Όλο και περισσότερες γυναίκες εδραιώνονται στον τομέα της τεχνολογίας!

Ιωάννα Τζανή
Όλο και περισσότερες γυναίκες εδραιώνονται στον τομέα της τεχνολογίας!

Περισσότερες από 58.000 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας δημιουργήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2021, με τις γυναίκες να έχουν την πλειονότητα αυτών των νέων θέσεων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε επιπλέον 58.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) – με τις γυναίκες να αναλαμβάνουν την πλειονότητα των νέων ρόλων.

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από το ONS δείχνουν ότι υπήρχαν μόλις 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι που απασχολούνταν στον τομέα πληροφοριών και επικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για αύξηση 69.000 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020 και 186.000 περισσότερες από το προ πανδημίας επίπεδο Ιούλιο έως Σεπτέμβριο 2019 1,4 εκατομμυρίων.

Τα στοιχεία αποκάλυψαν επίσης ότι η τεχνολογία ήταν ο τρίτος ταχύτερος τομέας για την ανάπτυξη θέσεων εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο συνολικά, και επίσης ο τρίτος ταχύτερος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τις γυναίκες: 41.000 γυναίκες απασχολήθηκαν στον τομέα των πληροφοριών και των επικοινωνιών μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με 17.000 άνδρες. Αυτό σημαίνει ότι από όλες τις νέες θέσεις εργασίας τεχνολογίας που δημιουργήθηκαν, το 71% ήταν εξασφαλισμένες από γυναίκες.

Ο Bev White, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας προσλήψεων Harvey Nash Group, είπε ότι, ενώ ήταν ακόμη νωρίς, η μεγαλύτερη ευελιξία που παρέχει η υβριδική εργασία φαίνεται να ωφελεί τις γυναίκες.

"Χαίρομαι που βλέπω ότι φαίνεται να αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που εργάζονται στον κλάδο. Έχουμε δει πλέον να δημιουργούνται σχεδόν 150.000 θέσεις εργασίας για γυναίκες στην τεχνολογία του Ηνωμένου Βασιλείου τα τελευταία δύο χρόνια", δήλωσε ο White.

«Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να βλέπουμε πραγματική κίνηση στην ανισορροπία των φύλων που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό στην τεχνολογία».

Σύμφωνα με στοιχεία της ONS, υπάρχουν πλέον 150.000 επιπλέον γυναίκες που εργάζονται στον τεχνολογικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου σε σύγκριση με τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2019. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 39% και υποδηλώνει ότι η εκπροσώπηση των γυναικών στις ΤΠΕ αρχίζει να αυξάνεται.

Η Lisa Heneghan, chief digital officer στη σύμβουλο KPMG UK, είπε ότι η αύξηση των γυναικών που εισέρχονται στο τεχνολογικό δυναμικό ήταν «εξαιρετικά νέα» για τις επιχειρήσεις.

"Υπάρχει πληθώρα στοιχείων που δείχνουν πώς η καλύτερη ποικιλομορφία και η συμπερίληψη μπορεί να προσφέρει σημαντικά εμπορικά οφέλη και πλεονεκτήματα σε όλες τις επιχειρήσεις. Παραδείγματα περιλαμβάνουν καλύτερη οικονομική απόδοση, αυξημένη δημιουργικότητα και καινοτομία, μικρότερη απουσία, μεγαλύτερη διατήρηση ταλέντων και μεγαλύτερη ικανοποίηση των εργαζομένων", δήλωσε ο Heneghan.

"Επιπλέον, η διαφορετικότητα έχει να κάνει με τη συγκέντρωση ανθρώπων που προκαλούν ο ένας τον άλλον, για να ενθαρρύνουν νέους τρόπους σκέψης και να φέρουν μια πιο δημιουργική προοπτική στο χώρο εργασίας. Χωρίς αυτό το χωνευτήρι διαφορετικών προοπτικών, η καινοτομία πιθανότατα θα καθυστερήσει."

Συνολικά, οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου πρόσθεσαν 160.000 νέους εργαζομένους στους μισθούς τους κατά τη διάρκεια της περιόδου. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το τέλος του προγράμματος αδείας της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου τον Σεπτέμβριο δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο στα ποσοστά ανεργίας.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού, με τα στοιχεία της ONS να δείχνουν ότι οι κενές θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους έφτασαν το υψηλό ρεκόρ των 1,17 εκατομμυρίων τον Οκτώβριο – αύξηση 222.000 ανά τρίμηνο και αύξηση 388.000 από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2020 πριν από την πανδημία. επίπεδο.

Τα στοιχεία της ONS δείχνουν ότι υπήρχαν 66.000 κενές θέσεις εργασίας στον τομέα πληροφοριών και επικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με 65.000 μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2020 - όταν το Ηνωμένο Βασίλειο βρισκόταν στη μέση του πρώτου lockdown για τον COVID-19 - υπήρχαν μόλις 13.000 κενές θέσεις στην τεχνολογία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Heneghan είπε ότι η συνεχιζόμενη ανάπτυξη στις θέσεις εργασίας στην τεχνολογία δεν προκάλεσε έκπληξη, ιδιαίτερα καθώς περισσότερες εταιρείες ξεκινούν φιλόδοξες πρωτοβουλίες ψηφιοποίησης και κλιμακώνουν - ή περιορίζουν - τις ψηφιακές υπηρεσίες.

«Είναι σαφές ότι οι εταιρείες τεχνολογίας είναι σίγουρες για το μέλλον του κλάδου καθώς η όρεξη του Ηνωμένου Βασιλείου για ψηφιακό συνεχίζει να αυξάνεται», πρόσθεσε.

«Η προοπτική περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης καθώς οι περιορισμοί συνεχίζουν να χαλαρώνουν, καθώς και οι προσδοκίες για μεγαλύτερες επενδύσεις σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το cloud computing και το ηλεκτρονικό εμπόριο, είναι όλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της απασχόλησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: