Το λάθος που κάνεις και δεν πετυχαίνεις το κέικ το ξέρουν μόνο οι καλύτεροι pastry chefs

Πατούλια Κατερίνα
Το λάθος που κάνεις και δεν πετυχαίνεις το κέικ το ξέρουν μόνο οι καλύτεροι pastry chefs

Το καλό το κέικ, το υγρό, το φουσκωμένο, το πετυχημένο, θέλει μυστικά που τα ξέρουν μόνο οι pastry chefs.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από ένα κέικ που έβαλες όλη σου τη μαεστρία, τα καλύτερα υλικά και δεν σου πέτυχε.

Κι αν ψάχνεις τι πήγε στραβά στο κέικ γενεθλίων ή το κέικ για το σχολείο των παιδιών, η εξήγηση έχει να κάνει με την εκτέλεση του κέικ κι όχι με τα υλικά αυτά τα ίδια.

Γιατί άλλη τεχνική χρησιμοποιείς εσύ στην κουζίνα κι άλλη οι καλύτεροι ζαχαροπλάστες στο εργαστήριό τους.

Εμείς μπήκαμε στα καλύτερα εργαστήρια και βρήκαμε τα λάθη εκείνα που κάνουν το κέικ να μην έχει αυτή τη ζουμερή αλλά και αφράτη υφή που ήθελες.

Για παράδειγμα ήξερες πως το κέικ δεν θέλει μόνο βουτύρωμα στο ταψί και αλεύρι; Το κέικ για να ξεκολλήσει σωστά θέλει αντικολλητικό χαρτί και στον πάτο και στα πλαινά.

Ένα άλλο λάθος έχει να κάνει με το βούτυρο που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να το ανακατέψεις με τη ζάχαρη και να λιώσει σωστά. Μια άλλη τεχνική των pastry chefs, σου προτείνει να χτυπήσεις τα αυγά με τη ζάχαρη και να χτυπήσεις ξεχωριστά το βούτυρο (φυτικό και μη) μόνο του αρχικά και έπειτα με τα υπόλοιπα υλικά και σιγά σιγά να προσθέσεις το αλεύρι.

Κάπως έτσι η γλουτένη θα αναπτυχθεί σωστά και δεν θα ξεπεράσει το όριο που θα κάνει το κέικ σου να θυμίζει ψωμί.

Το πιο νόστιμο κέικ λεμονιού που μπορείς να φτιάξεις μέσα σε 5 λεπτά

Αν πάλι δεν σε πείθει το βούτυρο, οι ειδικοί των κέικς επιμένουν πως το ελαιόλαδο θα κάνει την ίδια και καλύτερη δουλειά στην υφή, μιας και είναι ήδη σε θερμοκρασία δωματίου.

Ελαιόλαδο αντί για βούτυρο ή βιτάμ

Αντικατάστησε το ¼ του βουτύρου με ελαιόλαδο και θα δεις μεγάλη διαφορά στην υγρασία του κέικ, επειδή το ελαιόλαδο θα παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου, ειδικά αν μιλάμε για κέικ σοκολάτας.

Αφού φτιάξεις το κέικ, άφησέ το δέκα λεπτά και έπειτα βγάλτο από το ταψί ανάποδα. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή θα το τυλίξεις με μεμβράνη και θα έχεις το επόμενο πρωί το πιο υγρό και νόστιμο κέικ.

Όχι στο ανακάτεμα!

Ένα ακόμα λάθος που μπορεί να κάνεις είναι να ανακατεύεις υπερβολικά τα υλικά στο μίξερ, με αποτέλεσμα η υφή του κέικ όχι μόνο να μην είναι λεία αλλά να έχουν πολλά γρομπαλάκια.

Κι αν έχει και μαρέγκα το κέικ, μην την ανακατέψεις με μίξερ. Πρόσθεσέ την στο τέλος με κουτάλι και απλά κάνε απαλές κινήσεις σαν να χαϊδεύεις το μείγμα.

Τέλος, το να αφήσεις το κέικ μέσα στο φούρνο αφότου κλείσεις τη θερμοκρασία, θα κάνει το κέικ είτε να παραψηθεί, είτε να «κάτσει»!