«Έτσι γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα με Μακεδονικό Χαλβά!»

Νικολέττα Ράλλη
«Έτσι γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα με Μακεδονικό Χαλβά!»

Η Νικολέττα Ράλλη μας φτιάχνει έναν υπέροχο νηστίσιμο κορμό με σοκολάτα και μακεδονικό χαλβά

Όπως όλοι οι λαοί που σέβονται την κουζίνα τους, έτσι κι εμείς οι Έλληνες, που μάλιστα φημιζόμαστε για αυτήν, έχουμε πολλές αφορμές να μαζευτούμε οικογενειακά και με καλή παρέα γύρω από ένα τραπέζι για να γιορτάσουμε κάτι. Άλλωστε, μπορεί οι καιροί να αλλάζουν ωστόσο κάποιες αξίες παραμένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου, όπως τα παραδοσιακά έθιμα της Καθαράς Δευτέρας – μιας γιορτής που σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής και παράλληλα το τέλος της Αποκριάς.

 MG 6411 dd943

Δεν ήταν μόνο η δική μου άποψη να βάλω την Καθαρά Δευτέρα στην κορυφαία θέση του άρθρου της γευστικής πανδαισίας και δεν σας κρύβω ότι ρωτώντας τους άντρες συναδέλφους, περίμενα να ακούσω για κοκορέτσια και αρνιά σουβλιστά! Αλλά όχι! Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πιο "νόστιμη" μέρα του χρόνου!!! Πρώτον, γιατί αν σκεφτεί κανείς τα μεζεδάκια που υπάρχουν στο τραπέζι, από καλαμαράκια, χταποδάκι ξιδάτο, παραδοσιακή λαγάνα και άλλα νηστίσιμα εδέσματα, μέχρι και τον κύριο πρωταγωνιστή του γιορτινού αυτού τραπεζιού, το Μακεδονικό Χαλβά (που είναι άλλωστε το πιο υγιεινό και νηστίσιμο γλυκό και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της παράδοσης), χαζό-χαμογελάς και μόνο στην ιδέα του γλεντιού που θα επακολουθήσει και σε πιάνει μια ευθυμία. Δεύτερον, γιατί λόγω του τόσο θρεπτικού και νηστίσιμου menu της ημέρας αυτής, όσο και να φας, αυτό το χαμόγελο δεν μετατρέπεται σε τύψεις το βράδυ. Βάλε και το πέταγμα του χαρταετού με τους μικρούς - και μεγάλους - καρναβαλιστές, και έχει φτιαχτεί από μόνο του το "απόλυτο" σκηνικό!

 MG 6487 f5ab4

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό όταν τρόφιμα που είναι συνυφασμένα με την παράδοση κάνουν παράλληλα καλό και στην υγεία! Έτσι και ο Μακεδονικός Χαλβάς, που παράγεται από ταχίνι, δηλαδή 100% αλεσμένο σουσάμι, και διατηρεί ακέραια όλα τα ευεργετικά συστατικά του πολύτιμου αυτού σπόρου. Ο πατροπαράδοτος τρόπος παραγωγής του σε συνδυασμό με την άριστη ποιότητα των πρώτων υλών, έχουν σαν αποτέλεσμα τη μοναδική, αυθεντική γεύση του Μακεδονικού Χαλβά που δίνει μια ξεχωριστή γλύκα και νοστιμιά στο νηστίσιμο τραπέζι... γεύση που τον έχει αναδείξει πρώτο στην καρδιά μας και απόλυτο πρωταγωνιστή στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας!

 MG 6411 1aa87

Παρότι τα νηστίσιμα εδέσματα και ο Μακεδονικός Χαλβάς έχουν κλέψει ήδη την παράσταση στα ράφια των super markets και θα έχουν και την τιμητική τους στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, σκέφτηκα να σας προτείνω μια συνταγή για γλυκό με βάση τον αγαπημένοΜακεδονικό Χαλβά, την οποία φτιάχνω κάθε χρόνο (όλο το χρόνο)!

Tip: Καλό θα ήταν να πολλαπλασιάσετε τις δόσεις, ανάλογα με τους καλεσμένους γιατί δεν θα μείνει ούτε ίχνος!

photo syntagi 1 f0435

Φανταστική συνταγή για κορμό σοκολάτα με Μακεδονικό Χαλβά βανίλια

Υλικά (για μια φόρμα 500γρ.)
• 250 g κουβερτούρα
• 220 g Μακεδονικό Ταχίνι
• 25 g παρθένο σησαμέλαιο
• 50 g ψίχα καβουρντισμένο και ανάλατο φιστίκι Αιγίνης
• 100 g Μακεδονικό Χαλβά με γεύση Βανίλια, κομμένο σε μικρούς κύβους
• φλούδα από μισό πορτοκάλι, ψιλοκομμένη και ζεματισμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Λιώνουμε την κουβερτούρα και τη δουλεύουμε μαζί με το ταχίνι και το σησαμέλαιο σε μπεν-μαρί.
• Προσθέτουμε τη φλούδα πορτοκάλι.
• Σε φόρμα κορμού, στρώνουμε χαρτί ζαχαροπλαστικής και απλώνουμε λίγη σοκολάτα.
• Βάζουμε κύβους Μακεδονικού Χαλβά και φιστίκι, προσθέτουμε ξανά κουβερτούρα και πάλι χαλβά και επαναλαμβάνουμε μέχρι να γεμίσει η φόρμα.
• Όταν ο κορμός κρυώσει, τον κόβουμε σε φέτες.

photo syntagi 2 353b4

Καλή σας απόλαυση!!!