#SouffleLovers: Φτιάξε το πιο εξωτικό σουφλέ με καρύδα

#SouffleLovers: Φτιάξε το πιο εξωτικό σουφλέ με καρύδα

Θα μυρίζει καλοκαίρι στην καρδιά του Φθινοπώρου!

Από τον Γιώργο Τσούλη

Το σουφλέ -όπως έχουμε ξαναπεί- δεν είναι απλά ένα γλυκό. Η ζεστασιά και η γλύκα του μοιάζει να φτάνει ως την καρδιά μας, κυρίως τα βροχερά απογεύματα του φθινοπώρου που μας θυμίζουν πως το καλοκαίρι πέρασε για τα καλά. Αυτή τη ζεστασιά και τη γλύκα θέλησε να κάνει πιο… exotic ο Γιώργος Τσούλης συνδυάζοντας την καλοκαιρινή γεύση και το άρωμα της καρύδας με το κλασικά λατρεμένο μας σουφλέ σοκολάτας. Το αποτέλεσμα; Δύσκολο να το περιγράψεις με λόγια. Δες παρακάτω τη συνταγή βήμα προς βήμα και συνέχισε να διαβάζεις ως το τέλος… Σε περιμένει μία exotic έκπληξη!

Τεμάχια: 4

Χρόνος Εκτέλεσης: 30

Χρόνος Προετοιμασίας: 20

Χρόνος αναμονής: -

Βαθμός Δυσκολίας: 3

#tsoulotip: Αφήνουμε την μπεσαμέλ που φτιάξαμε να κρυώσει πολύ καλά, προτού βάλουμε τη μαρέγκα.

Υλικά

3 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική, για το πασπάλισμα των σκευών και extra 100 γρ.

60 γρ. καρύδα, τριμμένη και καβουρδισμένη (προαιρετικά)

1 ½ κ.γ. εκχύλισμα καρύδας

360 ml γάλα πλήρες

30 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και extra για το άλειμμα των σκευών

2 κ.σ. ηλιέλαιο

30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

4 κρόκους αυγού, large

8 ασπράδια αυγού, large

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Αλείφουμε 6 σκεύη για σουφλέ διαμέτρου 11 εκ. και βάθους 6 εκ. με βούτυρο. Πασπαλίζουμε με τις 3 κ.σ. ζάχαρη έτσι ώστε να καλύψουμε πλήρως την επιφάνειά τους.

Έπειτα ρίχνουμε σε ένα μεσαίο μπολ τα 100 γρ. ζάχαρη, την τριμμένη καρύδα και το εκχύλισμα καρύδας και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.

Ύστερα τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε το γάλα. Παράλληλα, τοποθετούμε μία μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και το ηλιέλαιο και αφήνουμε το πρώτο να λιώσει.

Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Αμέσως μετά, προσθέτουμε το ζεστό γάλα σε δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ, για περίπου 4 λεπτά.

Μόλις δέσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζουμε τη μπεσαμέλ σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε μέσα τους κρόκους και το μείγμα με την καρύδα και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε στην άκρη ώστε να κρυώσει καλά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και το αλάτι και χτυπάμε με το σύρμα για 3 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να σφίξει η μαρέγκα.

Έπειτα αδειάζουμε το 1/3 της μαρέγκας στο μπολ με τη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε δυνατά με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ώστε να αραιώσει το μείγμα. Αμέσως μετά αδειάζουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά, από κάτω προς τα πάνω μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ύστερα γεμίζουμε τα 3/4 του κάθε σκεύους με το μείγμα. Τοποθετούμε τη σχάρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στον αέρα για 20 λεπτά.

Μόλις ψηθούν τα σερβίρουμε αμέσως.

souffle karuda 2

Ναι, εντάξει, το συγκεκριμένο σουφλέ είναι λίγο πιο… μπελαλίδικο, αλλά η εξωτική γεύση και το άρωμά του θα σε αποζημιώσουν. Αυτό που δεν είναι τόσο μπελαλίδικο, αλλά θα σε μεταφέρει σε μέρη εξωτικά όπως ακριβώς το σουφλέ του Γιώργου, είναι το Body Soufflé Coconut & Monoi oil της NIVEA! Έχει την πιο ιδιαίτερη soufflé υφή που ενυδατώνει βαθιά την επιδερμίδα και αφήνει ένα τόσο εξωτικό άρωμα που θα σε μεταφέρει σε χρυσαφένιες αμμουδιές κι ας είμαστε στα μέσα του φθινοπώρου. Είστε έτοιμοι για το πιο exotic ταξίδι #SouffleLovers;