Ανοίξτε… μία νέα σελίδα στα αγγλικά!

Ανοίξτε… μία νέα σελίδα στα αγγλικά!

Jump into English… the QLS way!

Είτε έχεις ταξιδέψει στην Αγγλία είτε όχι, το σίγουρο είναι πως γνωρίζεις καλά την αγγλική γλώσσα και μάλιστα, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς σου. Στη σχολή, στο γραφείο, στο σπίτι: Τα αγγλικά… βρίσκονται παντού.

Αλήθεια, θυμάσαι την πρώτη σου δασκάλα στα αγγλικά; Πόσο χρονών ήσουν όταν ξεκίνησες τα πρώτα σου μαθήματα; Ό,τι και αν ισχύει στη δική σου περίπτωση, η αλήθεια είναι πως τα πράγματα όσον αφορά στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας έχουν αλλάξει σημαντικά στις μέρες μας και μάλιστα… προς το καλύτερο!

Αν θέλεις, λοιπόν, να βοηθήσεις φέτος τα μικρά σου -ή τους λιλιπούτειους φίλους- σου να μάθουν αγγλικά με τον πιο αποτελεσματικό, σύγχρονο και διασκεδαστικό τρόπο, τότε φρόντισε να μάθεις τα πάντα για τη διδακτική προσέγγιση JUMP!

Απευθύνεται σε παιδιά από έξι έως εννέα ετών, εστιάζεται στη συστηματική διδασκαλία των φωνημάτων της αγγλικής γλώσσας και έχει στόχο την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική πρόσληψη, την ανάπτυξη και διατήρηση των δεξιοτήτων στην ανάγνωση και γραφή της αγγλικής γλώσσας. Θα την ανακαλύψεις στο Δίκτυο Ανεξάρτητων Κέντρων Ξένων Γλωσσών QLS (Quality in Language Services) και σίγουρα αξίζει να γνωρίζεις ότι φέρει τη σφραγίδα του Βρετανικού Εθνικού Προγράμματος Σπουδών (British National Curriculum)!

Το ανεξάρτητο, βραβευμένο και πρωτοπόρο QLS

Τι είναι το QLS και γιατί αξίζει να μπει κάτω από το μικροσκόπιό σου; Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο, βραβευμένο και πρωτοπόρο Δίκτυο Ανεξάρτητων Κέντρων Ξένων Γλωσσών το οποίο προσφέρει υπηρεσίες υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου στους μαθητές και τους γονείς τους.

Τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών που είναι μέλη του QLS, βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα και κάνουν τη διαφορά στην ξενόγλωσση εκπαίδευση, ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις.

Πιο αναλυτικά, τον Μάιο 2017 τιμήθηκε με το Χρυσό Βραβείο των Education Business Awards για την Καινοτομία στη Διδασκαλία των Κέντρων Ξένων Γλωσσών του. Η βράβευση αυτή αφορούσε στη Διαφοροποιημένη Διδασκαλία που εφαρμόζει βάσει των Μαθησιακών τύπων των μαθητών του.

QLS1

Έναν χρόνο αργότερα, το QLS τιμήθηκε με το BRONZE βραβείο των Education Leaders Awards που απονεμήθηκε στην κατηγορία της Καταπολέμησης του Σχολικού Εκφοβισμού στον τομέα της Φροντιστηριακής Εκπαίδευσης!

QLS2

Τι άλλο αξίζει να γνωρίζεις; Ότι ο τρόπος με τον οποίο τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών του Δικτύου QLS διδάσκουν αγγλικά, αποτελείται από βραβευμένες και καινοτόμες μεθόδους. Επιγραμματικά, η προσέγγιση «THE QLS WAY» περιλαμβάνει τεχνικές όπως το QLP (QLS Learning Profile) που αφορά στη διδασκαλία ανάλογα με το μαθησιακό προφίλ του μαθητή, το «Μαθαίνω πώς να Μαθαίνω» με τα δύο εξελιγμένα τεστ προσωπικότητας, το Debating Club, το διάσημο πανεπιστημιακό εργαλείο που γίνεται όπλο ανάπτυξης της σκέψης του μαθητή και τις δράσεις Εθελοντισμού που σχετίζονται με την ευαισθητοποίηση των μαθητών ως προς τις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας.

Γιατί να πεις «ναι» στη φωνημική προσέγγιση

Αν προτιμήσεις, λοιπόν, τη διδακτική προσέγγιση JUMP που διδάσκεται στο Δίκτυο Ανεξάρτητων Κέντρων Ξένων Γλωσσών QLS, τότε αυτό σημαίνει ότι θα επιλέξεις τη φωνημική προσέγγιση και όχι το αλφάβητο για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας. Γιατί, όμως, να πεις «ναι» στη φωνημική;

Στα σχολεία QLS, οι υπεύθυνοι και οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι η ευχέρεια κατακτάται από μικρή ηλικία, όταν οι συνάψεις του εγκεφάλου του μικρού παιδιού είναι εύπλαστες και δεκτικές σε νέα ερεθίσματα και συνεπώς στο νέο «κώδικα» της ξένης γλώσσας. Η φωνημική προσέγγιση, λοιπόν, βασίζεται σε ερευνητικά αποτελέσματα, εφαρμόζεται στα σχολεία του εξωτερικού (κυρίως της Βρετανίας) και μπορεί να εγγυηθεί πως οι μαθητές θα μάθουν αγγλικά με τον πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο.

QLS3

Τι αναφέρουν οι επιστημονικές μελέτες

Για εμάς, τα όσα αναφέρουν οι επιστημονικές μελέτες αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης μεθόδου έχουν σίγουρα μεγάλη σημασία!

Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Educational Psychology (1999), τα αποτελέσματα αναφορικά με τη φωνημική προσέγγιση, δείχνουν έντονη μια σημαντική βελτίωση στην αναγνωστική ικανότητα και την ανάπτυξη του γραπτού και προφορικού λόγου των παιδιών.

Άλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τα παιδιά διδάσκονται από μικρά ότι οι ήχοι των γραμμάτων μπορούν να αναμειχθούν και να προφέρουν λέξεις, τότε αποκτούν μια εξαιρετική αρχή στην ανάγνωση («What sort of phonics?). Εξίσου σημαντικές είναι και οι διαπιστώσεις του Department of Education in UK σύμφωνα με το οποίο, η φωνημική προσέγγιση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διδαχθούν τα παιδιά πώς να διαβάζουν.

QLS4

Πώς λειτουργεί η διδακτική προσέγγιση JUMP

Μην ανησυχείς! Θα σου τα εξηγήσουμε όλα ώστε να γνωρίζεις γιατί το JUMP πραγματικά αξίζει. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, λοιπόν!

Η αγγλική γλώσσα είναι μη φωνολογική. Αυτό σημαίνει ότι ενώ οι ήχοι (φωνήματα) στα ελληνικά αντιστοιχούν στα γράμματα των λέξεων, στα αγγλικά αυτό δεν συμβαίνει. Σκέψου, για παράδειγμα, την προφορά της λέξης «like» η οποία δεν αντιστοιχεί στην αντίστοιχη γραπτή λέξη!

Τα 26 γράμματα της αγγλικής γλώσσας αντιστοιχούν σε 44 ήχους, καθώς συγκεκριμένα φωνήματα ενώνονται και δημιουργούν νέες, αυτόνομες, φωνολογικές οντότητες. Η διδακτική προσέγγιση JUMP, λοιπόν, βοηθά τα παιδιά να μαθαίνουν και να ξεχωρίζουν τους 44 αυτούς ήχους, χωρίς απαραίτητα να γνωρίζουν όλα τα γράμματα με αλφαβητική σειρά.

Το JUMP όμως δεν σταματά εκεί. Συνεχίζει με καινοτόμο τρόπο να προσεγγίζει τη γραμματική και τη σύνταξη της γλώσσας διαφορετικά, δίνοντας έτσι στους μαθητές προβάδισμα στην κατανόηση και χρήση της γλώσσας, ήδη από την πιο μικρή ηλικία! Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά γίνονται γρήγορα ικανοί χρήστες της γλώσσας και σε πολύ σύντομο χρόνο μπορούν να διαβάζουν, να χρησιμοποιούν και να κατανοούν την αγγλική.

QLS5

JUMP: Τέσσερα γράμματα, τέσσερις άξονες!

Τι άλλο αξίζει να γνωρίζεις για το JUMP; Ότι θέτει μία νέα ολιστική προσέγγιση στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας η οποία βασίζεται σε τέσσερις σημαντικούς άξονες.

  1. Φωνολογική προσέγγιση: Είναι ένα σύστημα διδασκαλίας πρώτης γραφής και ανάγνωσης βασισμένο στην συνθετική φωνημική μέθοδο που εστιάζεται στην συστηματική διδασκαλία των φωνημάτων της Αγγλικής γλώσσας (Phonics), με στόχο την ταχύτερη ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάγνωσης και γραφής. Τα παιδιά διδάσκονται να «αποκωδικοποιούν» τόσο τα ξεχωριστά γράμματα του αγγλικού αλφαβήτου όσο και ομάδες γραμμάτων. Ετσι γίνονται πολύ γρήγορα ικανοί αναγνώστες και ομιλούν σωστά την ξένη γλώσσα.
  1. Βιωματική Διδασκαλία (Experiential Teaching): Το παιδί δεν είναι στατικός δέκτης του μαθήματος αλλά συμμετέχει ενεργά μέσα από κινήσεις, παιχνίδια, συμμετοχή σε κατασκευές, ομαδικές εργασίες.
  1. Ψηφιακή Υποστήριξη (Digital Support): Η διαδικτυακή πλατφόρμα του QLS υποστηρίζει περαιτέρω τη μάθηση μέσω παιχνιδοποίησης (gamification of learning). Η πρόσβαση γίνεται από υπολογιστή, tablet ή κινητό με έναν απλό κωδικό στο email του γονέα.
  1. Εκπαιδευμένοι Καθηγητές & Υλικό διδασκαλίας: Στο QLS, οι καθηγητές είναι άρτια καταρτισμένοι, φίλοι και συνοδοιπόροι, με πλήρη γνώση της διδακτικής JUMP. Το υλικό της διδασκαλίας αποτελείται από απτά και χρήσιμα διδακτικά μέσα, όπως κάρτες ανάγνωσης, κούκλες (puppets), φύλλα εργασιών (worksheets), πολλές κατασκευές, βιβλία βασισμένα στη φωνολογική προσέγγιση.
QLS6

Δεν υπάρχει αμφιβολία, λοιπόν, πως σε ό,τι έχει να κάνει με την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας, η διδακτική προσέγγιση JUMP αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό και σύγχρονο τρόπο για τα παιδιά! Θα την ανακαλύψετε στο Δίκτυο Ανεξάρτητων Κέντρων Ξένων Γλωσσών QLS σε όλη την Ελλάδα και σίγουρα θα σας βοηθήσει να ανοίξετε μια… νέα σελίδα στα αγγλικά!

Βρείτε το Κέντρο Ξένων Γλωσσών μέλος του Δικτύου QLS που βρίσκεται κοντά σας