5 sauces για τα κρεατικά που θα σε κάνουν να γλείφεις τα δάχτυλα σου απόψε

Νάνσυ Μητσοστέργιου
5 sauces για τα κρεατικά που θα σε κάνουν να γλείφεις τα δάχτυλα σου απόψε

Γιατί μια σως δεν είναι ποτέ αρκετή

Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στους απανταχού λάτρεις του κρέατος. Βασικά και να μην σου αρέσει ιδιαίτερα σήμερα πρέπει να φας γιατί έτσι προστάζει το έθιμο. Η Τσικνοπέμπτη ίσως είναι η μόνη μέρα που αξίζει μέσα σε αυτόν το μήνα που λέγεται Φεβρουάριος.

Ποιος Βαλεντίνος, ποια σοκολατάκια και ποια λουλούδια; Σήμερα είναι η πιο ωραία και η πιο γευστική μέρα του χρόνου. Έχεις σηκωθεί νωρίς για να πας στη δουλειά σου και παντού τριγύρω σου βλέπεις τον κόσμο να ετοιμάζει τις ψησταριές, τα κάρβουνα και κυρίως το στομάχι του γι’ αυτό που θα ακολουθήσει τις επόμενες ώρες.

Κι επειδή κάθε Τσικνοπέμπτη που σέβεται τον εαυτό της χρειάζεται την τέλεια σως για να συνοδεύσεις τα κρεατικά σου, σου βρήκαμε 5 διαφορετικές που θα κάνουν το «τσίκνισμα» σου ακόμη καλύτερο και θέλεις ελάχιστο χρόνο για να τις φτιάξεις.

c2c3f215cf279b43e991068ee440f70a

#1. Σως Verde (aka πράσινη σάλτσα)

Αυτή η πικάντικη ιταλική πράσινη σάλτσα δεν απαιτεί μαγείρεμα και θα σου πάρει μόνο 10 λεπτά για να τη φτιάξεις. Χρειάζεσαι ένα μικρό ματσάκι μαϊντανό, σχοινόπρασο και δυόσμο. Τα κόβεις σε μικρά κομμάτια και τα ανακατεύεις σε ένα μπολ με 1 κουταλάκι του γλυκού κάπαρη, μία σκελίδα σκόρδο, το χυμό ενός λεμονιού και τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ανακατεύεις καλά και αλατοπιπερώνεις.

#2. Σάλτσα πιπεριού

Αυτή η κλασική, κρεμώδης σάλτσα για τις μπριζόλες σου μπορεί να είναι έτοιμη σε χρόνο dt. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάλε 2 κουταλιές της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί και άφησε το να σιγοβράσει. Στη συνέχεια, προσθέστε 150ml ζωμό κοτόπουλου και 2 κουταλάκια του γλυκού πράσινο πιπέρι, (λιώσε μερικούς κόκκους με το πίσω μέρος ενός κουταλιού). Ανακάτεψε τα και στη συνέχεια πρόσθεσε 4 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος. Άφησε το να σιγοβράσει για ένα ή δύο λεπτά μέχρι η σάλτσα να γίνει ελαφρώς παχύρευστη.

#3. Σάλτσα από μαυρομάτικα φασόλια και σουσάμι

Σε ένα μπλέντερ βάλε μισό κουτάκι μαυρομάτικα φασόλια, αφού πρώτα τα έχεις ξεπλύνει και τα έχεις στραγγίξει. Πρόσθεσε 1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη, 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι, 1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα πέντε μπαχαρικών, 1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ, 1 κόκκινο τσίλι, 2 κουταλάκια του γλυκού ταχίνι, 2 κουταλιές της σούπας ξίδι μηλίτη, 2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα σόγιας και 5 κουταλιές της σούπας νερό.
Ανακάτεψε το σε σιγανή ταχύτητα και στη συνέχεια, ρίξε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και άφησε το να σιγοβράσει. Μαγείρεψε για περίπου πέντε λεπτά, ανακατεύοντας όλη την ώρα.

#4. Σάλτσα κόκκινου κρασιού

Ρίξε 250ml ζωμό κρέατος σε μια κατσαρόλα και άφησε το να απορροφηθεί κατά το ήμισυ. Στη συνέχεια, προσθέστε 125ml κόκκινο κρασί, 2 κουταλάκια του γλυκού μαύρη ζάχαρη και 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι μπαλσάμικο. Αφήστε το να βράσει για άλλα 10 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία ή μέχρι η σάλτσα να μειωθεί κατά το ήμισυ και πάλι. Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε.

#5. Σάλτσα μανιταριών

Μπορεί να μην είσαι λάτρης των ψητών μανιταριών, αλλά αυτή η κρεμώδης σάλτσα είναι πιο γευστική. Ρίχνεις 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτεις 6 μανιτάρια κομμένα σε φέτες. Τηγανίζεις για 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Στη συνέχεια προσθέτεις 1 σκελίδα σκόρδο (που έχεις λιώσει με ένα κουτάλι) και 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ και το μαγειρεύεις μέχρι το κονιάκ να εξατμιστεί σχεδόν τελείως.

Στη συνέχεια, προσθέτεις 4 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος και 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα ολικής αλέσεως. Χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε το να σιγοβράσει. Μαγείρεψε το για δύο ή τρία λεπτά και σέρβιρε.