Οι συνταγές της μαμάς μου: Σπιτική πίτσα με μανιτάρια και πιπεριές

Ερμιόνη Σαρρή
Οι συνταγές της μαμάς μου: Σπιτική πίτσα με μανιτάρια και πιπεριές

Bonus: Μάθετε πώς θα φτιάξετε ακόμη και το δικό σας ζυμάρι

Αν έχετε και εσείς μία μαμά που μαγειρεύει συνέχεια και ξέρει να σας πει απ’ έξω κάθε συνταγή, τότε με καταλαβαίνετε απόλυτα. Η δική μου μαμά-χωρίς να είμαι υπερβολική- είναι κάτι σαν σεφ, χωρίς σπουδές όμως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Το πάθος της για την «κουζίνα» είναι αρκετό για να μας φτιάχνει καθημερινά πολύ νόστιμες συνταγές.

Από σήμερα, λοιπόν, θα «κλέβω» τις συνταγές της και θα τις μοιράζομαι με εσάς. Είναι πολύ απλές, με ακόμη πιο απλά υλικά, αλλά η γεύση τους ξεπερνά κάθε φαντασία. Και δεν είμαι το παιδί-κουκουβάγια- αφού οι περισσότεροι έχουν να μιλούν για τα πιάτα της. Ναι, ακόμη και τα υπόλοιπα κορίτσια στο γραφείο περιμένουν πώς και πώς τα... δωράκια της μέσα σε τάπερ.

Σου αρέσει η πίτσα; Ιδού πώς θα φτιάξεις ολομόναχη το αφράτο ζυμάρι της και πώς θα την ψήσεις αργότερα.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ:

• 500 γρ αλεύρι για ψωμί
• 300 ml περίπου νερό χλιαρό
• Μία πρέζα αλάτι
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ρίξτε το νερό μέσα σε ένα μεγάλο πλαστικό μπολ μαζί με το μισό από το αλεύρι και ανακατέψτε τα για 2 λεπτά.
Έπειτα, σκεπάστε το μείγμα σας με μία μεμβράνη αεροστεγώς και αφήστε το για 30 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει έτσι ώστε να γίνει ελαστική η ζύμη

2. Προσθέστε στο μείγμα σας τη μαγιά και 50 γρ αλεύρι και ανακατέψτε τα ξανά. Όταν απορροφηθεί τελείως το αλεύρι, προσθέστε το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι. Χρειάζεται προσοχή να μην έρθει το αλάτι σε επαφή με τη μαγιά γιατί θα την εξουδετερώσει. Ζυμώστε καλά για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρετε μια λεία, ελαστική και συμπαγή ζύμη. Αν δείτε ότι χρειάζεται λίγο παραπάνω αλεύρι ή νερό, προσθέστε με προσοχή.

3. Καλύψτε το μπολ πάλι με μία μεμβράνη και μια πετσέτα και αφήστε τη ζύμη να «ανέβει» (να φουσκώσει δηλαδή) για 2 ώρες περίπου.

4. Αφότου περάσει αυτό το διάστημα, τοποθετήστε την μέσα σε ελαφρώς λαδωμένο τάπερ, κλείστε την με το καπάκι του και αφήστε την για 4-5 ώρες.

5. Μετά από 4-5 ώρες, ανάψτε το φούρνο να προθερμανθεί στους 250 βαθμούς, έχοντας μέσα το ταψί γυρισμένο ανάποδα και χαμηλά στον φούρνο. Αλευρώστε τα χέρια σας, βγάλτε την ζύμη από το τάπερ και ανοίξτε την λεπτή σε αλευρωμένο πάγκο. Η ζύμη είναι ελαστική και ανοίγεται εύκολα με τα χέρια.

6. Όταν προθερμανθεί ο φούρνος, βγάλτε από μέσα το ταψί (πάντα γυρισμένο ανάποδα), πασπαλίστε το με λίγο αλεύρι και μεταφέρετε την ανοιγμένη ζύμη επάνω.

7. Απλώστε πάνω στη ζύμη σάλτσα ντομάτας, μανιτάρια, τυριά, αλλαντικά, πιπεριά πράσινη, φρέσκια ντομάτα και ρίγανη και ό,τι άλλο θέλετε και στο τέλος, ρίξτε ομοιόμορφα ελάχιστο λαδάκι από πάνω.

8. Ψήστε για 10 λεπτά.

oi suntages tis mamas mou pitsa 9704a

Στην παραπάνω gallery δείτε ένα ένα τα βήματα.