Η ομορφιά ανοίγει πόρτες, αλλά μήπως τις κλείνει κιόλας;

Η ομορφιά ανοίγει πόρτες, αλλά μήπως τις κλείνει κιόλας;

Μπορεί και να ισχύει αν η υπεύθυνη προσλήψεων είναι γυναίκα!

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθηκε στο Ισραήλ και στην Αμερική, οι όμορφες γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να κληθούν σε συνέντευξη απ΄ ότι οι μη ελκυστικές. Γιατί συμβαινει αυτό; Τα σταστιστικά της έρευνας δείχνουν πως οι θέσεις υπευθύνων προσλήψεων και επιλογής ανθρώπινου δυναμικού κατέχονται από γυναίκες- στο μεγαλύτερο ποσοστό τους νεαρές-με μέση ηλικία τα 29 έτη και αδέσμευτες.

Η γυναικεία ζήλια για την ομορφιά είναι ο πρωταρχικός λόγος απόρριψης πολλών γυναικών που δεν έχουν τύχη στα επαγγελματικά τους. Η ομορφιά τείνει να είναι κατάρα για τις υποψήφιες θηλυκού γένους, ενώ οι ωραίοι ή γοητευτικοί άνδρες προτιμούνται κατά πολύ στη διαδικασία των συνεντεύξεων. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της βρετανικής Βασιλικής Οικονομικής Εταιρίας.

Από την ερευνητική ομάδα απεστάλησαν περισσότερα από 5.300 βιογραφικά σημειώματα ελκυστικών ανδρών και γυναικών σε κάθε χώρα ξεχωριστά-που αντιστοιχούσαν σε 2.650 δημοσιοποιημένες θέσεις εργασίας. Για κάθε δηλαδή θέση εργασίας απεστάλησαν δύο πανομοιότυπα βιογραφικά με τη διαφορά ότι το ένα έφερε φωτογραφία ενώ το άλλο όχι. Τα προσόντα και η εργασιακή εμπειρία ήταν ίδια ή πανομοιότυπη. Το 20% των ωραίων ανδρών που διέθεταν φωτογραφία κλήθηκαν σε συνέντευξη και στις δύο χώρες, ενώ το ποσοστό για τις όμορφες γυναίκες ήταν κατά πολύ μικρότερο. Από αυτές κλήθηκε μόλις το 12,8% στο Ισραήλ και το 4,6% στην Αμερική.

Όσο για τους μη ελκυστικούς άνδρες σε συνέντευξη προχώρησε μόλις το 9,2% στο Ισραήλ και το 2,3% στην Αμερική! Στις όχι και τόσο όμορφες γυναίκες το ποσοστό αυξήθηκε σε 13,6% στο Ισραήλ και σε 18% στην Αμερική αφήνοντας τις όμορφες να τρώνε τη σκόνη τους παρότι είχαν τα ίδια προσόντα. Από τους υποψηφίους που δεν συνόδευσαν το βιογραφικό τους με φωτογραφία κλήθηκαν σε συνέντευξη 13,7% των ανδρών και 16,6% των γυναικών.

Η πλειοψηφία των τμημάτων επιλογής προσωπικού είναι γυναίκες. Το κίνητρο της απόρριψης ίσως δεν είναι μόνο η ζήλια αλλά και το αίσθημα του δικαίου ή η λογική του αουτσάιντερ. Υποσυνείδητα, οι γυναίκες υπάλληλοι σκέπτονται ότι οι όμορφες παρουσίες είναι αυτονόητο πως θα έχουν πολλές ευκαιρίες να περάσουν από κάποια άλλη συνέντευξη σε αντίθεση με τις πιο άσχημες. Γι΄ αυτό προτιμούν να δώσουν το προβάδισμα στις δεύτερες. Επιπλέον, φοβούνται όπως φαίνεται την παρουσία μίας ελκυστικής γυναίκας στο γραφείο τόσο για να μην κλέψει τα αντρικά βλέμματα όσο και για να μην κερδίσει την εύνοια της δεύθυνσης.

Οπότε αν είσαι ιδιαίτερα όμορφη ή αρκετά ελκυστική, φρόντισε να επισυνάψεις μία φωτογραφία σου που να δείχνει επαγγελματισμό. Οι σέξι, γλυκές και παιχνιδιάρικες φωτογραφίες απαγορεύονται όχι μόνο θα σε κάνουν να φαίνεσαι ανεύθυνη αλλά ενδεχομένως να κάνουν μία γυναίκα να μην το ανοίξει καν! Αν φτάσεις στην συνέντευξη προτίμησε ένα προσεγμένο, σοβαρό- μη προκλητικό look και κέρδισε τις εντυπώσεις με τις γνώσεις και την προσωπικότητά σου.

Διαβάστε ακόμη:

Μείωση μισθού: Και τώρα πώς τα βγάζουμε πέρα;

Ζεις κι εσύ με το συνεχή φόβο της απόλυσης; Αντιμετώπισέ το!

Πάρε πρωτοβουλίες και δώσε το μεγάλο boost στην καριέρα σου!