Πώς ένα backpack με έκανε να αναθεωρήσω όσα πίστευα για τον αέρα που αναπνέουμε

Πώς ένα backpack με έκανε να αναθεωρήσω όσα πίστευα για τον αέρα που αναπνέουμε

Πέρασα δύο ημέρες με την πιο αναπάντεχη παρέα, το «Dyson Connected Air Quality Backpack» και είδα στην πράξη πως η καθαρή ατμόσφαιρα, χωρίς αλλεργιογόνα και ρύπους, είναι το μεγαλύτερο «δώρο» που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό και στους γύρω μας.

«Μου αρέσει το ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να εκφραστώ. Ένα κομμάτι μου θέλει να είμαι καλλιτέχνης, ένα άλλο θέλει να είμαι πιο πρακτική, πιο πραγματίστρια. Το μόνο πρόβλημα είναι πως η μέρα έχει λίγες ώρες και δεν μπορούν να τα χωρέσουν όλα», έχει πει η Donna Karan συνοψίζοντας πολύ σοφά όσα σκεφτόμαστε όλες για ένα τυπικό 24άωρο: πάρα πολλές ιδέες, πάρα πολύ λίγος χρόνος για να τις μετουσιώσουμε σε έργα. Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι η έλλειψη φαντασίας είναι η έλλειψη χρόνου, γι’ αυτό η σύγχρονη γυναίκα έχει μάθει να τα κάνει όλα στο forward ξεχνώντας -κυριολεκτικά- να αναπνεύσει. Όταν, όμως, το κάνει ο αέρας γύρω της είναι «ασφαλής»; H ατμόσφαιρα είναι αρκετά καθαρή για να κάνουμε με ταχύτητα και ευκολία όλη την everyday ρουτίνα μας ή η ποιότητα και η θερμοκρασία του αέρα που πρέπει να αποπνέει ο χώρος που κατοικούμε και τα μέρη που κινούμαστε, είναι το αντίθετο της ευζωίας που «κυνηγάμε»;

Dyson_7.jpg

Στην κίνηση της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας

Την ερώτηση μου την απάντησε το backpack της Dyson, ειδικά σχεδιασμένο για να μετράει τα αλλεργιογόνα και τους ρύπους στην ατμόσφαιρα και με ειδικό αισθητήρα που αυτές τις μετρήσεις της συγκεντρώνει στα data του αντίστοιχου app που έχω συνδέσει στο κινητό μου. Αυτό σημαίνει πως όπου το είχα μαζί μου αυτό «αξιολογούσε» την καθαρότητα του χώρου. Κοκκίνιζε όταν η σκόνη ήταν αφόρητη και γινόταν πράσινο όταν μπορούσα να αναπνέω ελεύθερα. Το αποτέλεσμα είναι να έχω δύο «γεμάτα» σχεδιαγράμματα σαν τα παρακάτω. Δύο σχεδιαγράμματα που θα με κάνουν πιο προσεχτική την επόμενη φορά που θα αποφασίσω να ψεκάσω με λακ όλο το δωμάτιο ή να αφήσω ανοιχτά τα παράθυρα ενώ είμαι ακινητοποιημένη σε μποτιλιαρισμένο δρόμο.

IMG_2844.PNG

Το διάγραμμα στο app της Dyson

Ένα «καθαρό» 24άωρο

Η μέρα μου ξεκινάει χωρίς ιδιαίτερα ευφάνταστο τρόπο, με τη δουλειά! Ο δρόμος για το γραφείο ΔΕΝ είναι στρωμένος με ροδοπέταλα καθώς περιλαμβάνει μία Εθνική Αθηνών-Λαμίας «στο κόκκινο» από την κίνηση. Συνεχίζεται με την είσοδο στο γραφείο, το οποίο βρίσκεται σε μία όχι και τόσο urban περιοχή της Κηφισιάς, γεμάτη δέντρα και βλάστηση.

