις νόημα ή ικανοποίηση σε αυτές τις αλληλεπιδράσεις. Αυτή η απομόνωση είναι συχνά ένας τρόπος να «αντέξεις» το εσωτερικό κενό, αλλά τελικά το επιδεινώνει. Να θυμάσαι, όμως, πως ό,τι κι αν νιώθεις δεν είσαι μόνη και μπορείς οποιαδήποτε στιγμή να μιλήσεις σε κάποιον που εμπιστεύεσαι.
2) Παραμέληση φροντίδας του εαυτού
Μπορεί να φτάσεις στο σημείο να ξεχνάς τα πιο βασικά για την υγεία και την ευημερία σου - από το να μην τρως σωστά έως το να μην κοιμάσαι καλά και να αγνοείς το σώμα σου. Αν σου συμβαίνει αυτό επειδή νιώθεις άδεια μετά τη δουλειά, μην το αγνοήσεις. Η φυσική σου κατάσταση επηρεάζει άμεσα την ψυχική και συναισθηματική σου υγεία.
3) Υπερβολική εργασιομανία
Μήπως δουλεύεις συνέχεια, όχι επειδή το θέλεις, αλλά για να καλύψεις το κενό που νιώθεις εκτός δουλειάς; Αυτός ο φαύλος κύκλος σε κρατά απασχολημένη, αλλά απομακρύνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσεις την πραγματική αιτία του κενού.
Είναι ωραίο να αγαπάς τη δουλειά σου, αλλά η υπερβολική εργασία στην πραγματικότητα σε κρατά πίσω, όσο κι αν νομίζεις πως σε κάνει να νιώθεις μεγαλύτερη ασφάλεια.

4) Απώλεια ενδιαφέροντος
Αν παρατηρήσεις πως πλέον δε βρίσκεις χαρά σε πράγματα που κάποτε αγαπούσες - ένα βιβλίο, μια σειρά, ένα χόμπι - ίσως να βιώνεις αυτό που η ψυχολογία αποκαλεί ανηδονία, δηλαδή την ανικανότητα να νιώσεις ευχαρίστηση.
Δεν φταις εσύ ή η «τεμπελιά». Είναι ένδειξη πως κάτι βαθύτερο σε βαραίνει. Η αναγνώριση αυτής της απώλειας ενδιαφέροντος είναι ένα σημαντικό βήμα για να επανασυνδεθείς με αυτά που σε κάνουν να νιώθεις πλήρης και τότε θα σταματήσεις να αισθάνεσαι άδεια όταν δε δουλεύεις.
5) Συνεχής ανησυχία
Μια άλλη συμπεριφορά που μπορεί να εμφανίζεις είναι η συνεχής ανησυχία, δηλαδή το να μη μπορείς να ηρεμήσεις και να πρέπει πάντα να κάνεις κάτι. Αυτό μπορεί να είναι μια απόδραση από το κενό, αλλά τελικά μοιάζει με διάδρομο γυμναστικής που τρέχεις χωρίς να πηγαίνεις πουθενά.
Σύμφωνα με την ψυχολογία, αυτό είναι κλασικό σημάδι εσωτερικού κενού και αν το αναγνωρίσεις κι εσύ στον εαυτό σου, τότε απλώς σκέψου πως ίσως το μόνο που χρειάζεσαι είναι ηρεμία και κατανόηση, όχι δράση και παραπάνω δουλειά.

6) Υπερπροσπάθεια στις σχέσεις
Μερικές φορές, προσπαθείς υπερβολικά να ευχαριστείς τους άλλους, να δίνεις χωρίς μέτρο. Όχι απαραίτητα από αγάπη, αλλά για να καλύψεις το δικό σου κενό. Αυτό μπορεί να κουράζει και να φέρνει ανισορροπία στις σχέσεις σου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να ξεκινήσεις να βάζεις όρια και να επιτρέπεις στους άλλους να γίνονται κι εκείνοι δοτικοί μαζί σου.
7) Συναισθηματική εξάντληση
Όταν αυτό το κενό σε φθείρει, φτάνεις σε σημείο να νιώθεις συναισθηματικά εξαντλημένη, κουρασμένη ψυχικά, χωρίς διάθεση για τίποτα, ακόμα και για τους κοντινούς σου ανθρώπους. Αν νιώθεις πως δεν έχεις τίποτα να δώσεις συναισθηματικά, είναι ώρα να σταματήσεις, να κοιτάξεις μέσα σου και ίσως να ζητήσεις βοήθεια.
Γιατί; Διότι πολύ απλά σου αξίζει να νιώθεις καλά εντός και εκτός δουλειάς.