Lunch Break: Λαχταριστά και θρεπτικά γεύματα για το διάλειμμα στο γραφείο

Lunch Break: Λαχταριστά και θρεπτικά γεύματα για το διάλειμμα στο γραφείο

Δεν πρέπει, λοιπόν, να παραμελούμε τον εαυτό μας, αντίθετα πρέπει να είναι για εμάς η πρώτη και βασική προτεραιότητα.

Όπως αναφέρουν με κάθε ευκαιρία ειδικοί, γιατροί και διατροφολόγοι, η ημέρα μας πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε γεύματα. Ένα από αυτά και ίσως το πιο σημαντικό μετά το πρωινό, είναι αυτό που απολαμβάνουμε όσο βρισκόμαστε στο γραφείο.

Για να καταλάβεις πόσο απαραίτητο είναι, σκέψου απλά πως το περιεχόμενο του lunch box σου, είναι ένας παράγοντας που εκτός από την υγεία σου, μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις αποδόσεις σου στο γραφείο.

Δεν πρέπει, λοιπόν, να παραμελούμε τον εαυτό μας, αντίθετα πρέπει να είναι για εμάς η πρώτη και βασική προτεραιότητα. Εκεί άλλωστε «κρύβεται» και η αναγκαιότητα μίας υγιεινής διατροφής. Μίας διατροφής ισορροπημένης, «πλούσια» σε θρεπτικά συστατικά, η οποία θα παρέχει στον οργανισμό μας την ενέργεια, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται για να μπορεί να ανταπεξέλθει καθημερινά σε κάθε πρόκληση.

Ένα ιχνοστοιχείο με μεγάλη αξία για την καλή υγεία του οργανισμού μας, είναι το σελήνιο. Θεωρείται σύμμαχος του οργανισμού μας καθώς είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η έλλειψή του, συνδέεται με διαταραχές του θυροειδούς αδένα που μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές, ακόμη και με ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου β, που σχετίζονται άμεσα με το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Η υγεία του οργανισμού μας συνδέεται άρρηκτα με τη διατροφή μας, γι’ αυτό και πρέπει να επενδύουμε σε τροφές, όπως το ελαιόλαδο για παράδειγμα, οι οποίες διαθέτουν τα αναγκαία συστατικά που ενισχύουν ακόμη περισσότερο μία ωφέλιμη διατροφή.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως το ελαιόλαδο, ο «μεγάλος θεραπευτής» όπως του αποκαλούσε ο Ιπποκράτης, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ευεργετικής μεσογειακής διατροφής που κυριαρχεί στη χώρα μας και έναν φυσικό «σύμμαχο» του ανθρώπινου οργανισμού, αφού είναι μία τροφή με υψηλά ποσοστά «καλών» μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε και αντιοξειδωτικών.

Όλα τα παραπάνω, εξηγούν για ποιο λόγο θεωρείται μία φυσική «ασπίδα» ενάντια σε φλεγμονές και επιπλοκές που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Παρακάτω προτείνουμε δύο λαχταριστές και ζουμερές συνταγές, οι οποίες αποτελούν «πηγή» σεληνίου και ελαιόλαδου, με βασικό συστατικό τους το κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι! Τι το μοναδικό έχει το Ελαιοπουλάκι; Μα φυσικά την ίδια του τη διατροφή. Το συγκεκριμένο κοτόπουλο, τρέφεται με 100% φυτικές τροφές, εκ των οποίων το 55% είναι καλαμπόκι και το 2% ελαιόλαδο. Τα δημητριακά περιέχουν σελήνιο ενώ το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε που βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σεληνίου. Έτσι λοιπόν το κρέας του κοτόπουλου είναι ξεχωριστό, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για καθημερινές γευστικές απολαύσεις τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι.

Ανάμεικτη σαλάτα με φιλέτο μπούτι Ελαιοπουλάκι από τα Κοτόπουλα Αγγελάκης και dressing μελιού

Η δροσερή «light» σαλάτα με φιλέτο και dressing μελιού, αποτελεί μία ιδιαίτερα ανάλαφρη επιλογή για το διάλειμμα του γραφείου, την οποία μπορείς να ετοιμάσεις το πρωί πριν φύγεις από το σπίτι. Μην ξεχνάς πως το ελαιόλαδο, - με το οποίο τρέφεται το Ελαιοπουλάκι - , είναι το πρωταρχικό συστατικό μίας μεσογειακής και ισορροπημένης διατροφής και το λιγότερο απαραίτητο για τη βέλτιστη υγεία του οργανισμού μας. Για να φτιάξεις τη σαλάτα, θα πρέπει να έχεις στην κουζίνα σου τα εξής υλικά:

