Χρησιμοποιείς δημόσιο Wi-Fi; Δεν είναι και η πιο έξυπνη κίνηση που κάνεις

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Χρησιμοποιείς δημόσιο Wi-Fi;  Δεν είναι και η πιο έξυπνη κίνηση που κάνεις

Δες γιατί

Τα smartphones τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει η προέκταση του χεριού μας, και όσο περίεργο και αν σου φαίνεται, μπορείς πλέον με αυτό να κάνεις τα πάντα. Εκτός από τα βασικά που είναι τα θέματα επικοινωνίας, με το κινητό σου μπορείς πια να κλείσεις εισιτήρια, να κάνεις πράγματα που βοηθούν στη δουλειά σου κ.ο.κ.

Πόσο σίγουρη είσαι όμως πως το χρησιμοποιείς σωστά όσον αφορά στην ασφάλειά σου; Φυσικά αναφερόμαστε στη διαδικτυακή σου ασφάλεια και στα προσωπικά σου δεδομένα. Ήξερες μήπως πως είναι επικίνδυνο να αφήνεις ανοιχτό το Wi-Fi και το Bluetooth σου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και όταν δεν τα χρησιμοποιείς;

Ειδικά με το Bluetooth τα προσωπικά σου δεδομένα είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα, ενώ όταν αφήνεις ανοιχτό Bluetooth προσελκύεις τους hakers στη συσκευή σου. Ομοίως το ίδιο συμβαίνει και όταν χρησιμοποιείς δημόσιο Wi-Fi. Ως γνωστόν τα πιο ωραία πράγματα στη ζωή έρχονται τζάμπα, και αυτό ισχύει και για το free wi-fi.

Το free Wi-Fi είναι επικίνδυνο για τον απλό λόγο πως όλοι έχουν πρόσβαση σε αυτό. Και ο καθένας, συμπεριλαμβανομένου των hakers προσπαθεί να κλέψει την ταυτότητά σου ή να πουλήσει τα στοιχεία σου. Πολλά δημόσια wi-fi είναι μη κρυπτογραφημένα, που σημαίνει πως οι hakers μπορούν εύκολα να ρίξουν μια ματιά στο τι ακριβώς κάνεις.

Με τον ίδιο τρόπο και πολύ εύκολα μπορούν να μάθουν κωδικούς, να δουν emails και να πάρουν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών. Κάποιοι hakers μάλιστα μπορούν να υποδυθούν και νόμιμα wifi, έτσι ώστε να μπεις και να μπορούν πιο εύκολα να κλέψουν τα στοιχεία σου.

Μήπως να το ξανασκεφτείς λοιπόν πριν συνδεθείς σε δημόσιο wi-fi;