Θέλετε να ανελιχθείτε σε καριερίστα; Ιδού τι πρέπει να προσέξετε

Θέλετε να ανελιχθείτε σε καριερίστα; Ιδού τι πρέπει να προσέξετε

Συν Αθηνά και χείρα κίνει- αλλά κουνήστε κι εσείς τα χεράκια σας!

Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που το τελευταίο διάστημα έχουν κληθεί να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για την καριέρα τους και το εργασιακό τους μέλλον. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως οι αποφάσεις που καλείται να λάβει ένας εργαζόμενος θα μπορούν να είναι ακόμα πιο εύκολές αν υπάρχει κάποιο πλάνο και στρατηγική καριέρας. Το ίδιο θα συμβεί ένα υπάρχει κάποια έγκυρη προετοιμασία για εξελίξεις οι οποίες είναι προβλεπόμενες ή έχουν ανακοινωθεί.

Αν για παράδειγμα ένας εργοδότης έχει ανακοινώσει ότι σε περίπου ένα χρόνο θα προχωρήσει σε οργανωτικές αλλαγές κατά τις οποίες η θέση απασχόλησης και ο ρόλος ενός εργαζομένου πιθανόν θα μεταβληθούν, τότε θα πρέπει σε αυτό το διάστημα να υπάρχει και η σχετική δραστηριοποίηση για εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, μελέτη σχετικά με τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά, ενεργοποίηση των επαγγελματικών επαφών, πιθανόν και οργάνωση μια πρώτης προσπάθειας για αναζήτηση εργασίας. Εφόσον, υπάρχει περιθώριο για την αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και δεν υπάρχουν απρόβλεπτες καταστάσεις, τότε θα πρέπει να γίνεται ο κατάλληλος προγραμματισμός και επιλογές που θα έχουν σαν στόχο την καλύτερη διαχείριση της καριέρας.

Πολλοί νέοι εργαζόμενοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την καριέρα και την ανάπτυξη της, χωρίς όμως να λαμβάνουν υπόψη την συνολική κατάσταση και το οργανόγραμμα της εταιρείας στην οποία εργάζονται. Η ανάπτυξη και εξέλιξη στην καριέρα αποτελεί σημαντικό κομμάτι για κάθε εργαζόμενο. Για να προκύψει η όποια εξέλιξη όμως απαιτείται, αφοσίωση, συστηματική και μεθοδική εργασία, αλλά και να παραμονή στην ίδια εταιρία για σημαντικό χρονικό διάστημα. Έχει διαπιστωθεί ότι οι νεαρότεροι κυρίως εργαζόμενοι αναζητούν γρήγορη επαγγελματική ανέλιξη. Για τον λόγο αυτό ένας νέος εργαζόμενος θα πρέπει να διαμορφώσει από την αρχή ένα πλάνο σύμφωνα με το οποίο θα καθορίζει την επαγγελματική του πορεία, χωρίς βέβαια να παραβλέπει τα δεδομένα που επικρατούν στην αγορά εργασίας.

Ένας εργαζόμενος ακόμα και αν βρίσκετε στην ίδια εργασία για αρκετά χρόνια είναι πιθανόν να αποφασίσει να αλλάξει πορεία στην καριέρα του και να αναζητήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι πριν ξεκινήσει η όποια δραστηριότητα για την εύρεση εργασίας θα πρέπει αρχικά να γίνουν η απαραίτητη ανανέωση στο βιογραφικό και την συνοδευτική επιστολή. Παράλληλα θα πρέπει να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία για μια πιθανή συνέντευξη επιλογής, αλλά και ενεργοποίηση των επαγγελματικών επαφών για να υπάρχει η δυνατότητα για καλύτερη πληροφόρηση για την αγορά εργασίας.

Η επιτυχία στην καριέρα ενός εργαζομένου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες οι οποίοι δεν μπορούν να είναι πάντα ξεκάθαροι όταν κανείς ξεκινάει να εργάζεται. Στην πορεία η καριέρα ενός εργαζόμενου είναι δυνατόν να μεταβληθεί, αναλαμβάνοντας νέες αρμοδιότητες ή μια θέση εργασίας σε ένα νέο εργοδότη. Είναι επίσης δυνατόν να μεταβληθεί από παράγοντες που δεν μπορούν να ελεγχθούν (αλλαγές στην αγορά εργασίας) ή από αποφάσεις που εμείς θα λάβουμε για την καριέρα μας. Κατά την διαμόρφωση της καριέρας όμως, είναι σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση σχετικά με τις τάσεις και τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, καθώς και τις δεξιότητες που απαιτούνται από τους εργοδότες για να υπάρχει η δυνατότητα για την όποια προσαρμογή.

Love-Your-Job

Ακόμα και όταν κάποιος εργάζεται σε κάποια συγκεκριμένη θέση εργασίας για αρκετά χρόνια είναι πολύ πιθανόν να προκύψει ανάγκη για γίνει αλλαγή στην καριέρα του. Πρώτου όμως ληφθεί η όποια οριστική απόφαση είναι σημαντικό να αναλογιστείτε τα παρακάτω:

-Καταγράψτε το αντικείμενο με το οποίο θα θέλατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά.
-Εντοπίστε τις δεξιότητες που απαιτούνται για την εργασία που επιθυμείτε και δείτε αν τις διαθέτετε. Αν δεν τις διάθετε πιθανόν θα χρειαστείτε κάποια σχετική εκπαίδευση.
-Στον εργοδότη στον οποίο ήδη εργάζεστε πιθανόν να υπάρχει η δυνατότητα για απασχόληση σας σε νέο αντικείμενο. Συζητήστε με το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού και δηλώστε το ενδιαφέρον σας.
-Ενεργοποιήστε το δίκτυο επαφών σας και προσπαθήστε να λάβετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τις ευκαιρίες καριέρας που υπάρχουν αυτό το διάστημα στην αγορά.
-Διαμορφώστε το πλάνο σας για την αναζήτηση εργασίας και εντοπίστε τα μέσα που δημοσιεύουν τις αγγελίες που σας ενδιαφέρουν.
-Εφόσον έχετε σκεφθεί να αλλάξετε καριέρα θα πρέπει να υπάρχει και η αντίστοιχη ευελιξία στην περίπτωση που η νέα θέση εργασίας σας δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά (παροχές, απολαβές, κλπ) με την τρέχουσα εργασίας σας.

office-4

Τέλος, κάντε ένα πλάνο:

Για να δημιουργήσετε το πλάνο καριέρας θα ήταν καλό να λάβετε υπόψη σας τα εξής:

-Κάντε μια καταγραφή με τα ακαδημαϊκά σας προσόντα και τις γνώσεις σας.
-Κάντε μια λίστα με τις δεξιότητές, τα επαγγελματικά σας προσόντα και την προϋπηρεσία.
-Δείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα προσόντα σας και ποια θέση απασχόλησης ή κλάδος θα τα αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση, οι λίστες αυτές είναι σημαντικό να λειτουργούν ως διάγραμμα που θα μπορούσε να σας βοηθήσει στην αναζήτηση εργασίας σας και όχι περιοριστικά. Σημασία έχει να βρείτε τη δουλειά που θα σας ευχαριστούσε περισσότερο και όχι να μείνετε χωρίς εργασία απλά γιατί απορρίπτετε θέσεις απασχόλησης χωρίς πριν να τις έχετε αξιολογήσει πλήρως.