400γρ ανάμεικτη σαλάτα

600γρ φιλέτο μπούτι Ελαιοπουλάκι

150γρ flakes γραβιέρας

8 τοματίνια

Για τη βινεγκρέτ

30γρ μουστάρδα

70γρ μέλι

70γρ βαλσάμικο

100γρ ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Για τη μαρινάδα στο κοτόπουλο

20γρ σόγια

20γρ μέλι

3 κλωνάρια θυμάρι

20γρ ελαιόλαδο

Πιπέρι μαύρο

Η συγκεκριμένη συνταγή έχει διάρκεια προετοιμασία 30 λεπτά, ενώ είναι σημαντικό να κάνεις την προετοιμασία σου από την προηγούμενη ημέρα, μαρινάροντας το κοτόπουλο, το οποίο χρειάζεται χρόνο ώστε να «τραβήξει» τη γεύση. Το πρωί πριν φύγεις για το γραφείο, ξεκινάς τοποθετώντας τα υλικά της βινεγκρέτ σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάς μέχρι να δέσει η σος. Έπειτα τοποθετείς το μείγμα σου στο ψυγείο για να δροσίσει.

Συνεχίζεις με το κοτόπουλο, το οποίο περνάς από αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να πάρει έντονο χρώμα και από τις δύο πλευρές και τελειώνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 12 λεπτά. Τοποθετείς τη σαλάτα σου στο σκεύος που παίρνεις μαζί σου στο γραφείο, βάζοντας την ανάμεικτη σαλάτα με τα κομμένα ντοματίνια, το κοτόπουλο ολόκληρο ή κομμένο σε φέτες και γαρνίρεις με τη βινεγκρέτ. Αν επιθυμείς, προσθέτεις λίγα flakes γραβιέρας.

gra

Σπαγγέτι gluten free με φιλέτο κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι από τα Κοτόπουλα Αγγελάκης, μπρόκολο και σάλτσα λευκού κρασιού

Πρόκειται για μία εξαιρετικά χορταστική επιλογή, η οποία συνδυάζει πολλές και αναγκαίες βιταμίνες που συντελούν στη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού. Όλα αυτά χάρη στο Ελαιοπουλάκι το οποίο παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και σελήνιο, ένα στοιχείο δημοφιλές για τις ευεργετικές του ιδιότητες και την προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, το οποίο προστατεύει τη φυσιολογική λειτουργία του θυροειδούς αδένα, ενισχύει τη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και διαφυλάσσει την υγεία των μαλλιών και των νυχιών μας.

Μάλιστα, αρκούν μόλις 100γρ Ελαιοπουλάκι, για να καλύψουμε το 49% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σεληνίου για τον οργανισμό μας!

Για να ετοιμάσεις τη συνταγή θα χρειαστείς:

500gr σπαγγέτι gluten free

600γρ φιλέτο κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι

1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

1 λεμόνι

150γρ κρασί λευκό

1 μεγάλο μπρόκολο (μόνο τους ανθούς)

ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Ξεκινάς προσθέτοντας σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο. Σοτάρεις το φιλέτο κοτόπουλο το οποίο έχεις κόψει σε κύβους τριών εκατοστών, για οκτώ περίπου λεπτά. Προσθέτεις το κρεμμυδάκι και το αφήνεις να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα. Προσθέτεις το μπρόκολο, «σβήνεις» με κρασί και το αφήνεις να εξατμιστεί. Στη συνέχεια προσθέτεις νερό ή ζωμό κότας, μέχρι τη μέση του φαγητού.

Σκεπάζεις την κατσαρόλα με το καπάκι και το αφήνεις να βράσει έως ότου μαλακώσει το μπρόκολο. Αλατοπιπερώνεις και προσθέτεις ξύσμα από ένα λεμόνι με τον χυμό του. Με τη βοήθεια μίας ράβδου μπλέντερ, πολτοποιείς ελαφρώς λίγο από το μπρόκολο που έχει μαγειρέψει και «δένεις» τη σάλτσα σου. Προσθέτεις τα βρασμένα μακαρόνια, ανακατεύεις και η μακαρονάδα σου είναι έτοιμη!

mmms

Κλείνοντας, να θυμάσαι πως οι παραπάνω συνταγές είναι καθαρά και μόνο ενδεικτικές. Με άλλο λόγια, δεν είσαι υποχρεωμένη να τις ακολουθήσεις κατά «γράμμα». Μπορείς πάντα να κάνεις τις δικές σου προσθαφαιρέσεις, κρατώντας βέβαια το πιο νόστιμο και σημαντικό συστατικό του κάθε πιάτου, το οποίο δεν είναι άλλο από το ζουμερό Ελαιοπουλάκι !