Dyson_6.jpg

Μπαίνοντας στο γραφείο

Στη δουλειά το ένα meeting διαδέχεται το άλλο με όλους εμάς τους εμπλεκόμενους να παραλείπουμε συστηματικά να ανοίξουμε τα παράθυρα για να αεριστεί ο χώρος. Το να ψεκάσεις, δε, το άρωμά σου ξανά στο ενδιάμεσο των συναντήσεων, μπορεί να είναι μία εξαιρετική beauty ρουτίνα αλλά δεν είναι και τόσο εξαιρετικό για την ατμόσφαιρα γύρω μας. Το ίδιο ισχύει και το ότι καμία από εμάς δεν ξεσκονίζει συστηματικά τον χώρο της. Ίσως, βέβαια, αν είχαμε τα κατάλληλα «gadget» να το κάναμε…

dyson_1.jpg

Σε συνάντηση στο γραφείο...

Η έμπειρη ομάδα μικροβιολόγων της Dyson μελετά εδώ και 20 χρόνια τη σκόνη και τα μικροσωματίδια που έχουν μέγεθος μεταξύ 70 και 0,1 του μικρομέτρου, δηλαδή από μια τρίχα μέχρι έναν ιό, ενώ το ίδιο κάνει με αλλεργιογόνα και ακάρεα, προσεγγίζοντας το θέμα επιστημονικά. Έτσι, οι μηχανικοί της Dyson μπορούν να κατασκευάζουν εξελιγμένες ηλεκτρικές σκούπες, που αντιμετωπίζουν βέλτιστα το ζήτημα της σκόνης και των ρύπων αλλά και καθαριστές αέρα, σαν τον το Dyson Pure Hot + Cool Link HP04 που χρησιμοποιεί μία προηγμένη τεχνολογία για τον καθαρισμό του αέρα απομακρύνοντας το 99,97% των αλλεργιογόνων και των ρύπων ενώ ταυτόχρονα δροσίζει ή θερμαίνει ανάλογα την εποχή.

Dyson_8.jpg

Στο γυμναστήριο...

Και πού χρειάζεται περισσότερο από όλα η δροσερή ατμόσφαιρα; Στο γυμναστήριο! Την ώρα που έκανα την κυκλική μου προπόνηση το σκεφτόμουν συνεχώς. Ίσως σε αυτό βοήθησε βέβαια και το γεγονός του ότι το backpack «κοκκίνησε». Λίγο το χαλί στο έδαφος, λίγα τα ακάρεα στον αέρα.. αυτό το workout δεν πήγε τόσο καλά όσο πίστευα. Τα πράγματα, όμως, ήταν πολύ καλύτερα στο μεσημεριανό μου lunch break σε ένα παρκάκι κοντά στο γραφείο. Φύση, καθαρός αέρας και η «πράσινη» ένδειξη στο κινητό μου και το Dyson app μου άνοιξαν την όρεξη πριν μπω πάλι μέσα στο γραφείο και συνεχίσω τις συναντήσεις μου με συνεργάτες.

Dyson_1.jpg

Στο lunch break

Breath in, breath out

Το επόμενο πρωί με βρήκε μπροστά στον καθρέπτη, να κάνω το καθιερωμένο μου τελικό check πριν μπω στο αμάξι. Κοστούμι, κραγιόν, το backpack της Dyson και είμαι έτοιμη για να ξεκινήσω μία ακόμα ημέρα όπου οι 24 ώρες δεν φτάνουν για όλα αυτά που πρέπει (ή θέλω) να κάνω, αλλά τουλάχιστον ξέρω τι να βάλω πρώτο στη λίστα ιεραρχώντας πάλι τις προτεραιότητές μου: το να αναπνέω (#diplis), να αναπνέω καθαρά και υγιεινά!

Dyson_3.jpg

Mε το πιο «καθαρό» #ootd