Πώς θα φτιάξεις light μελομακάρονα με 7 υλικά μόνο

Πατούλια Κατερίνα
Πώς θα φτιάξεις light μελομακάρονα  με 7 υλικά μόνο

Ιδανικά και για εσένα που προσέχεις

Στη μάχη ανάμεσα στον κουραμπιέ και το μελομακάρονο, σου λέω με 100% σιγουριά, φάε το μελομακάρονο και συγκεκριμένα φτιάξε το μελομακάρονο.

Φυσικά και δεν τον θες τον γεμάτο ζάχαρη κουραμπιέ, τώρα που καίγεσαι να φορέσεις το στενό φορεματάκι στο ρεβεγιόν.

Η εν λόγω συνταγή δεν έχει καθόλου ζάχαρη αλλά και στην κανονική του εκδοχή το μελομακάρονο έχει ελάχιστη ζάχαρη ενώ τη ζημιά κάνει συνήθως το σιρόπι.

Πες ναι στο μελομακάρονο που αν αφαιρέσεις τη ζάχαρη, προσθέσεις λίγα καρύδια και σκεφτείς πόσο απίθανα είναι τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο) που τρέχουν ακόμα και το μεταβολισμό, θα είσαι σωστή στο να τρως ακόμα και ένα κάθε μέρα.

Χρόνος Προετοιμασίας: 20΄ λεπτά Χρόνος Ψησίματος: 30΄ λεπτά

Υλικά για 20 μικρά μελομακάρονα

Για το ζυμάρι:
– 100 γραμμάρια χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
– 140 γραμμάρια ελαιόλαδο
– 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 1/2 κουταλιά του γλυκού σόδα
– 1/4 κουταλιά του γλυκού κανέλα
– 1/4 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο
– ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

Για το μέλωμα:

– Καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)
– 1 φλιτζάνι μέλι
– Ένα στικ κανέλας

Εκτέλεση:

Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το χυμό του πορτοκαλιού και τη σόδα. Αφήνουμε να κάνουν την αντίδρασή τους και προσθέτουμε και το ελαιόλαδο. Σειρά έχουν τα μπαχαρικά.

Προσθέτουμε το αλεύρι ενώ ζυμώνουμε ταυτόχρονα. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρές στρογγυλές μπάλες και τις πιέζουμε με την παλάμη μας προς τα κάτω. Περνάμε τα μελομακάρονα πάνω στον τρίφτη για να πάρουν το χαρακτηριστικό σχέδιο.

Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε μια λαδόκολλα.


Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν. Ραντίζουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.

Για το σιρόπι: Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το μέλι μέλι και ένα φλυτζάνι νερό με 1 ξυλάκι κανέλας.

Σουρώνουμε το μαύρο αφρό και περιμένουμε δέκα λεπτά περίπου να δέσει το σιρόπι. Δεν θα γίνει εντελώς παχύρρευστο μιας και λείπει η ζάχαρη. Φτιάξε πρώτα το σιρόπι για να προλάβει να κρυώσει μέχρι να ετοιμαστούν τα μελομακάρονα και να τα βουτήξεις για λίγα λεπτά μέσα. Ο κανόνας είναι ζεστά μελομακάρονα σε κρύο σιρόπι.

Πηγή φωτο: Instagram awhiskandaspoon