Κέικ καρότου με σιρόπι πορτοκαλιού

Κέικ καρότου με σιρόπι πορτοκαλιού

Το κλασικό carrot cake σε μια πικάντικη version που θα σας ξετρελάνει.

 

Μπαχαρικά δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση σε αυτό το κέικ καρότου ενώ το σιρόπι πορτοκαλιού το κάνει ακαταμάχητο.

Υλικά
90 γραμμάρια (1/2 φλιτζάνι) σταφίδες
2 κουταλιές της σούπας χυμός πορτοκαλιού
150 γραμμάρια (1 φλιτζάνι) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
100 γραμμάρια (1 φλιτζάνι) αμυγδαλόσκονη
140 γραμμάρια (2/ 3 του φλιτζανιού ) καστανή ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
150 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
2 (περίπου 330 γραμμάρια) καρότα, καθαρισμένα και χοντροτριμμένα
2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι πορτοκαλιού
60 ml (1/4 του φλιτζανιού) μέλι
2 κουταλιές της σούπας χυμός πορτοκαλιού
2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώστε τη βάση και τις πλευρές μιας στρογγυλής φόρμας με τσέρκι διαμέτρου 22 εκατοσ. Στρώστε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στη βάση της φόρμας. Σε ένα μπολ αφήστε τις σταφίδες να μαριναριστούν στο χυμό πορτοκαλιού.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ συνδυάστε το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο. Κάντε μια τρύπα στο κέντρο του ξηρού μείγματος και προσθέστε το βούτυρο, τα αυγά, τα καρότα, τη φλούδα πορτοκαλιού και τις μαριναρισμένες σταφίδες με το χυμό τους. Ανακατέψτε πολύ καλά μέχρι να έχετε ένα ομογενοποιημένο μείγμα και με ένα κουτάλι χύστε το στην έτοιμη φόρμα σας. Ισιώστε την επιφάνεια και ψήστε στο φούρνο για 50 λεπτά. Αφήστε το κέικ σας να κρυώσει 10 λεπτά στη φόρμα του.
3. Για το σιρόπι μαγειρέψτε σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το μέλι με το χυμό πορτοκαλιού για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το μέλι. Φέρτε το μείγμα σας σε βρασμό και σιγοβράστε για 3 λεπτά μέχρι το σιρόπι σας να πήξει. Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού ανακατέψτε και περιχύστε με το έτοιμο σιρόπι σας το κέικ. Αφήστε το γλυκό σας για 30 λεπτά να κρυώσει και σερβίρετε με παχιά κρέμα γάλακτος.

Διαβάστε επίσης:

Μοναδικό κέικ με μέλι, μπανάνα και μπαχαρικά

Σοκολατένια κεκάκια με σταφίδες και σάλτσα σοκολάτας