Εργασία και χαρά;

Εργασία και χαρά;

Πόση σημασία έχει να αγαπάμε αυτό που κάνουμε;

Αρκετά συχνά ανάμεσα σε άλλες συμβουλές ακούμε ότι η εργασία θα πρέπει να συνδέεται με την ικανοποίηση. Πόσο σημαντικό όμως είναι να συνυπάρχουν οι δύο αυτές έννοιες στη ζωή ενός εργαζομένου; Η απάντηση είναι «πολύ».

Το να είναι χαρούμενος και ικανοποιημένος ένας εργαζόμενος από τη δουλειά και το εργασιακό του περιβάλλον, έχει πολύ μεγάλη σημασία. Επηρεάζει όχι μόνο την ψυχολογία του και το πώς νιώθει, αλλά και το πόσο αποτελεσματικά εργάζεται. Επηρεάζει, λοιπόν, και ποσοτικά και ποιοτικά τη δουλειά του. Οι εργαζόμενοι που νιώθουν ικανοποίηση συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να είναι εκείνοι που εργάζονται σωστότερα, συστηματικότερα και αποτελεσματικότερα, με αποτέλεσμα να είναι και περισσότερο παραγωγικοί στην εργασία τους. Και αυτό με τη σειρά του επηρεάζει το πώς τους βλέπουν οι συνάδελφοι και οι προϊστάμενοί τους.

Ο Αριστοτέλης μάλιστα, στο έργο «Ηθικά Νικομάχεια» εξετάζοντας τη σχέση ανάμεσα στην εργασία και την ευχαρίστηση, αναφέρει ότι η ευχαρίστηση προκύπτει από την εξάσκηση των ικανοτήτων μας, θεωρεί αυτήν την τάση έμφυτη και επιπλέον υπογραμμίζει ότι οι πιο ευχάριστες δραστηριότητες και οι πιο επιθυμητές ευχαριστήσεις συνδέονται με την εξάσκηση δεξιοτήτων με ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Μήπως όσο πιο πολύ μας ευχαριστεί η εργασία μας, τόσο πιο πολύ εξασκούμε τις δυνατότητές μας και υπερβαίνουμε εμπόδια και δυσκολίες;