Το ψωμί του βοσκού: Συνταγή για σπιτικό ψωμί χωριάτικο χωρίς ζύμωμα

Το ψωμί του βοσκού: Συνταγή για σπιτικό ψωμί χωριάτικο χωρίς ζύμωμα

Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για κάθε στιγμή της ημέρας. Με αφράτη ψίχα και τραγανή κρούστα, θα γίνει ο τέλειος σύντροφος σε κάθε γεύμα, από πρωινό μέχρι βραδινό.

Το χωριάτικο σπιτικό ψωμί είναι μια από εκείνες τις απλές συνταγές που σε συνδέουν αμέσως με την παράδοση και τις αυθεντικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας.

Η τραγανή του κρούστα και η μαλακή ψίχα το κάνουν ιδανικό για συνοδεία σε κάθε γεύμα, σνακ ή ακόμα και σε ένα οικογενειακό τραπέζι με ψητά.

Ιστορικά, το ονόμαζαν ψωμί του βοσκού, λόγω της απλότητας και της ανθεκτικότητάς του, φτιαγμένο παραδοσιακά στο χέρι. Αν και οι παραδοσιακές συνταγές απαιτούν μακρά ζύμωση, η γρήγορη εκδοχή προσαρμόζεται τέλεια στην καθημερινότητά σου.

Συνήθως ψήνεται σε ξυλόφουρνο, αλλά αυτή η συνταγή δουλεύει άψογα και σε κανονικό φούρνο. Μπορείς να το συνοδεύσεις με σπιτική μαρμελάδα, τυρί, μέλι ή ακόμα και να το προσθέσεις σε έναν πλούσιο μεζέ με αλλαντικά.

Υλικά για 12-14 μερίδες

500 γρ. αλεύρι

300 ml χλιαρό νερό

10 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

10 γρ. αλάτι (1 γεμάτη κουταλιά του γλυκού)

2 κουταλιές της σούπας ουδέτερο λάδι (ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο)

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Σε ένα μπολ, ανακάτεψε τη χλιαρή μαγιά με τη ζάχαρη και λίγο από το νερό. Άφησέ τη 10 λεπτά να αφρίσει.

Σε άλλο μεγάλο μπολ βάλε το αλεύρι και το αλάτι.

Κάνε μια λακκούβα στο κέντρο και πρόσθεσε τη μαγιά και το λάδι.

Ζύμωσε με κουτάλι ή τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής, μαλακή ζύμη. Αν χρειάζεται, πρόσθεσε λίγο ακόμα νερό.

Μετέφερε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσε 5-10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.

Βάλε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, κάλυψέ τη με νωπό πανί και άφησέ τη σε ζεστό μέρος 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Στη συνέχεια, πίεσε απαλά τη ζύμη να ξεφουσκώσει και σχημάτισε ένα μεγάλο καρβέλι ή δύο μικρότερα. Τοποθέτησέ τα σε λαδωμένο ταψί.

Άφησέ τη ζύμη 10 λεπτά ακόμα ενώ προθερμαίνεις τον φούρνο στους 220°C.

Κάνε ένα ρηχό χαράγμα στην επιφάνεια για να ανοίξει κατά το ψήσιμο.

Ψήσε 15-20 λεπτά μέχρι η κρούστα να γίνει χρυσή και τραγανή. Το ψωμί θα ακούγεται κούφιο όταν το χτυπήσεις ελαφρά στη βάση.

Άφησέ το να κρυώσει σε σχάρα πριν το κόψεις.

bread.jpg

Χρόνος προετοιμασίας

Ενεργοποίηση μαγιάς: 10 λεπτά

Ζύμωμα: 10 λεπτά

Πρώτη ζύμωση: 1 ώρα

Σχηματισμός και δεύτερη ζύμωση: 10 λεπτά

Ψήσιμο: 15-20 λεπτά

Συνολικός χρόνος: περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά.

Θρεπτική αξία ανά μερίδα (περίπου)

Θερμίδες: 115

Λιπαρά: 1,2 γρ.

Κορεσμένα λιπαρά: 0,2 γρ.

Υδατάνθρακες: 22 γρ.

Ζάχαρη: 0,5 γρ.

Πρωτεΐνες: 3,2 γρ.

Συντήρηση

Το ψωμί διατηρείται φρέσκο 2-3 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου, τυλιγμένο σε πανί ή χαρτί. Μπορείς να το καταψύξεις (ολόκληρο ή σε φέτες) έως 2 μήνες.