Το έθιμο της φανουρόπιτας- Γιατί τα υλικά πρέπει να είναι 7 ή 9

Το έθιμο της φανουρόπιτας- Γιατί τα υλικά πρέπει να είναι 7 ή 9

Σήμερα είναι η γιορτή του Αγίου Φανουρίου και η φανουρόπιτα ετοιμάζεται στα περισσότερα σπίτια και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Σήμερα, 27 Αυγούστου, γιορτάζει ο Άγιος Φανούριος και σε πολλά σπίτια ανά την Ελλάδα ετοιμάζεται η παραδοσιακή φανουρόπιτα, η οποία- όπως λέγεται- φανερώνει χαμένα αντικείμενα ή πρόσωπα.

Σε αυτό το link θα βρεις συνταγή για την πιο νόστιμη φανουρόπιτα με 9 υλικά

Τι είναι η φανουρόπιτα και γιατί φτιάχνεται

Η φανουρόπιτα είναι μια γλυκιά, νηστίσιμη πίτα (παραδοσιακά φτιάχνεται με ελαιόλαδο, χωρίς αυγά), η οποία προσφέρεται σαν ευλογία ανήμερα της μέρας μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου.

Πιστεύεται ότι με την παρασκευή της φανουρόπιτας ο Άγιος θα φανερώσει ό,τι αναζητά ο καθένας: πρόσωπα, χαμένα αντικείμενα, δουλειά, ακόμα και υγεία.

Γι’ αυτό, άλλωστε, είναι και πολύς ο κόσμος που φτιάχνει φανουρόπιτα και σε άλλες στιγμές μέσα στον χρόνο. Όχι μόνο ανήμερα της γιορτής, στις 27 Αυγούστου.

https://www.instagram.com/p/CME8HPGn2-O/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Γιατί τα υλικά πρέπει να είναι επτά ή εννιά

Σύμφωνα με την παράδοση, τα υλικά της φανουρόπιτας πρέπει να είναι επτά ή εννιά. Ή και περισσότερα, με τη μόνη προϋπόθεση πως ο αριθμός τους θα είναι μονός. Αναρωτιέσαι γιατί;

Διότι οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα των αγγέλων.

Αν σκεφτείς ότι τα βασικά υλικά είναι το ελαιόλαδο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, η ζάχαρη, η σόδα, το αλάτι και ο χυμός πορτοκαλιού, τότε ήδη έχεις συμπληρώσει μια επτάδα. Μετέπειτα, προσθέτεις εσύ άλλα συστατικά της επιλογής σου, όπως οι σταφίδες, οι ξηροί καρποί ή τα μπαχαρικά.

Αρκεί, βέβαια, πάντα να μιλάμε για μονό αριθμό!

Μη φεύγεις! Στην gallery σού έχω κι άλλα infos για τη φανουρόπιτα, που σίγουρα δεν ήξερες!

Cover photo: @myfamilysfooddiary