Ένα τηλέφωνο από χαρτί

Ένα τηλέφωνο από χαρτί

Ένα πλήρως λειτουργικό smartphone που μπορείτε να διπλώσετε στα δύο, να το βάλετε στο πορτοφόλι σας ή να το πετάξετε από το μπαλκόνι και να μην πάθει τίποτα. Όχι πως θα το συνιστούσαμε, βέβαια.

Μια ομάδα ερευνητών στο εργαστήριο πολυμέσων στο Πανεπιστήμιο Queen's στον Καναδά, δημιούργησε δύο πλήρως λειτουργικές υπολογιστικές συσκευές φτιαγμένες από χαρτί, το «paperphone» και το «snaplet», έναν υπολογιστή χειρός, τα οποία ελέγχονται ανάλογα με τις κάμψεις που κάνετε στις οθόνες τους.

Ικανό για να χρησιμοποιηθεί ως τηλέφωνο, συσκευή αναπαραγωγής μουσικής, συσκευή ανάγνωσης βιβλίων και πλοηγός, το πρωτότυπο μοντέλο του «paperphone» αποτελείται από μία ηλεκτροφορητική οθόνη 3,7 ιντσών, κάτω από την οποία «κρύβεται» ένα στρώμα αμφίδρομων εύκαμπτων αισθητήρων, μήκους 2 ιντσών. Ένας μικροελεγκτής λαμβάνει δεδομένα από τους αισθητήρες και οι πληροφορίες περνούν από επεξεργασία μέσα από ένα laptop.

Το «paperphone» ελέγχεται με κινήσεις, λυγίζοντας και τσιμπώντας την οθόνη. Ο διευθυντής του εργαστηρίου πολυμέσων του Queen's, Roel Vertegaal, παραδέχεται πως «Στην αρχή σκεφτήκαμε πως η λειτουργία μέσω κάμψης είναι cool, απλώς και μόνο επειδή κανείς δεν το είχε κάνει πριν από εμάς. Όταν όμως ξεκινήσαμε να το χρησιμοποιούμε, αποδείχτηκε πως είναι αρκετά αποτελεσματικό. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιείς έναν υπολογιστή».

Το δεύτερο πρωτότυπο από χαρτί της ομάδας, είναι το «snaplet», ένας υπολογιστής με οθόνη αφής στη μορφή λεπτής μεμβράνης, ο οποίος φοριέται στον καρπό. Η συσκευή αυτή μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί και ως τηλέφωνο, απλώς αφαιρώντας το περικάρπιο και κάμπτοντας την οθόνη, ενώ μια πένα Wacom για ταμπλέτες ολοκληρώνει το λειτουργικό σύστημα, επιτρέποντας στους χρήστες να γράψουν απευθείας πάνω στην οθόνη.

Όπως και κάθε άλλη οθόνη «ηλεκτρονικού μελανιού», ούτε το «paperphone» ούτε το «snaplet» χρησιμοποιούν ενέργεια όταν δεν βρίσκονται σε λειτουργία και η οθόνη τους δεν ανανεώνεται.

Η ομάδα είχε προηγουμένως εργαστεί πάνω στην ανάπτυξη επιτραπέζιων παιχνιδιών από ηλεκτρονικό χαρτί, και πρόκειται να παρουσιάσει τα δύο τελευταία της επιτεύγματα, «smartphone» και «snaplet», στο συνέδριο CHI (Computer Human Interaction) 2011, στο Βανκούβερ του Καναδά.

Παρακολουθήστε το video επίδειξης του paperphone (και εδώ το αντίστοιχο video για το snaplet) και αρχίστε να προσεύχεστε για μαζική παραγωγή τους στο άμεσο μέλλον.